Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 листопада 2019, 12:42

Офшорні схеми: Meinl Bank втратив ліцензію через відмивання мільярдів з України

Європейський центробанк відкликав ліцензію австрійського приватного банку Anglo Austrian AAB Bank AG (раніше Meinl Bank AG), через який виводили в офшори сотні мільйонів доларів з проблемних українських банків. Про це повідомляється на сайті Управління фінансових ринків Австрії (FMA), пише Finclub.

Європейський центробанк відкликав ліцензію австрійського приватного банку Anglo Austrian AAB Bank AG (раніше Meinl Bank AG), через який виводили в офшори сотні мільйонів доларів з проблемних українських банків.
Фото: ukrinform.ua

Про що йдеться в заяві ЄЦБ

  • Європейський центробанк відкликав ліцензію щодо здійснення банківської діяльності в Anglo Austrian AAB Bank AG (раніше Meinl Bank AG) у своєму рішенні від 14 листопада. Рішення набуло чинності одразу після його публікації.

  • Нагляд щодо Anglo Austrian AAB Bank AG як менш значимого банку належить до сфери компетенції FMA. Однак ЄЦБ несе відповідальність за відкликання всіх ліцензій у єврозоні, в тому числі і для менш значимих банків.

  • Anglo Austrian AAB Bank AG ще має можливість оскаржити рішення ЄЦБ.

Екс-глава НБУ Гонтарева про «схеми» в австрійському Meinl Ban

  • Австрійський Meinl Bank був найбільшим посередником у відмиванні коштів в Україні, однак всі повідомлення та застереження НБУ з приводу цього «абсолютно дивного» приватного банку були проігноровані Центробанком Австрії.

«Ми виявили, що половина банків мають кореспондентські рахунки в іноземних валютах в абсолютно дивних банках, і одним із цих абсолютно дивних банків був Meinl Bank», — заявила Гонтарева в інтерв’ю австрійському журналу Profil.

  • За її словами, ще до приходу в НБУ вона знала про цю схему «back-to-back», яку часто використовують для відмивання коштів, «однак не усвідомлювала, наскільки великою є проблема».

Суми активів українських банків в закордонних банках

Загалом українські банки мали активи в іноземній валюті в «дивних» закордонних банках на суму близько 2 млрд євро, половина з яких – в Meinl Bank у Відні.

«Meinl Bank був не єдиним іноземним банком. Але він був лідером. Можливо мільярд доларів, а може менше», — заявила Гонтарева.

Читайте також: ФГВФО розкрив схему виведення коштів з банку Михайлівський

  • Проблема з Австрією полягала ще й в тому, що в той день, коли в Україні закривали чергову «пральню» для відмивання грошей, гроші з цього банку переводилися на кореспондентський рахунок в Meinl Bank, звідки потім зникали в рамках операцій «back-to-back».

Передісторія 

  • У лютому 2019 року стало відомо, що антикорупційна прокуратура Австрії розслідує кримінальну справу за підозрою у відмиванні коштів через Meinl Bank з 2016 року.

  • Слідство ведеться проти 30 фізичних осіб і одного об'єднання. Імена підозрюваних у відомстві не назвали, однак відомо, що серед них є громадяни України.

  • У кримінальному провадженні йшлося про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії. За даними Фонду гарантування вкладів, з кореспондентських рахунків в Meinl Bank було незаконно виведено $385 млн і 75 мільйонів євро.

  • Ці гроші були скеровані за вказівкою власників чи топ-менеджменту банків-банкрутів в офшори у 2014-2015 роках — як правило, останньої миті перед введенням у проблемні банки тимчасової адміністрації.

Через Meinl Bank вивели $38 млн з Південкомбанку, $40 млн — з Терра Банку, $39,5 млн — з ВіЕйБі Банку, 62 млн євро — з «Міського комерційного банку» і $44 млн — з банку «Київська Русь».

Читайте також: Як виводилися гроші з Південкомбанку

  • З Дельта Банку були виведені $99 млн через Meinl Bank і майже $184 млн через East-West United S.A в Люксембурзі.

  • У Фонді гарантування також повідомили, що протягом 2014-2015 років за допомогою такої схеми з українських банків було виведено загалом $846 млн і 75 млн євро. До списання грошей у такий спосіб напередодні введення тимчасової адміністрації вдалися власники 14 українських банків.

  • Крім Австрії, розслідування за підозрою у відмиванні грошей українськими банками проводять в Ліхтенштейні. Гроші виводилися, за даними ФГВФО, через Bank Frick and Co.

    Читайте також: ФГВФО розкрив схему виведення мільйонів з банку «Київська Русь»

Коментарі - 27

+
+78
bonv
bonv
20 листопада 2019, 12:49
#
Саме тому Коломойський з Відня втік до Ізраїлю?
+
+70
Kanarej
Kanarej
20 листопада 2019, 13:54
#
Ні, не тому. І не з Відня, а він був у Швейцарії до Ізраілю. Де тут взагалі Коломойський згадується?
+
+18
bonv
bonv
20 листопада 2019, 14:09
#
Коломойський міг купити мандат депутату в Австрії — ЗМІ
Для себе у Відні старається?:) Фірташу не допомогло…
https://www.pravda.com.ua/news/2019/09/20/7226818/
+
+11
Kanarej
Kanarej
20 листопада 2019, 15:28
#
Ну по-перше, там же ж написано, що це не є злочином в Австрії, а по-друге де там про те що Коломойський звідти втік? :)
+
0
bonv
bonv
20 листопада 2019, 15:46
#
В Україні очевидні «намагання зацікавлених осіб, ймовірно, з числа колишніх власників банків» (читай Коломойський), унеможливити співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) через інформаційні атаки і судові рішення. (Коломойський про МВФ та 100 млрд з росії + суди в Лондоні та США)
Про це 19 листопада заявив голова Національного банку України (НБУ) Яків Смолій на зустрічі з тимчасово повіреним у справах США Посольства Сполучених Штатів в Києві Вільямом Тейлором, повідомляє пресслужба регулятора в Facebook.
На думку Смолія, мета цих спроб – дискредитація НБУ і реформ у фінансовому секторі.
Крім  читати,  -  розуміти так і не навчився канарей?
+
+15
Kanarej
Kanarej
20 листопада 2019, 17:55
#
… Звідки це, і яке відношення це має до даної статті, і до міфічного побігу Коломойського з Відня? :)
+
+15
Andrey M
Andrey M
20 листопада 2019, 17:50
#
Ні, це у Відні Порошенко з Фірташем зустрічався перед тим як його вибрали на перший термін:)
+
0
Rebel
Rebel
20 листопада 2019, 12:57
#
Україна в центрі світових подій. :)
+
+34
QGS
QGS
20 листопада 2019, 13:11
#
Кто сказал что Украина бедная. Где миллиарды там и мы;
+
0
tarick
tarick
20 листопада 2019, 13:18
#
«До списания денег в такой способ»... Хоть бы читали после автоматического перевода!
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
20 листопада 2019, 13:34
#
Печалька…

С каждым годом схемы по отмыву бабла становятся всё сложнее и сложнее и как следствие — затратнее…

Единственная надежда на легализацию скрипты…
+
0
MorshinskA
MorshinskA
20 листопада 2019, 14:31
#
Своєчасно не відлистали нагору? соромно має бути...
+
+47
Adadad1326
Adadad1326
20 листопада 2019, 16:37
#
Я один звернув увагу на фразу: «...Эти деньги были направлены по указанию собственников или топ-менеджмента банков-банкротов в офшоры в 2014-2015 годах — как правило, в последний момент перед вводом в проблемные банки временной администрации....» Тобто хтось із НБУ свистів коли треба швидко-швидко витягати кошти? Чи хто там вводим адміністрацію?...
+
+62
matroskin
matroskin
20 листопада 2019, 17:34
#
Не просто «свистів», а трубил, как правило перед «банкротством» банка НБУ туда вкидывал своих несколько млрд и всех эта схема более чем устраивала. Ещё гонтарева забыла сказать, что без согласования НБУ, перевод крупных сумм за границу технически невозможен. Так что и «свистів» и своих добавлял и разрешал выводить эти деньги, и когда все эти 3 этапа проходили успешно, все участники этой схемы счастливо разводили руками: «ай йа йай… банка больше нет, денег нет, крайних нет… возмущаться низя бо путин нападэ, собственно он и виноват в том что деньги вкладчиков вместе с рефинансированием НБУ куда то пропали»
:)
+
+14
987
987
20 листопада 2019, 23:43
#
Австрияки тоже молодцы, подождали когда деньги прокрутит этот чудесный банк, заработает комиссионные, ресурсы зайдут в страну и начнут работать на ее экономику, а если и пройдут транзитом - опять же хорошие комиссионные. Их адвокаты тоже заработали нехилую денюжку, защищая фигурантов в судах. В итоге, я так понимаю, никого не наказали - о посадках и штрафах ни слова. Крайними оказались украинские налогоплательщики, которые и оплатили этот аттракцион невиданной щедрости. Мало того, что деньги ушли из страны, кинули всех юриков, выгребли активы НБУ, напечатали деньги для ФГВФЛ , так еще преподнесли это как очищение банковской системы. Ага, очистили от денег так, что до сих пор оклиматься не может.
+
+29
Qwerty1999
Qwerty1999
21 листопада 2019, 0:36
#
А ведь могли бы и не очищать, а всего-лишь продолжать вливать стабкредиты и рефинанс в частные банки, забывая требовать обслуживания и возврата ранее выданных кредитов - как это было при Арбузове, Соркине и Кубиве...
Понятное дело, что к этим ребятам ни у кого из власть придержащих никаких претензий нет - ведь они вливали бабло и не требовали его назад.
А вот к Гонтаревой, которая потребовала возврата ранее выданных и успешно разворованных собственниками банков кредитов рефинансирования - масса претензий.
Ведь она своими требованиями обидела столько уважаемых бизнесменов и банкиров разных годов, что всех и не перечесть.

+
0
987
987
21 листопада 2019, 1:31
#
А слабо было просто ложить без стабкредитов? Когда собственники обнал-банков поняли схему, они с радостью решили поучаствовать, т.к. профит получаеш сразу и без риска. Банки-пылесосы, обслуживающие ФПГ не были заинтересованы в ликвидации банковского бизнеса, пусть и с прибылью т.к. это во первых дешевый ресурс с рынка, защита коммерческой тайны, лояльный финмон, оптимизация налогообложения и еще много плюшек помельче.
+
0
matroskin
matroskin
21 листопада 2019, 16:03
#
А с чего Вы взяли что это «австрияки». Почему Вы не допускаете что реальный основатель и владелец этого банка украинец и банк специально был создан под эти дела. Просто в то время этот украинец был влиятельным человеком и если укр. правоохранительные органы не интересовал тот банк, то австрияки его и не замечали. А когда начались запросы со стороны укр.органов, владелец банка решил перевести деньги с него в какой то более офшорный панамский, а банк закрыть, чтобы замести следы.
+
0
987
987
21 листопада 2019, 16:29
#
Вот из этого утверждения Гонтаревой :«....однако все сообщения и предостережения НБУ по поводу этого «совершенно удивительного» частного банка были проигнорированы Центробанком Австрии». Даже если и реальный владелец украинец, то Центробанк Австрии почему-то не вмешался при первых же сообщениях из НБУ ))).
+
0
matroskin
matroskin
21 листопада 2019, 20:32
#
Так «из утверждения Гонтаревой», в бесследном и безнаказанном исчезновении 80% банков вместе с деньгами вкладчиков-вина путина. Я выше писал, повторюсь, физически невозможно перевести крупную сумму денег за границу без кучи согласований НБУ. Т.е. что гонтарева знала об этих махинациях никто не сомневается, оказывается она даже знала, что это банальное отмывание денег, но при этом все эти переводы утверждала. Т.е. нынешнее её заявление, похоже на чистосердечное признание охранника супермаркета: да я видел, что крадут, я даже помогал им грузить украденное, но т.к. участковый мент по месту их жительства пока не вычислил что они преступники, то я помогал им обворовывать супермаркет который охраняю ещё и ещё много раз, так что виновен не я охранник супермаркета, а участковый что их раньше не накрыл.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
21 листопада 2019, 20:55
#
matroskin

У вас с арифметикой очень большие проблемы…

На дату назначения Гонтаревой (июнь 2014) в Украине действовало 180 банков.
На дату написания заявления об увольнении (апрель 2017) в Украине действовало 96 банков.

Поэтому не надо бравировать отфонарными цифрами в 80%.

По факту этот показатель не превышает 46,7%.
+
+15
matroskin
matroskin
21 листопада 2019, 23:39
#
А у Вас с логикой и пониманием того что Вам говорят.
Хотя думаю Вы как раз всю суть поняли, поэтому решили что лучше перейти к цеплянию за общие слова, чем обсуждать как так получилось, что НБУ годами согласовывал переводы в тот банк, и только когда банк австрийцы закрыли, екс-глава НБУ сидя в Лондоне заявляет: «ха ха ха так это ж не банк а контора по отмыванию денег и я это всё время знала… знала но перевод денег туда разрешала »
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
22 листопада 2019, 0:56
#
Matroskin

У меня и с логикой и с фактическим материалом всё в норме.
Вы же постоянно что-то додумываете лишнее,
начиная с отфонарных цифр и заканчивая беспочвенными обвинениями.

+
0
matroskin
matroskin
22 листопада 2019, 10:55
#
Вполне возможно, кто как умеет тот так и зарабатывает, спорить с человеком получающим з/п за то чтобы спорить-дело абсолютно бесполезное. Всего хорошего Qwerty1999-yarg.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
22 листопада 2019, 11:20
#
Matroskin

Альтруисты и не должны спорить — просто научитесь
приводить в своей аргументации реальные факты и будет вам счастье…
+
+29
Qwerty1999
Qwerty1999
21 листопада 2019, 0:43
#
«Тобто хтось із НБУ свистів коли треба швидко-швидко витягати кошти?»

Перед тем, как писать свои домыслы — ознакомились бы сначала со схемой вывода денег
при участии валютных коррсчетов укрбанков в Meinl Bank (Австрия).

НБУ и ФГВФЛ в своё время подробно описывали эту схему.
+
+15
loco2000
loco2000
20 листопада 2019, 17:26
#
Банк ликвидировали - концы в воду. Всем -  спасибо, можете расходиться.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися