Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 листопада 2019, 13:37

Справа ВіЕйБі: Писарука хочуть взяти на поруки НБУ й голова Dragon Capital

Затриманого екс-заступника голови НБУ, чинного голову правління Райффайзен банку Аваль Олександра Писарука хочуть взяти на поруки голова НБУ Яків Смолій та голова Dragon Capital Томаш Фіала. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Затриманого екс-заступника голови НБУ, чинного голову правління Райффайзен банку Аваль Олександра Писарука хочуть взяти на поруки голова НБУ Яків Смолій та голова Dragon Capital Томаш Фіала.
Фото: nv.ua

Хто готовий заплатити заставу

Писарука хочуть взяти на поруки голова НБУ Яків Смолій, його заступник Катерина Рожкова, глава компанії Dragon Capital Томаш Фіала, депутат Київради Сергій Гусовський, голова наглядової ради компанії «Фармак» Філя Жебровська, йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання Писарука

У чому звинувачують Писарука

За версією слідства, Писарук допоміг власникові ВіЕйБі Банку Олегу Бахматюку отримати 1,2 млрд грн кредиту під заставу майна банку. При цьому вартість майна під час оцінки завищили до 1,8 млрд грн. При цьому реальна його вартість була 72,62 млн грн.

Писарук нібито задіяв головне управління НБУ по Києву та області, яким на той час керував член Ради НБУ Микола Каленський.

Читайте також: Суд відправив члена Ради НБУ під домашній арешт

Каленського звинувачують у тому, що він погодився видати кредит, хоча нібито знав, що оцінка майна завищена. Відомо, що гроші, отримані від НБУ, виводилися з банку, в тому числі на «мертвих душ», вважає слідство.

Сам Писарук заявив слідству, що всі процедури з видачі стабілізаційного кредиту VAB Банку були проведені з повним дотриманням законодавства.

Кого ще звинувачують

  • 11 листопада НАБУ заявило про затримання 8 осіб за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишніх і діючих посадових осіб НБУ та VAB Банку

  • Серед підозрюваних – колишній перший заступник голови НБУ Олександр Писарук, колишній директор Генерального департаменту банківського нагляду; колишній в. о. начальника управління НБУ по р. Києву і Київській області, також колишні чиновники ВіЕйБі Банку: голова наглядової ради, заступник голови правління банку і троє посадових осіб приватних компаній, пов'язаних з бенефіціарними власниками банку.

Читайте також: Гонтарева назвала «терором» затримання колишнього заступника

Коментарі - 8

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
14 листопада 2019, 13:50
#
Следователи и глава НАБУ Сытник очень вольно трактуют законодательство, выдавая свои оценочные суждения за достоверные и неопровержимые факты.
+
0
bonv
bonv
14 листопада 2019, 14:16
#
Цікаво як МВФ відреагує на затримання свого екс працівника..
+
+29
bonv
bonv
14 листопада 2019, 14:18
#
Коломойський хоче покарати всіх тих хто у нього забрав знаряддя для виманювання млрд у населення України..
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
14 листопада 2019, 18:59
#
Кошка бросила котят-Коломойский виноват. Крали фиаловцы-виноват Коломойский. Логика железная. И это говорю отнюдь не как фанат Коломойского, если что.
+
0
bonv
bonv
14 листопада 2019, 19:10
#
Гонтарева про затримання: -  «Ні з МВФ, ні з Райффайзеном ж не пов’язано.  Він тільки вийшов на роботу туди. Терор міцнішає», — сказала вона.
За словами Гонтаревої, під час роботи в Нацбанку Писарук відповідав за банківський нагляд.
«Ми з ним і розчищали всі ці авгієві стайні», — зазначила екс-голова НБУ. Мова і  про Приват  якщо не зрозуміло...
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
14 листопада 2019, 23:37
#
Ну она-то конечно честно придет и расскажет о своих делишках. Разумеется.
Не была бы в Лондоне-уже увидели бы клетчатое одеяло.
+
0
bonv
bonv
14 листопада 2019, 23:41
#
Фактично Суд Лондона назвав Коломойського злочинцем. І соромно, що в Україні він позиціонується по-іншому.
Співголова групи підтримки України в Палаті представників США, конгресмен від Демократичної партії Марсі Каптур запросила екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву до Вашингтона.
У листі від 11 жовтня Каптур запросила Гонтареву виступити перед членами групи підтримки України. Вона зазначила, що стурбована атаками на екс-главу НБУ і членів її сім'ї.
Каптур написала, що під керівництвом Гонтаревої Нацбанк займався очищенням банківської системи України та уповільненням інфляції.
«Вражає, що ви сміливо націоналізували ПриватБанк, приструнивши корумповану владу сумнозвісного олігарха Ігоря Коломойського. Ваше лідерство і робота з просування антикорупційних реформ поставили під загрозу корумповані, укорінені інтереси українського олігархічного класу», — зазначила вона у листі, копія якого є у розпорядженні НВ.
+
+20
Captain  Cisco
Captain Cisco
14 листопада 2019, 14:23
#
Вот такой любитель закона и правдолюб Фиала. По факту такая же шайка-лейка. Но международная. Ай какая неожиданность)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися