Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 серпня 2019, 7:52

Третя декада серпня: чому зараз варто купити валюту

Тренд на беззастережне зміцнення гривні послабшав. Мовою дилерів — ринок відчув «дно» за курсом і тепер відбувається корекція.

У липні цього року, коли іноземці найбільш активно скуповували гривневі ОВДП на аукціонах Мінфіну, долар міг подешевшати за тиждень на 50 копійок і більше. У серпні таких стрибків вже немає. Обвалившись до мінімуму трохи нижче 25 гривень за долар, «зелений» почав активно пручатися гривні. Схоже, це лише початок.

Перший «дзвіночок» для ринку — зниження обсягів пропозиції валюти при збільшенні курсових коливань протягом дня. Ринок уже не так реагує на поведінку нерезидентів та їх угод з ОВДП.

Мінфін України вже привернув основну суму запозичень, яка була необхідна для пікових зовнішніх виплат вересня (близько $2 млрд). Відразу після цього міністерство почало «збивати» вартість залучення ресурсів. Обсяг пропонованих облігацій на щотижневому аукціоні скоротився до 3 млрд. гривень за номіналом. Як наслідок, конкуренція між покупцями зросла і вони стали більш поступливими. Але дохідність ОВДП поки що все одно залишається дуже високою за світовими мірками.

Читайте також: В НБУ не знають, що за нерезиденти купують українські ОВДП

Іноземці, а це, в основному професійні інвестфонди і окремі спекулянти, переключилися на вторинний ринок. Тепер вони намагаються знайти там папери з максимальною дохідністю. Але кількість таких угод дуже ситуативна. А після зменшення обсягів пропонованих на первинному ринку облігацій до щотижневих 3 млрд гривень, нерезиденти більше не заливають ринок валютою.

В результаті долар почав все активніше опиратися на міжбанку. І цей процес поступово наростає. Тим паче, що і експортери, і Мінфін України не готові до подальшого обвалу долара. Перші — втрачають доходи від реалізації своєї виручки, а другий — недоотримує надходження до бюджету від податків і зборів, прив'язаних до офіційного курсу.

Інтереси Нацбанку і Мінфіну виявилися протилежними. НБУ зацікавлений в поповненні ЗВР для виконання контрольних завдань МВФ за сумою резервів при поступовому здешевленні їх купівлі на міжбанку, а Мінфін запланував на цей рік бюджет з розрахунку середньорічного курсу в 29,4 гривень за долар і тепер не знає як латати і без того величезні дірки у фінансуванні видаткових статей держави.

Читайте також: Бюджет в небезпеці: Мінфін просить НБУ давати більш точні валютні прогнози

Ця «курсова бомба» уповільненої дії здатна в будь-який момент призвести до серйозних проблем у фінансуванні бюджетних витрат або до чергового скачку курсу. Небезпечний період може наступити, наприклад, у момент виходу нерезидентів з раніше куплених і коротких ОВДП, що зараз погашаються. Досить високими будуть ризики й в осінньо-зимовий період, коли до покупців валюти додадуться ще й великі закупівлі палива під опалювальний сезон і суттєві виплати за зовнішніми боргами.

З іншого боку — значне ослаблення гривні або навіть просто повернення долара до рівня початку року (27,50-27,60 гривень на міжбанку) призведе до чергового великого стрибка цін. Крім того, прогнозованого НБУ рівня інфляції знову не буде досягнуто. В черговий раз виправдовуватися за «проліт» за інфляцією — у чиновників НБУ бажання немає ніякого. Тому коливання останніх днів мають більш глибоке коріння і наслідки, ніж просто ситуативні стрибки курсу.

Читайте також: Як відреагує гривня на пікові виплати за держборгом

За фактом, за минулий тиждень долар на міжбанку з 25,23/25,27 гривень все ж просів до 25,16/25,19 гривень. Курс продажу готівкової американської валюти в обмінниках до вечора п'ятниці зупинився на позначці 25,35-25,40 гривень.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників валютних торгів з 19 до 23 серпня вплинуть:

1) Настання періоду бюджетних розрахунків у клієнтів, дефіцит гривні у компаній і додатковий вихідний понеділок в Україні у зв'язку з Днем Незалежності.

Цього тижня, до 20 числа, бізнесу треба розрахуватися з бюджетом. Причому не тільки за місяць, але й за багатьма податками відразу і за минулий квартал. Клієнтам знадобиться гривня і вони почнуть активніше продавати валюту. Це спрацює на зміцнення гривні.

Крім того, через майбутні довгі вихідні з нагоди Дня Незалежності, суттєво зросте ділова активність в період з понеділка до середи. Але в четвер-п'ятницю вона спаде до мінімуму.

Інвестиції в ОВДП: до 16,5% річних плюс бонус від «Мінфіну»

Компанії будуть поспішати закрити свої господарські операції за 19 -22 серпня, щоб 23 числа вже просто розмістити свої гривневі ресурси, які залишилися, на короткі депозити. Часовий цейтнот призведе до зростання статистики операцій на міжбанку в період з 19 до 22 — го числа, що також позитивно вплине на курс гривні.

2) Новий аукціон з розміщення ОВДП, дії Нацбанку, ліквідність банків і поведінку готівкового ринку.

Аукціон Мінфіну та дії НБУ. 20 серпня чиновники Мінфіну України проведуть чергове розміщення гривневих облігацій на 3 млрд гривень за номіналом.

Терміни розміщення: на суми по 500 млн гривень — на 91 та 322 дні і по 2 млрд гривень — на 1078 днів. Ці папери користуються популярністю на ринку і Мінфін буде намагатися за рахунок невеликого обсягу їх пропозиції і конкуренції між покупцями знизити їх дохідність.

Як показала практика попередніх малооб'ємних розміщень — зниження дохідності за облігаціями буде йти досить складно, а обсяг валюти, що заводиться іноземцями, буде скромним.

Тому значного тиску на межбанківський курс долара це не зробить, а основні обсяги такої пропозиції викупить Нацбанк до резервів. Використовувати для цього регулятор буде «тихий» формат інтервенції через Matching.

Ліквідність банків. Бюджетні розрахунки клієнтів і прискорення господарських операцій компаній через майбутні три вихідних призведуть до зростання коливань ліквідності в банківській системі.

Але значного впливу на курсоутворення, як було раніше, цей показник зараз не робить. Справа в тому, що зараз на ринку фактично в режимі онлайн присутні нерезиденти зі своїми операціями з купівлі/продажу ОВДП на первинному і вторинному ринках в досить великих для нашого фондового та валютного ринку обсягах. При вигідних для себе угодах вони дуже оперативно заводять/виводять і продають/купують необхідні обсяги валюти, і це відбивається на курсоутворенні. А так як обсяги цих угод порівнянні з обсягами торгівлі валютою експортерами та імпортерами — це нівелює вплив фактора ліквідності банків на початок кожного операційного дня.

Читайте також: НБУ не бачить ризиків для валютного ринку через придбання нерезидентами ОВДП

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень зростання амплітуди змін залишків на коррахунках банків у межах коридору 41 — 57 млрд гривень.

Готівковий ринок. Часті коливання безготівкового курсу і, як наслідок, — постійна зміна готівкових котирувань — останнім часом настільки «вимотали» власників обмінників і саме населення, що фінансисти дещо змінили тактику.

Щоб не ставати заручниками короткочасних стрибків міжбанку і в той же час не «попадати» з курсом — вони розширили спред між купівлею і продажем валюти і продовжують працювати «з обороту». Власники обмінників зараз орієнтуються тільки на реальний попит та пропозицію з боку населення, але з урахуванням ситуації на міжбанку.

У ці дні готівковий ринок продовжить працювати в цьому форматі і навряд чи стане джерелом для нових спекулятивних розгойдувань курсу.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 19-23 серпня

На міжбанку. За рахунок періоду бюджетних платежів у клієнтів і проведення нового аукціону з розміщення ОВДП (20 серпня) — ситуативні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку посиляться.

Пік активності ринку припаде на 19, 20 та 21 серпня — коли одночасно клієнтам доведеться платити податки, а нерезиденти будуть заводити валюту та її продавати під розрахунки за куплені на первинному ринку облігації.

До кінця тижня ділова активність і валютні обороти істотно знизяться. Клієнтам немає великого інтересу «морозити» свої ресурси в розрахунках, а простіше заробити на цьому, розмістивши гривню на короткі депозити на три святкових дні.

Ситуативні завдання найбільших гравців під час сплати податків та розрахунки нерезидентів за придбані ОВДП на первинному та вторинному ринках — і сформують курсовий тренд на торгах.

НБУ буде виходити на ринок з інтервенціями з викупу долара практично у всі дні тижня, але особливими обсягами покупок регулятору похвалитися не вийде.

За розрахунками «Мінфіну» Нацбанк без шкоди для тренду за курсом зможе викупити до $80-100 млн, що не йде в жодне порівняння з більш півмільярдом доларів, куплених за тиждень в кінці липня-початку серпня. Застосовувати при інтервенціях НБУ буде «тихий» формат через Matching.

Оформити заявку на купівлю ОВДП з бонусом від «Мінфіну»

Якщо регулятор не перестарається з викупом валюти на торгах — курс безготівкового долара в період з 19 до 23 серпня буде перебувати в межах досить широкого коридору 25,05-25,50 гривень.

Прогнозні обсяги операцій на торгах:

У понеділок — середу — поступове зростання обсягу угод як за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП та розрахунків за ним, так і з продажу валюти для сплати податків у клієнтів. Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в цей період в межах $380-410 млн при здійсненні до 520-560 угод;

У четвер — п'ятницю — поступове зниження ділової активності у клієнтів за рахунок ефекту наближення трьох вихідних. За нашими розрахунками обсяги операцій в четвер складуть $320-340 млн при здійсненні до 460-480 угод, а в п'ятницю — $260-280 млн при 410-440 угодах.

На готівковому ринку курси обмінників продовжать орієнтуватися, в першу чергу, на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення і лише в другу — на ситуацію на міжбанку.

Страхувати себе від валютних ризиків в цьому випадку власники обмінників будуть за рахунок розширення спреду в періоди максимальних курсових коливань на міжбанку. Але високий рівень конкуренції буде стримувати такі «хотілки» фінансистів за спредом в межах 15-25 копійок на доларі та 20-35 копійок -за євро.

Якщо не буде сюрпризів у політичному та економічному житті країни, то «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 19-23 серпня в обмінниках фінкомпаній в межах 25,00-25,45 гривень, а в банках 25,00-25,60 гривень.

Коментарі - 22

+
0
TradeTM
TradeTM
19 серпня 2019, 9:37
#
Что за сантехник написал эту статью!?? Я 6 лет занимаюсь трейдингом!!! О каком «дне» идет речь!? В осенне-зимний период еще придет выручка от крупных урожаев, еще… «Компании будут спешить закрыть свои хозяйственные сделки за 19 -22 августа, чтобы 23 числа уже просто разместить свои оставшиеся гривневые ресурсы на короткие депозиты» — ты работал хоть пару дней в крупной компании?? НУ ТАКИЕ СКАЗКИ ПИШЕТ АВТОР, ПОЛНЫЙ ПИСЕЦ!!! Чисто, загрузил все подряд, авось, что-то да сработает… Или, просто, для того что бы перед толпой показаться умным! КОГДА наличный рынок раскачивал курс!?? В 2008 году????? так нет конечно же, в банке химичили умники!!! О чем Тимошенко громко и заявила! Какие налоги будут платить 20-22 чисел!?? Я в трейдинге уже 6 лет!
+
0
TradeTM
TradeTM
19 серпня 2019, 9:48
#
Ну и самый главный вопрос, стоит ли покупать валюту?  Как мы видим, тренд медвежий по паре (обратная котировка), технически, стоит подождать сигналов для смены тренда, пока их нет, цена вполне может упасть до 24,5-24,0! Хотя и ЦБ вполне может удержать на текущих, мы этого не знаем, они нам об этом не скажут! Гадать нет смысла, работаем по факту.... Пока, я бы воздержался о покупки! Я не думаю что гривна резко подешевеет, тенденции такой нет...
+
+132
Алексей Козырев
Алексей Козырев
19 серпня 2019, 10:42
#
Ля TradeTM. Я не знаю как журналисты Минфина, но Вам не смотря на то «что Вы в трейдинге целых 6 лет» я отвечу: 1) налоги бизнес платит сейчас и за этот месяц, часть за квартал, ФОПы (кто в третьей группе, а это 5% с оборота ) за весь третий квартал. Это очень существенные суммы, которые уйдут на казначейские счета (т.е. из банковской системы). Компаниям не хватает гривневых ресурсов и они продают валюту в дни проплат бюджета! Это работает на гривну и на ее укрепление.
2) Короткие депозиты — это остатки со своих гривневых счетов, которые компании на три дня разместят на депозитах с пятницы до вторника (12-15% годовых банки им дадут).Это допдоход для компаний по сравнению со средствами в расчетах при оплате в этот момент валютных контрактов;
3) Наличный рынок раскачивал курс и в 2014 и 2015 и в 2016 годах (нал по 40 грн в этот период (2015 год), а потом -сразу вниз до 28 грн хотя бы вспомните, если Вы трейдер с 6-ти летним стажем, как пишите).
4) насчет осени и зимнего периолда. Аграрии будут продавать урожай только в тех пределах, который им нужен под свои расходы перед новым сезоном полевых работ и т.д., а спрос на валюту для дозакупки газа, угля и др энергоносителей будут достаточно высокими. Отсюда — дефицит валюты, не забываем, что сократятся доходы от транзита газа.
5) Если что-то пишите — выучите хотя бы перед этим матчасть и не обвиняйте других, обижая сантехников. Многие из них разбираются в экономике судя по Вашим замечаниям лучше Вас. Учи
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
19 серпня 2019, 11:17
#
Поддержу Козырев.
TradeTM - Вы как раз не учли циклы. по которым работают бухгалтера, точнее даты по налогам. Плюс желания сливаться по такому курсу у экспортеров нету, это точно. 
+
0
TradeTM
TradeTM
20 серпня 2019, 20:58
#
Я бухгалтер 9 лет стажа... Ваше дело, останусь при своем
+
+15
paulball
paulball
23 серпня 2019, 15:27
#
9 лет бухгалтер, 6 лет в трейдинге, две кожанные куртки, 3 магнитофона «Маяк»...
+
0
TradeTM
TradeTM
24 серпня 2019, 9:41
#
1 центр «Техникс», зачем гадать, ты ж не экстрасенс, верно? Кстати, это одно из основных правил аналитики в биржевой торговле!!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 серпня 2019, 9:38
#
«Достаточно высокими будут риски и в осенне-зимний период, когда к покупателям валюты добавятся еще и крупные закупки топлива под отопительный сезон и существенные выплаты по внешним долгам.» - не вводите людей в заблуждение, закупка газа идет с марта месяца и на данный момент уже куплено почти 80% запасов в хранилища. Т.е. за август-сентябрь будет наполнено под 90%.

Сегодня будет большая потребность в гривне из-за оплаты налогов, частично из-за выплат авансов.

По сути за прошлую неделю курс на том же месте, что вносит свой позитив.
+
+15
Алексей Козырев
Алексей Козырев
19 серпня 2019, 10:44
#
Саша, наполняемость газовых хранилищ это еще не все. Вы забыли про ТЕЦ (60% от всей энергогенерации), и им нужны мазут и уголь, которые в основом за валюту будут покупать именно в тот период. Так что они все правильно написали про рост спроса на валюту осенью-зимой.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 серпня 2019, 11:13
#
По ТЕЦ - защитано! Просто у многих понимание того, что закачка Газа идет как раз осенью.

С учетом такого низкого курса, это глупо закупать мазут и уголь осенью, зачастую заказ делается за 2-6 мес, так почему бы сейчас не заказать и ждать поставки?
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
19 серпня 2019, 11:36
#
Этакий опцион на покупку мазута и угля у нас сейчас почти на работает. Серьезных хранилищ по мазуту для ТЕЦ у нас почти нет (имею ввиду крупных, так чтобы хотя бы на месячный уровень запаса), с углем -сложнее.Его конечно, можно и под открытым небом подержать, но есть проблемы с его качеством и экологичностью. Короче — его зарядить сразу на годовой запас тоже не получается, шахтам опцион по поставке зимой и оплате по теперешним ценам сейчас — не очень выгоден. Там много своей экономики и моментов. Короче — пока и ТЕЦ, и сами поставщики работают максимум с месячным запасом и потребления, и поставки…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 серпня 2019, 15:49
#
Запасы угля на складах ТЭС ниже прошлогодних на 46%

https://mbiz.censor.net.ua/news/3143591/zapasy_uglya_na_skladah_tes_nije_proshlogodnih_na_46
+
+15
Teilor
Teilor
19 серпня 2019, 11:36
#
Вопрос интересный. Потому что Россия уже не продает ни мазут ни уголь а наши паны все лето были заняты более важными делами: выборами, креслами и распределением денежных потоков. По газу тоже не ясно, Коболеву соврать что мне плюнуть, но по крайней мере месяц назад он заявлял что денег на закупку газа нет, а при остановке транзита зимой его понадобится гораздо больше.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 серпня 2019, 12:12
#
Нафтогаз кредит получил, и купил Газ.
+
+15
Алексей Козырев
Алексей Козырев
19 серпня 2019, 16:05
#
По газу вопрос думаю оперативно закроют, а вот с углем и мазутом Вы сами цифры озвучили. Нам для реальной независимости в энергетике давно пора такие хранилища по ним пр каждой крупной ТЕЦ модернизировать и увеличить. тогда можно было бы и наперед при низких ценах (как сейчас) закупать. А пока — ТЕЦ заложники именно текущих на момент покупки (читай зимних) цен на мазут и уголь.И это проблема, особенно, учитывая поведение РФ и игры вокруг транзита газа через Украину с их стороны.
+
0
squeez
squeez
24 серпня 2019, 11:41
#
Ну ведь можно законтрактовать на поставку постепенную? я думаю предоплату получить сразу и потом пользоваться этими деньгами все будут рады, а график поставки это дело техниики уже, нет? так не работают в этой сфере?
+
+45
bonv
bonv
19 серпня 2019, 11:21
#
Хто хотів  - той вже відкупив. А інші чекають на 24:)))
+
+34
bonv
bonv
19 серпня 2019, 11:23
#
Каждый говорит о том, чего ему не хватает.
Кому не хватает секса — говорит о сексе,
голодный говорит о еде, человек,
у которого нет денег — о деньгах,
а наши олигархи и банкиры говорят о морали.
+
+15
Алексей Козырев
Алексей Козырев
19 серпня 2019, 11:31
#
Думаю, тут о морали давно должны вспомнить не только олигархи и банкиры, а и чиновники, и судьи, и силовики, и депутаты… Да и части населения о ней было бы полезно вспомнить. Что-то с этим у нас все сложнее и сложнее…
+
0
bolex
bolex
20 серпня 2019, 14:53
#
Только части населения вспомнить о морали ? Остальным можно продолжать аморалку ?
+
0
paulball
paulball
23 серпня 2019, 15:32
#
Нужно порядок  поменять и начать с депутатов и т.д.
+
+15
squeez
squeez
20 серпня 2019, 23:25
#
Ой а воды то сколько налили, что и читать до конца стало лень, как-то лаконичней можно было бы вырезки делать ... или не цитатами писать а уже обработанную инфу
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися