Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 вересня 2019, 13:42

Приватбанк або Бориспіль: що держава повинна продати в першу чергу

У Фонді держмайна готуються відновити велику приватизацію ще до кінця цього року, а новий прем'єр-міністр заявив про бажання продати державні банки.

У Фонді держмайна готуються відновити велику приватизацію ще до кінця цього року, а новий прем'єр-міністр заявив про бажання продати державні банки.
В умовах "дешевих грошей" зростає ціна інфраструктурних об'єктів

Про те, як державі краще розпорядитися своїми активами, на своїй сторінці у Facebook розповів керуючий партнер «FinPoint Investment Advisers» Сергій Будкін. «Мінфін» наводить скорочений текст колонки.

Ставка підірвала дохідність

«Економічну температуру» світу вже який рік визначає епоха ультранизьких ставок основних центробанків, що виражається як у масштабних програмах кількісного пом'якшення (Quantative Easing), так і в абсолютно низьких ставках рефінансування ЄЦБ, ФРС тощо.

Одним з основних наслідків цього є те, що оцінка консервативних активів (рентного або інфраструктурного характеру, які генерують довгостроковий та передбачуваний грошовий потік) знаходиться на дуже високих рівнях, в той час як оцінка активів, прибутковість яких безпосередньо залежить від рівня відсоткових ставок, знаходиться на відносно низькому рівні.

До першої категорії (рентні та інфраструктурні активи) належать нерухомість, порти, аеропорти тощо. До другої – насамперед банки, як категорія активів, чия оцінка найбільш постраждала від комбінації зниження ставок і посилення регулювання на всіх рівнях.

Інвестиційна (не)привабливість

Оцінки банків з 2012 року не змінилися, акції європейських банків були чи не найгіршою за дохідністю інвестицією у першому півріччі 2018 року, і вони значно відстають від зростання загального біржового індексу EuroSTOXX 600 за останні 7 років.
Проблема банків як сектора полягає в тому, що зниження ставки рефінансування призводить до зниження абсолютної маржі, яку банк може заробити на своєму основному бізнесі – кредитуванні, а це, в свою чергу, призводить до знижувального тиску на оцінку банків як класу активів, і кінця-краю цьому тиску поки що не видно.

«Квадрати» в ціні

З іншого боку, зниження ставок призводить до подорожчання активів у нерухомості. Причина в тому, що через низькі ставки банківського кредитування позичальник-власник нерухомості здатний обслуговувати значно більше кредитне навантаження, що призводить до того, що і домогосподарства, і компанії беруть більший обсяг кредитів при незмінному (вірніше, відносно незмінному) фізичному обсязі ринку нерухомості. Таким чином, збільшується кількість грошей, що полює за незмінним обсягом активів.

Валютні депозити з додатковим бонусом до 0,4% від Мінфіну

Результат – зростання на 40% з 2014 року оцінки європейських компаній, які торгуються на біржі та займаються експлуатацією нерухомості. Приблизно те ж саме відбувається з інфраструктурними об'єктами – аеропорти, які отримують збори з кожного пасажира, що відправляється і прибуває, і укладають довгострокові договори з авіакомпаніями, мають доходи з високим ступенем передбачуваності і тому оцінюються приблизно за тими ж принципами, за якими оцінюються торгові центри, офісні центри або інша комерційна нерухомість.

У зв'язку з таким станом ринків основним фокусом ФДМУ у великій приватизації має стати приватизація об'єктів і компаній, які в даний момент оцінюються ринком найбільш високо. Іншими словами, з усього портфеля компаній ФДМУ пріоритет повинен бути відданий нерухомості, аеропортам, морським портам та іншим подібним активам.

Читайте також: Українська економіка: як перейти від сировини до технологій

Приватизація промислових підприємств повинна бути другим пріоритетом. Приватизація фінансового сектора – останнім у списку пріоритетів, насамперед тому, що оцінки компаній в цьому секторі так і не відновилися після кризи 2008 року, і тому ймовірність отримання державою значущої ціни при приватизації фінансового сектора (або повернення власної інвестиції у випадку з націоналізованим Приватбанком) досить низька. В той час як приватизація того ж Борисполя або порту Південний може бути не просто знаковою подією, але і принести дуже значний дохід державі.

Коментарі - 12

+
0
lika197
lika197
2 вересня 2019, 18:27
#
Молдова не продала свой аэропорт.
+
0
ramarren
ramarren
3 вересня 2019, 13:18
#
Единственный? У нас их много, хай берут, только за хорошие деньги.
+
+44
lika197
lika197
3 вересня 2019, 13:47
#
Борисполь? Наш самый прибыльный аэропорт, который будет только ещё прибыльнее и прибыльнее в будущем?
+
0
ramarren
ramarren
4 вересня 2019, 13:30
#
Там стопиццот терминалов. Пусть берут и конкурируют.
+
+88
Игорь Коляда
Игорь Коляда
2 вересня 2019, 21:52
#
Плохая привычка - продавать «курей,несущих золотые яйца»,удел зависимых от какого-то порока людей.
+
0
Pasha2005
Pasha2005
3 вересня 2019, 13:03
#
Отнюдь не ново. Хватать и тикать, а после нас - хоть потоп.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
3 вересня 2019, 20:02
#
Ну так если хотим и хотят чего-то нового, то самое время менять этот стереотип - Хватать и тикать, а после нас - хоть потоп

+
0
Pasha2005
Pasha2005
3 вересня 2019, 23:24
#
Это большое „если”.
+
+73
irakez
irakez
3 вересня 2019, 14:03
#
Есть мнение, что продавать нужно те предприятия, которые приносят убытки государству. А не наоборот. Ведь именно под таким соусом и подавалась все эти годы идея приватизации.

Если предприятие хронически дотируемое и генерирует прибыль только коррупционерам, стоящим у кормушки, то такое предприятие выгоднее отдать даром. Поступления в бюджет от этой однократной продажи — это совершенно вторично. Главное, очиститься и избавиться от коррупции и груза на плечах налогоплательщиков.

Но если предприятие не только прибыльное, но и является, не побоюсь этого слова, одним из самых инновационных и удобных, до сервисов которого европейским динозаврам еще ковылять и ковылять, то зачем его продавать? Вот чтобы ЧТО? Один раз получить стеклянные бусы и красивую ракушку? А дальше?
+
+63
Andrey DNK
Andrey DNK
4 вересня 2019, 9:29
#
Мысль верная и я поддерживаю такой подход. Есть только наша специфика - если предприятие убыточно, но перед продажей, его стоит очень хорошо проверить и понять причину убыточности. Чтоб не получилось так - умышленное доведение до убыточности с целью продажи «нужным» людям. А на топ менеджмент этих предприятий взглянуть через призму уголовных дел, а не как всегда, «ну они старались, а у них не пошло».
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
4 вересня 2019, 6:54
#
Где-то плачет 1 маленький Кучма, но нет :) .!.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
4 вересня 2019, 6:57
#
«FinPoint Investment Advisers» Сергей Будкин.
Скорей-бы этот караван-сарай обанктротился и ты воевал с бомжами за медные провода УкрТелекома, а через год тебя пристрелили охотники Ахметова на людей новороского гендера(бомжей)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися