Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2019, 11:56

У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання Писарука

У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання й допит співробітниками НАБУ голови правління банку. У прес-службі заявили, що причина цих подій жодним чином не пов’язана з виконанням Олександром Писаруком обов’язків голови правління банку.

У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання й допит співробітниками НАБУ голови правління банку.
Фото: zaxid.net

Що кажуть в банку

За період роботи в Райффайзен Банку Аваль Олександр Писарук зарекомендував
себе як висококваліфікований, грамотний та професійний керівник.

«Ми переконані, що з пана Писарука будуть зняті всі підозри щодо неправомірних дій і що він завжди дотримувався найвищих професійних та етичних норм, працюючи як у Райффайзен Банку Аваль, так і протягом багатьох років у МВФ та інших міжнародних інституціях», - прокоментував подію голова наглядової ради Мартін Грюль.

Читайте також: Гонтарева назвала «терором» затримання її колишнього заступника

У прес-службі зазначають, що у своїй діяльності банк неухильно дотримується вимог українського та міжнародного законодавства, корпоративних правил та процедур, високо цінує власну репутацію надійного та прозорого банку.

Передісторія

  • Ввечері 11 листопада НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка. 
  • Писарука звинувачують за статтею 191 Кримінального кодексу України: Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Читайте також: Олександр Писарук офіційно призначений керівником Райффайзен Банку Аваль

  • У жовтні 2014 року Нацбанк виділив ВіЕйБі Банку стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн.

  • У листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

  • Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

  • Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у «ВіЕйБі банку» зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

  • Сама Гонтарева каже, що затримання Писарука є посиленням терору з боку влади.

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишніх та чинних посадовців НБУ та VAB Банку

  • Повідомлялося, що, окрім Писарука, НАБУ затримало 7 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк». У Нацбанку заявляють, що не володіють інформацією, кого саме з чинних посадовців НБУ затримали детективи.

Діяльність Писарука

  • Олександр Писарук у 2014-2015 роках був першим заступником голови Національного банку Валерії Гонтаревої.
  • До цього він з 1997 року працював у банку ING. Зокрема, в 2010-2014 роках був регіональним керівником цього банку в Центральній і Східній Європі.
  • Райффайзен Банк Аваль зареєстровано 27 березня 1992 року. Із жовтня 2005 року банк став частиною австрійської банківської групи Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ.
  • Станом на 30 червня 2019 року група Райффайзен володіла 68,28% акцій банку, Європейський банк реконструкції і розвитку — 30%.
  • Банк обслуговує 2,5 млн клієнтів, має 499 відділенях по всій Україні.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися