Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 листопада 2019, 12:32

Справа ВіЕйБі Банку: Суд відправив члена Ради НБУ під домашній арешт

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту члену ради НБУ Миколі Каленському. Він є одним з фігурантів справи про заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, який НБУ надав ВіЕйБі Банку. Про це повідомляє Укрінформ.

Рішення суду

«Суд ухвалив обрати Миколі Каленському запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту...”, — оголосила слідча суддя.

Крім того, суд зобов’язав Каленського здати паспорт для виїзду за кордон, носити електронний браслет, прибувати до детектива за першим викликом і не виїжджати за межі Київської області. Це рішення може бути оскаржено в Апеляційній палаті ВАКСпротягом п’яти днів.

Нагадаємо, вчора пізно ввечері суд задовольнив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про арешт на 60 діб ще одного фігуранта справи — екс-директора департаменту банківського нагляду НБУ Алли Шульги. Альтернативою арешту є застава в 15 млн грн. 

Читайте також: Справа ВіЕйБі Банку: Антикорупційний суд заарештував екс-топ-менеджера НБУ

Повідомлялося, що правління НБУ готове взяти на поруки і Миколи Каленського, і Аллу Шульгу.

Суть судової справи

  • Слідство встановило, що в жовтні 2014 року ПАТ «ВіЕйБі Банк», віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна.

  • ВіЕйБі Банк не подав усі необхідні для цього документи. Правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, погодилося на його пропозицію.

  • При цьому вартість нерухомості, що передається в заставу Нацбанку, завищили майже в 25 разів, склавши підроблені звіти про оцінку.

  • Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн грн при 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі Банком.

  • Утім, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, посадові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі Банку. Це — на додаток до раніше отриманих від Нацбанку та неповернених 3 млрд грн кредитів.

  • Через 40 днів, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі Банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію. Стабілізаційний кредит в 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ строком на два роки, ВіЕйБі Банк так і не повернув.

Читайте також: Бахматюк звернувся до Зеленського: хоче домовитися

  • ВіЕйБі Банк належав власнику одного з найбільших аграрних виробників України Ukrlandfarming Олегу Бахматюку.

Раніше повідомлялося

  • 11 листопада НАБУ заявило про затримання 8 осіб за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишніх і діючих посадових осіб НБУ та VAB Банку

  • Серед підозрюваних – колишній перший заступник голови НБУ Олександр Писарук, колишній директор Генерального департаменту банківського нагляду; колишній в.о. начальника управління НБУ по м. Києву та Київській області, також колишні посадовці ВіЕйБі Банку: голова спостережної ради, заступник голови правління банку та троє посадових осіб приватних компаній, пов’язаних з бенефіціарними власниками ВіЕйБі Банку.

Читайте також: У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання Писарука

  • Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Слідчих зацікавив факт виділення Нацбанком стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

  • Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у ВіЕйБі Банку поліція зберігала в підвалі стороннього підприємства, яке було затоплено.

Коментарі - 2

+
+33
beb
beb
13 листопада 2019, 14:58
#
Ну таке...і цей втіче до гонтарєвої
+
0
locustsucol
locustsucol
13 листопада 2019, 19:14
#
Да ти що? Це не Коломойський втік з Британії від сплати 2.5 млрд Україні ?
Завдяки Гонаревої в нас найсильніша вже 3 роки у Європі вілюта - гривня.
Гонатерву на руках носити треба, але більшість в Україні керуєтсья на розумом а брехнею.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися