Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2020, 8:10

Як уникнути дефолту через невиконання бюджету

За даними Мінфіну, держбюджет у січні недоотримав чверть доходів. Касовий розрив виявився настільки значним, що багато хто знову заговорив про можливість дефолту і нарощування боргів.

Про причини зменшення державних доходів і можливі наслідки невиконання бюджету, на свій сторінці у фейсбук розповів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Бюджетні проблеми вирішить скорочення витрат

У нас велика зрада. Бюджет не виконується. Це було і минулого року. І перейшло в січень 2020 року. І тепер модно стало говорити, що «довели країну» і «ми всі помремо». І, звичайно, що тепер дефіцит бюджету буде такий великий, що ми загрузнемо у боргах.

По-перше, невиконання бюджету не призводить до зростання дефіциту бюджету. Парадокс, скажете ви? Не зовсім. Просто коли у вас недостатньо доходів бюджету, ви не перекривав недостачу за рахунок боргу, а просто скорочуєте витрати.

Це по-розумному називається словом «секвестр бюджету». Але слово занадто розумне. І несе на собі стільки негативу, що його краще не вимовляти вголос. І просто голосують в парламенті зміни до бюджету, яким скорочують витрати. Добре, що ми у програмі з МВФ, який не дає роздувати нам дефіцит бюджету, а отже і нарощувати борг.

Чи погано, що в Україні не виконується бюджет. Так, це неприємно. Але тут важливо розуміти. У нас не виконується бюджет чому? Якщо ми бачимо, що це пов'язано з проблемами в економіці, що це результат падіння економіки, то це дуже погано. І це сигналізує про проблему. Яку треба виправляти. А якщо ні – то це всього лише  головний біль для уряду.

Гривня сильніша –доходів менше

Чому у нас проблема з виконанням бюджету? Вся справа в курсі. Справа в тому, що одним з основних джерел наповнення бюджету є надходження з митниці. А вони прямо прив'язані до курсу.

Коли в бюджеті минулого року курс забивався на рівні 29, а за фактом він вийшов 24, то митниця не виконала план. Суттєво не виконала. І як результат, ми отримали дірку.

Та ж історія трапилася і в січні 2020 року. Хоча з одного боку, тут різниця прогнозного курсу (27) і реального (24,5) не така велика. Але з іншого боку, у грудні, зіткнувшись з гострою нестачею коштів, Мінфін змушено підзакрутив гайки, зокрема, не повернувши все ПДВ, що належало експортерам. Довелося повертати вже цього року. Що і збільшило, раптово, дірку, яку всі радісно почали обговорювати. Тож брати дірку січня і множити її на 12, прогнозуючи апокаліпсис за підсумками року, абсолютно не вірно.

Читайте також: Як купити митний конфіскат

Але тут важливо розуміти, що митниця дає не менше, ніж раніше. А дає менше плану. Який у нас прив'язаний до курсу. І якщо ми беремо дані з вересня 2018 року до січня 2019 року і порівняємо їх з даними з вересня 2019 року до січня 2020 року, то ось що вийде.

Імпорт зріс з $23,5 млрд до $23,7 млрд. А митні платежі зросли з $6 млрд доларів до $6,2 млрд доларів. Коротше кажучи, при зростанні обсягів імпорту на 170 млн доларів імпортні платежі зросли на $250 млн. А у відсотковому співвідношенні зростання більш ніж вражаюче. І як не крути, це показує, що митниця почала працювати набагато ефективніше. Тож не варто шукати чорну кішку в темній кімнаті, вона в іншому місці. Вся справа в курсі. А, вірніше, в його прогнозі.

Тепла зима охолодила промисловість

При цьому, економіка продовжує зростати. І навіть уповільнення останнього кварталу 2019 року, коли зростання склало всього 1,5% ВВП, не змінили того факту, що за підсумками року економіка зросла на 3,2%. І зросте вище 3% у 2020 році. За прогнозами всіх тямущих економістів.

Чому економіка сповільнилася? По-перше, у всіх на вустах падіння промислового виробництва. Яке було викликано проблемами на ринку металургії і теплою зимою. Тепла зима – це значить менша потреба в енергії, а значить і менше її виробництво.

А металурги зупиняли виробництво тому, що ціни на метал різко знизилися, при цьому, ціни на руду, основну сировину, залишалися високими. Сенсу працювати для багатьох просто не було.

Читайте також: Індикатор економічних настроїв знизився на 10,4% — Держстат

Додалося до цього й те, що у зв'язку з погодними хороводами врожай цього року зібрали і переробили раніше. Якщо пам'ятаєте, другий квартал відзначився різким зростанням ВВП. Коли порівнюють квартал до кварталу минулого року. У тому числі тому, що у зв'язку з ненависним Гретою Тумберг глобальним потеплінням, урожай вродив раніше. Його раніше і почали збирати. В результаті, отримали більше зростання агросектору у 2-му кварталі, і менше в 4-му.

Чи буде дефолт?

І так, нам не загрожує страшний дефолт. Якщо ми будемо залишатися у програмі з МВФ. Тоді той помірний дефіцит бюджету, що у нас є, близько 2% від ВВП, буде легко профінансований за рахунок запозичень. Як і робиться в усьому світі. І точно так само у нас не буде проблем доступу до ринків для рефінансування боргів, термін погашення яких закінчується у 2020 році.

Читайте також: Зростання економіки сповільнилося. Де шукати винних

Якщо ж ми втратимо співпрацю з МВФ, наприклад, обравши, що нам дорожчий добробут деяких окремих дуже авторитетних товаришів, то проблема дефолту знову вийде на перший план. Але тоді, вже точно, не буде проблеми менших надходжень від митниці через зміцнення курсу гривні. Бо коли ми втратимо співпрацю з МВФ, то курс швидко побіжить у звичному напрямку. У звичному нам за довгі роки девальвацій.

Коментарі - 24

+
+77
zzel
zzel
20 лютого 2020, 10:31
#
Приятно читать хорошую статью - все простыми словами и доходчиво. Спасибо
+
+15
vladymyrkiev
vladymyrkiev
20 лютого 2020, 11:34
#
Ну вот есть живой пример секвестра - нет денег на строительство моста в Киеве. Причём там уже осталось не так много. А значит куча смежников не получат заказы. И не заплатят ещё налоги. А так статья отличная, не поспоришь.
+
+13
Андрей Иванов
Андрей Иванов
20 лютого 2020, 13:30
#
И половину денег не разворуют. А можно выделить деньги из бюджета Киева, там денег больше, чем во всей Украине западнее Днепра. Есть же деньги на мосты Кличко, памятники Илье Муромцу.
+
+13
tarick
tarick
21 лютого 2020, 15:28
#
Там живой пример секвестра в другом заключается, вы видели новую трассировку моста от кличко? Он собрался новый мост полностью на Валы вывести! Лучше пусть ему вообще денег не дадут, придет следующий - может достроит по-людски.
+
+101
BexOne
BexOne
20 лютого 2020, 13:43
#
Чем же она хороша, помимо изложенных очевидных вещей? Автор свёл суть «избежания» дефолта лишь к сотрудничеству с МВФ. Проще говоря: не рыпаться под внешним управлением. МВФ должен рассматриваться как один из факторов. А вот прочих, действительно годных идей, капитан очевидность Фурса не поведал.
+
0
zzel
zzel
21 лютого 2020, 16:40
#
Статья аналитическая, он разве премьер что бы идеи поведовать ?

А идеи кроме МВФ все знают и не понятно почему их озвучивать - продажа Крыма, земли, вокзалов, школ и больниц
+
+65
demarin
demarin
20 лютого 2020, 13:46
#
Я не можу зрозуміти, Фурса вже переобувся в «зелені кеди»? Де зрада? Де влада профанів? 
Хтось може його привести до тями...? )))
+
+76
zamis
zamis
20 лютого 2020, 13:52
#
Он с теми, кто ему платит:)что тут непонятного.Уже всё хорошо.И дыра в бюджете, то сущая ерунда:)
+
0
a987654321a
a987654321a
22 лютого 2020, 6:48
#
Тут единственно правильная мысль была выдвинута оппонентом - о возврате ндс .которое стало в нашей стране как бы отмыванием денюшек не чистых на руку предпринимателей .по началу кодэнции всех правительств начиналась борьба с этим злом для бюджета .а в дальнейшем сами садились на потоки и откаты от полученных сумм .для тех кто в подводной лодке объясню схему .получения возврата ндс котрый не вывозился за пределы украины .или же увеличение тоннажа экспорта на бумаге .вот где собака зарыта .
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
20 лютого 2020, 11:40
#
Курс доллара, МВФ и теневая экономика [Украина 2020]

https://www.youtube.com/watch?v=y6cLQV9PYbI

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
+42
semenvekselberg
semenvekselberg
20 лютого 2020, 13:07
#
Опять этот эксперд грозит дефолтом...
О каком дефолте может идти речь для страны, находящейся в системе западных финансов??? В «худшем» случае спишут долги и существуйте дальше. А право объявлять или не объявлять дефолт нужно ещё заслужить...
+
+15
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
21 лютого 2020, 5:15
#
Фурса -банкир, и этим всё сказано. А с банкиром в Украине дискутировать об экономике бесполезно. Он живёт в другом измерении.
+
+15
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
21 лютого 2020, 5:22
#
Единственный вариант избежать дефолта, это: прекратить любые сношения с МВФ, привлечь к уголовной ответственности составителей бюджета и национализировать НБУ.
А таким «спецам по финансам», как Фурса купить билеты в один конец в Аргентину.
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
21 лютого 2020, 9:44
#
Национализировать НБУ? А законы не читали? Зачем писать ерунду.

+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
23 лютого 2020, 5:03
#
А что не так с НБУ?
+
0
SAndreyS
SAndreyS
23 лютого 2020, 11:53
#
С НБУ все в порядке. С вами что-то не то, вы предлагаете национализировать государственный орган.
Как-то это странно.
+
+54
Андрей Олекс
Андрей Олекс
21 лютого 2020, 9:27
#
Статья - полнейший бред человека далёкого от экономики :) Невыполнение бюджета в 25% он в конце статьи превратил в 2% дефицит. 
Похоже на статьи из 70х годов в СССР. Декомунизировать срочно!
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
21 лютого 2020, 9:43
#
Невыполнение бюджета и дефицит бюджета - разные вещи. Он ничего не во что не превращал.
+
+57
tarick
tarick
21 лютого 2020, 12:54
#
А вы, наверное, «человек близкий к экономике» и именно поэтому не отличаете проценты бюджета от процентов ввп.
+
+38
tarick
tarick
21 лютого 2020, 12:57
#
А может вместо секвестра бюджета  - курс вернуть на место?
Не, глупость какая! Лучше урежем финансирование медицины, образования, армии, дорог и т.п., но смартфоны подорожать не должны!
+
0
VVS16
VVS16
21 лютого 2020, 13:26
#
Гончарук и Смолий наверное прослезилась. Наверное уже побежали колоть дырки под ордена. А как же падение в январе грузовых ж/д перевозок на 20,7%, сокращение розничной торговли на 20%? Ухудшение внешнеторгового баланса. Все только начинается. А основные выплаты по долгам ещё впереди.
+
+15
VVS16
VVS16
21 лютого 2020, 13:38
#
Готов поспорить, что в феврале опять не выполнят план по доходам бюджета. Осталось только от общих доходов бюджета на 2020 отнять доходы за январь и февраль, разделить на 10 и понять, что каждый месяц нужно будет ставить исторические рекорды по сборам, чтоб хотя бы выполнить доходную часть.
+
0
kulasov
kulasov
21 лютого 2020, 14:15
#
Легко можно ставить рекорд если бакс по 35 будет
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
23 лютого 2020, 5:05
#
Не подсказывай.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися