Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 лютого 2020, 8:49

Як купити митний конфіскат

Товари, що перейшли у власність держави через порушення митного законодавства, будуть продаватися на публічних торгах через електронну систему публічних аукціонів Prozorro.Продажі. Перші лоти надійдуть в систему вже у лютому.

Які це будуть товари, і як їх купити, «Мінфіну» розповів комерційний директор майданчика «Аукционы.Prom.ua» Артур Гребенніков.

Хто зможе брати участь в аукціонах

У грудні минулого року уряд затвердив новий Порядок реалізації товарів на митних аукціонах і редукціонах, який значно розширить коло потенційних покупців конфіскату.

За даними Prozorro.Продажі, станом на 1 січня 2020 року на складах української митниці зберігаються товари на суму близько 840 млн грн. Раніше їх би продали на кількох закритих біржах, про які знає мало хто.

Завдяки реалізації товарів через електронну систему, в аукціонах зможуть взяти участь усі бажаючі — не тільки бізнес, але і громадяни. Очікується, що, в результаті публічного продажу товарів з митних складів, надходження до державного бюджету від їх реалізації зростуть, як мінімум, на 15-20%.

Що буде продаватися

Згідно з рішенням уряду, митна служба зобов'язана виставляти на публічні аукціони товари, знайдені під час митного контролю, власник яких невідомий. Також підлягають продажу в системі Prozorro.Продажі товари, які знаходяться на складах митної служби, і власник яких не звернувся за ними до закінчення термінів зберігання.

Наприклад, хтось намагався ввезти в Україну продукцію за явно заниженою вартістю. Митна служба засумнівалася в достовірності заявлених даних і донарахувала митні платежі. Власник вирішив, що дешевше відмовитися, і товари залишились на митниці.

Читайте також: Пасажири «забули» в Борисполі техніку Apple на 1,8 мільйона гривень

Тепер їх зможе придбати будь-хто бажаючий на відкритих електронних торгах. Асортимент таких товарів може бути дуже різноманітним — від смартфона і лиж до йогуртів і автомобілів.

Як влаштовані торги

Взяти участь в електронному аукціоні зможуть і фізичні, і юридичні особи. Для цього потрібно зареєструватися на майданчику, акредитованому в системі Prozorro.Продажі. Людині, не обізнаній в тонкощах роботи системи, складно розібратися самостійно, як правильно брати участь у торгах.

Не знаючи нюансів, можна, наприклад, пропустити термін подачі заявки, з помилками оформити документи і навіть отримати дискваліфікацію. Тому краще реєструватися тільки на тих майданчиках, експерти яких супроводжують клієнтів від пошуку і підбору лота до укладання угоди, а також консультують і навчають усіх деталей участі в торгах.

Після реєстрації необхідно обрати лот, що цікавить, і подати заявку, заповнивши онлайн-форму. Далі — сплатити реєстраційний і гарантійний внески і взяти участь в аукціоні. Перемагає той, хто запропонує найбільшу ціну.

Читайте також: Митниця щодня перераховує до бюджету близько мільярда (інфографіка)

Якщо лот не буде проданий з першого разу, його виставлять на аукціон повторно за зниженою вартістю — 75% від стартової ціни на перших торгах. У разі невдачі вдруге на третьому аукціоні ціна знизиться ще більше, і складе 50% від первісної вартості. Після третього аукціону непроданий товар, з цієї ж 50%-ою ціною, виставлять на редукціон — торги на зниження.

Перші лоти митниця повинна передати в систему Prozorro.Продажі вже в поточному місяці.

Коментарі - 12

+
+50
Буква Ґ
Буква Ґ
10 лютого 2020, 9:15
#
Лол. Типа раньше как мешок макухи айфоны не продавали
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
10 лютого 2020, 10:25
#
Учетная ставка, кредиты 5-7-9 и курс на неделю:

https://www.youtube.com/watch?v=H-cnliQoiL4&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
+35
AleksandrBank
AleksandrBank
10 лютого 2020, 11:00
#
Чемодан Айфонов с Борисполя остался за 1.8 млн грн?
+
0
terwal
terwal
10 лютого 2020, 19:20
#
Интересно, одним лотом выставят или отдельно?:D
+
0
sanch ☺
sanch ☺
10 лютого 2020, 19:40
#
Тоже интересует этот вопрос :)
+
+45
matroskin
matroskin
10 лютого 2020, 22:26
#
Если б была цель продать по дороже, продавали бы как на уже существующих интернет аукционах, а так это сказки для лоха, пропишут условия под нужного человека и усё. Когда то лазил на том прозоро. Куча бюрократии, а как посмотришь итог, товары, крупными партиями, покупаются бюджетниками как минимум в 1,5 раза дороже чем их можно купить в той же розетке в розницу. Какой смысл таких аукционов, если достаточно прописать в условиях: продавец должен находится не дальше 100м от покупателя.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
11 лютого 2020, 5:44
#
Есть такое мнение, что «случайно» найденный« за два дня до празднования Дня Таможенника чемодан с телефонами - хороший повод кому то получить очередное звание или премию, и заработать »жирный" плюсик.
+
0
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
11 лютого 2020, 8:26
#
Зрада?
+
0
matroskin
matroskin
11 лютого 2020, 15:54
#
Скорее «послідовність», но под другим названием.
+
0
a987654321a
a987654321a
11 лютого 2020, 0:28
#
Вот куда надо вкладывать гривну ,а не баксы.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
11 лютого 2020, 12:03
#
Про планування сімейного бюджету:

https://www.youtube.com/watch?v=wV1MDfkYzUU

Підписуйтесь на youtube-канал Finance.ua та залишайте свої коментарі під відео.
+
0
oleksandr2020
oleksandr2020
13 лютого 2020, 6:26
#
Все так про айфоны мечтают, а в реале нарвуться на партию трусов или зарядок с АлиЭкспресс) ахаха Кому это барахло вообще нужно?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися