Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 лютого 2019, 12:21

Австрійці розслідують відмивання грошей українських банків

Австрійська прокуратура під час розслідування відмивання українських грошей через Meinl Bank вийшла на 30 осіб. Відомо, що серед фігурантів справи є українці, повідомляє Deutsche Welle.

Австрійська прокуратура під час розслідування відмивання українських грошей через Meinl Bank вийшла на 30 осіб.
Фото: facenews.ua

Що відомо

  • У кримінальному провадженні йдеться про зникнення грошей з коррахунків українських банків в Австрії. За даними ФГВФО, з коррахунків в Meinl Bank було незаконно виведено 385 млн дол. і 75 млн євро.
  • Ці гроші були спрямовані за вказівкою власників або топ-менеджменту банків-банкрутів в офшори в 2014-2015 роках — як правило, в останній момент перед введенням в проблемні банки тимчасової адміністрації. У такий спосіб було вкрадено гроші українських вкладників.

Читайте також: ФГВФО розкрив схему виведення коштів з банку Михайлівський

  • Зокрема, через Meinl Bank вивели 38 млн дол. з Південкомбанку, 40 млн дол. з Терра Банку, 39,5 млн дол. з ВіЕйБі Банку, 62 млн євро з Міського комерційного банку і 44 млн дол. з банку Київська Русь.

Яку схему використовували

  • Було використано таке схему виведення грошей: банк в Австрії за вказівкою власника українського банку видає кредити підконтрольним українцям офшорним компаніям. Порукою цих кредитів стають кошти на коррахунках українського банку в іноземному банку, який дає кредит — наприклад, Meinl Bank.
  • Зрештою, кредит не повертається, і «гарантійні» кошти з коррахунку перераховуються іншій офшорній компанії в рахунок погашення позики. Подібні операції самі по собі не є незаконними, однак часто їх використовують для відмивання коштів.

Крім Австрії, розслідування за підозрою у відмиванні грошей українськими банками проводять в Ліхтенштейні. Гроші виводилися, за даними ФГВФО, через Bank Frick and Co.

Коментарі - 3

+
+32
yarg
yarg
21 лютого 2019, 12:45
#
«Порукой этих кредитов становятся средства на корреспондентских счетах украинского банка в иностранном банке, который дает кредит» — обычное мошенничество. В залог шло имущество, не принадлежащее тому, кто давал его в залог. Это не отмывание, это кража.
+
0
greenozon
greenozon
21 лютого 2019, 22:14
#
Куди дивилось керівництво НБУ? (Гонтарєва)
адже всі проводки були видимі в режимі опер-часу!!!

мабуть мовчала за відкати
+
0
yarg
yarg
21 лютого 2019, 22:38
#
Какие проводки? причем здесь проводки?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися