Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 лютого 2020, 12:10

Смолій розповів, коли Нацбанк планує випустити електронну гривню

Нацбанк готовий випустити електронні гроші — е-гривні. Однак спершу там прагнуть впевнитися, що це не порушить тенденції до повільного зростання цін в Україні. Про це заявив голова НБУ, передає пресслужба регулятора.

Нацбанк готовий випустити електронні гроші — е-гривні.
Фото: politeka.net

Е-гривню вже тестували 

Смолій нагадав, що у 2018 році Нацбанк уже проводив пілотний проєкт та тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».

У обіг було випущено обмежений обсяг е-гривні – трохи більше 5 тисяч гривень. Вся емісія е-гривні увійшла до готівки в обігу поза банками.

Читайте також: Е-гривня. Коли і для чого її запустить Нацбанк

Робочі групи тестували різні операції з е-гривнею, наприклад:

  • створення електронного гаманця у веб-браузері та встановлення мобільного додатка;
  • поповнення електронного гаманця е-гривнею за допомогою картки НПС «Простір»;
  • переказ е-гривні на інший електронний гаманець (P2P);
  • поповнення балансу мобільного телефону;
  • погашення е-гривні на безготівкову картку PROSTIR.

Регулятор планує повернутися до ідеї

За даними Банку міжнародних розрахунків, сьогодні 80% центробанків у світі в тому чи тому вигляді працюють над цифровою валютою. Половина з них вже перейшла від досліджень до практичних експериментів. Національний банк теж планує повернутися до реалізації ідеї.

«Ми продовжуємо досліджувати можливість випуску е-гривні, і готові будемо повернутися до цього питання, коли будемо переконані, що не лише здатні це реалізувати з технологічної точки зору, а й що це не стане на заваді реалізації нашого мандату – забезпеченню цінової та фінансової стабільності», — заявив голова НБУ.

Бачення НБУ полягає у тому, що е-гривня буде звичайною (фіатною) валютою в електронному вигляді, що має обмінюватись на готівкові або безготівкові кошти у співвідношенні 1:1.

Як цифрова валюта може вплинути на ринок платежів

Цифрова валюта під егідою Нацбанку може сильно вплинути на ринок платежів: це потенційний конкурент звичній безготівці, на якій зараз заробляють платіжні системи і банки.

Незважаючи на теоретичний статус ідеї, НБУ дуже оптимістично дивиться на її перспективи: вже через 5-7 років близько 20% всіх гривень в обігу будуть повністю цифровими. Цифрова гривня буде таким же зобов'язанням української держави, як і паперова. Просто її не буде існувати фізично.

Як функціонують електронні гроші

На відміну від справжніх грошей, електронні існують та поширюються за допомогою інформаційних технологій та не є лише записами на рахунках у банківських установах.

Наразі електронні гроші тестують у всьому світі, однак їхнє повноцінне використання в обігу не відбувається.

Нагадаємо

Коментарі - 6

+
0
tarick
tarick
21 лютого 2020, 12:58
#
Когда не останется денег на краску и бумагу. Как в Зимбабве было не так давно.
+
+75
Игорь Коляда
Игорь Коляда
21 лютого 2020, 13:04
#
Цифровая валюта под эгидой Нацбанка может сильно повлиять на рынок платежей: это потенциальный конкурент привычному безналу, на котором сейчас зарабатывают платежные системы и банки.

Ой,да это тот же самый безнал,разница только в том,что это будет собственная платёжная система НБУ.
НБУ просто хочет больший «кусок пирога» от системы денежного обращения,и потихоньку превращается из регуляторного органа государства в субъект предпринимательства,для которого важнее получение прибыли.

+
+24
Barmaley33
Barmaley33
21 лютого 2020, 13:33
#
Вопрос тут не столько в прибыли, а столько в контроле нац валюты. Сейчас НБУ контролирует гривну с помощью финмониторинга банковских транзакций, которые каждый банк ведёт как ему заблагорассудится, естественно, с соблюдением действующего законодательства, но мы же с вами в Украине. А с введением е-гривны у НБУ видимость движения валюты будет как на ладони, что позволит очень быстро реагировать на всякого рода попытки незаконных действий.
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
22 лютого 2020, 20:29
#
Чтобы контролировать нацвалюту это должна быть единая национальная платёжная система,а не 25 как сейчас.
Если "каждый банк ведёт как ему заблагорассудится" ,то это проблема в выполнении НБУ своих регуляторных функций,и введение новой платёжной системы эту проблему не решит.
+
0
Григорий П
Григорий П
21 лютого 2020, 14:17
#
Поки единий позитив- якщо введуть можливість «переказувати гроші, використовуючи QR-код». Весь світ давно вже так робить, а не вписуе вручну усяки там ІБАНи
+
0
Італій .
Італій .
21 лютого 2020, 15:03
#
Так QR-код как раз работает с IBAN-ами.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися