Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 серпня 2019, 15:44

Українська економіка: як перейти від сировини до технологій

Відкритість міжнародної торгівлі, інвестицій та технологій може викликати і позитивні, і негативні зміни в економіці.

Експорт, імпорт, економіка
фото: bagnet.org

За словами екс-міністра економіки, голови Ради НБУ Богдана Данилишина, для процвітання країни варто обмежити сировинний експорт і звернути увагу на технологічне виробництво. Про це пан Данилишин пише у колонці на своїй сторінці в Facebook. 

Як експорт, так і імпорт складають орієнтовно 50% ВВП України. Протягом цього року експорт товарів та послуг зріс на 5,2%, а імпорт — на 8,5%, якщо порівнювати з минулим роком. Таким чином дефіцит торгового балансу в першій половині 2019 року досяг 1,6 млрд доларів.

Читайте також: Валютні гойдалки — що чекати від курсу гривні

Експортують переважно сировину та напівфабрикати. Серед найпопулярніших товарів продукти тваринництва і рослинництва, металургійні та хімічні вироби, деревина. Однак знизився експорт машин та електротехнічного обладнання.

Окремим питанням є зменшення експорту продукції чорної металургії приблизно на 11%. Причиною є погіршення цінової кон'юнктури світових ринків сталі і залізорудної сировини.

«Україна рухається від статусу експортера металургійної та хімічної продукції до статусу експортера аграрно-мінеральної сировини і металургійних напівфабрикатів».

Держава переважно імпортує дорогоцінне каміння, зернові культури та мінеральні продукти. Насторожує зростання майже вдвічі імпорту мінеральних добрив, оскільки «локомотив української економіки — сільське господарство» залежить від їхньої кількості та якості. Також пожвавлюється закупівля взуття, одягу та наземного транспорту.

У 2018 році в Україні виготовили 6,6 тис. автомобілів, з яких 5,7 тис. легкових (майже всі зроблено на заводі «Єврокар»). Це на 25% менше, ніж в 2017 році. Для порівняння у Словаччині протягом 2018 року виготовили понад 1 млн автомобілів.

Також Україна має потенціал для подальшого збільшення експорту текстильних виробів. Цьому сприяє територіальна близькість до Європи, що економить кошти на транспортуванні, якість пошиття та дешева робоча сила.

«Мало хто знає, що в Україні шиють одяг провідні світові бренди — Zara, Dolce & Gabbana, Hugo Boss, Prada, Benetton, Marks & Spencer, Triumph, Max Mara, Laura Ashley, Hennes & Mauritz і інші. Вітчизняні швейні фабрики стали певною мірою міні-офшорами для світових одежних брендів».

Варто відзначити позитивні тенденції. Зокрема, експорт засобів наземного транспорту, літальних апаратів і плавзасобів збільшився на 40%. Близько на 20% зріс експорт оптичних приладів і фотоапаратів, а також фармацевтичної продукції.

Зміцнити українську економіку можливо за зростання високотехнологічного експорту та зниження імпорту продукції, що можемо виготовити на території країни. Данилишин стверджує, що іноземні інвестори сприяють включенню місцевих компаній у глобальні ланцюги доданої вартості і, водночас, наповнюють внутрішні ринки.

На думку економіста, для того, щоб українські підприємства могли стати проміжними і навіть кінцевими ступенями в глобальних ланцюгах доданої вартості, необхідні політична стабільність, неухильне верховенство права, створення якісної логістичної інфраструктури та ефективне тарифно-митне регулювання.


 

Коментарі - 15

+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
27 серпня 2019, 17:33
#
«для процветания страны следует ограничить сырьевой экспорт и обратить внимание на технологическое производство»- т.е. прикрутить экспорт и просто куда-то смотреть? Гений! Вы хотите еще большую дырку по экспорту-импорту? Последний абзац стоит внимания, но о нем все и так говорят. Без коренных изменений, крупные инвесторы не зайдут, а поменять не сырьевую экономику только они могут развивая производство у нас и экспортируя готовую продукцию.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
27 серпня 2019, 20:00
#
Так это внебрачное дитьо кучмы, когда оно видит что у других пасочки получаются то нада разрушить  пасочки других (с/х, переробка и т.д.) чтобы больше в процентах было тяжолых жылизяг, надоев чугуниев.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
27 серпня 2019, 20:02
#
А дырки не будет, торгаши просто не смогут ничего сделать, цены упадут на продукцию у стране что благо и или перерабатывай свой чугиний, а не продавай его через реэкспорты/импорты обратно в страну за доллары, а делай что-то с него.
+
0
Wless
Wless
27 серпня 2019, 17:54
#
«стать конечной ступенью в глобальной цепи добавленой стоимости » нужно для начала остановить миграцию украинцев за рубеж. С этого начинать а не программы умные писать. Если создана молодая семъя то её оберегать, на свадьбу сразу дарить квартиру и денег давать подъёмных. А на производстве есть понятие молодой специалист которого надо оберегать поначалу а не так как у нас принято загнать до изнеможения.
+
+65
Qwerty1999
Qwerty1999
27 серпня 2019, 22:23
#
Когда за рождение ребенка выплачивали копеечное пособие — дети всё равно рождались,
обычно здоровые и в полных семьях.

Когда начали выплачивать достаточно большие суммы денег за рождение ребёнка — стали рожать всякие бомжихи исключительно из-за меркантильных интересов, а после завершения выплат от таких детей отказывались и они пополняли интернаты при живых то родителях.
Да и дети рождались ослабленные, с аллергией а иногда и инвалиды с детства — ничего хорошего обычно не рождается у алкашей и от алкашей.

Если примут ваше предложение о премировании каждой молодой семьи квартирой, то со следующего дня будет свадебный бум и затем стоять очередь за дармовыми квартирами, которые затем будут приватизированы и проданы, деньги поделены между «молодоженами» а сами участники махинаций оперативно оформят развод, чтобы опять создать «счастливую семью» для получения очередной квартиры…

Аналогичная фигня будет и с молодыми специалистами.
+
0
yarg
yarg
28 серпня 2019, 11:05
#
«на свадьбу сразу дарить квартиру и денег давать подъёмных.»

вот соглашусь. один вопрос - кто дарить-то будет ? А брать подарки - очередь живо выстроится ...
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
27 серпня 2019, 20:09
#
А насчет чугуния поржал,мало того что он ничего не стоит так еще и в минус выходит(из-за курсовых разниц), типа кредита с отрицательной ставкой для торгашей им, эд такая кравчуковская биржа, долги успевай только отдавать в обесцененной гривне.
+
+38
Qwerty1999
Qwerty1999
27 серпня 2019, 22:51
#
Для старпёра Данилишина, ИТ-сектор украинской экономики полностью выпал из поля зрения, хотя в экспортном потенциале страны он растёт самыми быстрыми темпами, занимает однозначно не самое последнее место в структуре украинского экспорта и относиться к высокотехнологичному сектору экономики с высокой долей добавленной стоимости.
+
+18
allexpl
allexpl
27 серпня 2019, 23:21
#
Ничего, обложат налогом как работяг на производстве, посмотрим на какое место переместится. Средний доход по отрасли 2,5К USD, а налогов платят как работяга с 10К гривона.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
27 серпня 2019, 23:37
#
Публикация об экспорте и импорте а не о налогах.
Если обложат налогами — ИТ-спецы что-нибудь придумают.
+
0
allexpl
allexpl
31 серпня 2019, 20:20
#
«... что-нибудь придумают.» - не сомневаюсь:))
+
0
maestro5
maestro5
28 серпня 2019, 10:06
#
1. А слабо роботязі зменшити?
2. В абсолютній величині більше за роботягу з 10к грн., а за що? Отримують більше «послуг» чи якісніші «послуги»? 

ПС:
  Степом вільний вітер
  Вихором літає,
  Ми ж такі, як вітер,
  Кожен козак знає
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
28 серпня 2019, 10:10
#
«1. А слабо роботязі зменшити?»

Тогда дефицит ПФ будет не 50% а 90%.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
28 серпня 2019, 15:39
#
«Украинская экономика: как перейти от сырья к технологиям»  А  как  перейти  от  экспорта  сырья  к  технологиям ?  Вместо  зерновых   биотопливо  продавать в ЕС ?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 серпня 2019, 17:55
#
Кроме зерновых, экспортировать ещё и услуги ИТ-специалистов...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися