Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 березня 2019, 8:01

Коли держава відпустить банки «на волю»

Міністерство фінансів поспішає позбутися від держбанків. Їх поетапна приватизація повинна була початися ще в минулому році, з продажу Укргазбанку. Але процес затягнувся.

«Мінфін» вирішив з'ясувати, як просувається продаж підконтрольних Міністерству фінансів банків і коли будуть перші угоди.

Уряд затвердив Стратегію розвитку держбанків взимку минулого року. Одна з цілей, поставлених в документі — скоротити держчастку в банківському секторі вдвічі — з нинішніх 55% до 24% до 2022 року. Для кожного держбанку була розроблена детальна стратегія, поставлені цілі та терміни їх виконання.

Згідно з планом, першими з молотка мають піти частки в Укргазбанку та Ощадбанку, а ось Укрексімбанк залишиться державним.

Укргазбанк

Частка держави в даний момент: 94,94%

Терміни приватизації: кінець 2018 — 20%, 2020 рік — 100%

Перешкоди для приватизації:

— висока частка проблемних кредитів

— велика частка кредитів держпідприємствам, в т.ч. відкрита кредитна лінія НАЕК «Енергоатом».

Основний претендент на купівлю: IFC

Що відбувається: Інтриги в тому, хто ж стане інвестором Укргазбанку, давно немає. Головним претендентом на нього спочатку вважалася Міжнародна фінансова корпорація (IFC). «Думаю, що входження МФК в Укргазбанк може статися ще до кінця (2018 — «Мінфін») року. Сьогодні банк виконав усі умови меморандуму і «дорожньої карти», виконані всі вимоги з точки зору політики», — заявляла тоді ще в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова в липні минулого року.

Але процес зрушився з мертвої точки всього пару місяців назад. Глава офісу Національної інвестиційної ради при президенті Юлія Ковалів повідомила в січні, що IFC та Міністерство фінансів почали due diligence банку. На скільки затягнеться процес поки що не зрозуміло.

В Укргазбанку кажуть, що виконали більшість необхідних умов. Зокрема, в числі пріоритетних завдань значилося скорочення частки кредитування держсектора і зменшення портфеля проблемної кредитної заборгованості. «Тільки за 2018 рік кредитний портфель клієнтів МСБ збільшився майже в 2,5 рази — до 5 млрд грн., а кількість клієнтів — підприємств малого і середнього бізнесу наближається до 58 тисяч. Відповідно, частка держкомпаній буде поступово зменшуватися в нашому портфелі», — запевняють у прес-службі Укргазбанку.

Крім того, банк закрив кредитну лінію НАЕК Енергоатом, що також було однією з умов для початку приватизації. За рік Укргазбанк скоротив і частку проблемної заборгованості. До початку 2019 року вона знизилася до 12% кредитного портфеля.

У Міжнародній фінансовій корпорації «Мінфіну» підтвердили зацікавленість до придбання частки в держбанку. Але терміни і деталі угоди уточнювати відмовилися.

У Нацбанку в успішності угоди не сумніваються. «Ми очікуємо, що до 2020 року угода щодо Укргазбанку буде закрита», — заявила нещодавно перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова в одному з інтерв'ю.

Експерти також вважають, що з приватизацією Укргазбанку все повинно пройти гладко. «Банк виконав всі вимоги. Корпорація IFC проводить комплексні підготовчі роботи, за підсумками яких стануть відомі умови угоди, в тому числі спосіб входження міноритарія (додаткова емісія або купівля частини акцій), вартість акцій. З огляду на непокриті збитки минулих років (7,4 млрд грн.) при статутному капіталі 13,3 млрд грн., можна припустити, що ціна угоди буде перебувати в районі 1 млрд грн за 20% акцій", — припускає директор фінансового департаменту рейтингового агентства IBI -Rating Олександр Калашников.

Читайте також: Частка NPL в банках держсектора скоротилася — Мінфін

Досьє: Уряд націоналізував Укргазбанк під час кризи 2009 року. З того моменту держава внесла в його капітал 9,3 млрд грн. У 2015 році до нього приєднали неплатоспроможний банк «Київ». Починаючи з 2015 року Укргазбанк щорічно заробляв прибуток, за підсумками 2018 року він склав 766 млн. грн. За даними НБУ, банк займає 6 місце за обсягом активів.

Укргазбанк раніше за інших підготувався до приватизації. У його стратегії, затвердженій в 2016 році, спеціалізація банку була визначена як green banking. За два роки йому вдалося стати головним еко-банком країни. За даними НКРЕ, Укргазбанк профінансував третину нових проектів поновлюваних джерел енергії (ПДЕ) в 2017 році і 55% всіх нових потужностей за ПДЕ в 2018 році.

Ощадбанк

Частка держави – 100%

Терміни приватизації: до 2020 року продаж 25% акцій, до 2022 — не менше 49% акцій.

Механізм приватизації: продаж міжнародним фінансовим організаціям або IPO

Основні перешкоди:

— висока частка проблемних кредитів;

— значний обсяг обслуговування держсектора;

— неефективне управління філіальною мережею;

— відсутність незалежної наглядової ради;

— банк не бере участі у ФГВФО, депозити фізосіб повністю гарантуються державою (в тому числі більше 200 тис.грн)

Головний претендент на купівлю: ЄБРР

Що відбувається: За версією Ощадбанку, основна перешкода для старту приватизації — відсутність незалежної наглядової ради. Відповідно до закону про вдосконалення корпоративного управління в держбанках, вона повинна бути сформована і затверджена до 30 квітня 2019 року. У неї повинні увійти 9 членів — шість незалежних і по одному представнику президента, Кабінету міністрів і парламенту. Термін роботи наглядових рад, сформованих за старим законом, закінчується вже 10 травня. Тобто на проведення конкурсу у держави залишилося два місяці.

У всьому ж іншому справи йдуть досить гладко. «У нас продуктивна комунікація з ЄБРР. Розширено спектр проектів, які реалізуються в рамках технічної допомоги, йде робота над узгодженням планів щодо комерційної співпраці. Банк рухається за планом, визначеним рамками тристороннього Меморандуму про стратегічне партнерство з ЄБРР та підготовку до приватизації. Фактично, корпоративне управління було основною перепоною», — розповів «Мінфіну» голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

Хоча терміни підтискають, в Ощадбанку не втрачають оптимізму. «Розширеного due diligence поки що не було. Однак ЄБРР проводив досить глибокий due diligence в рамках підготовки до підписання угоди про приєднання Ощадбанку до програми сприяння розвитку торгівлі ЄБРР. З того часу ми знаходимося в постійному контакті з ЄБРР і регулярно інформуємо їх про розвиток і фінансове становище банку», — пояснює Пишний.

Роботи попереду ще багато. Згідно зі стратегією, Ощад повинен активно розвивати кредитування малого і середнього бізнесу та оптимізувати філіальну мережу. З нинішніх 3300 відділень банк планує залишити всього 1900-2100 до 2022 року.

Ще один камінь спотикання — проблемні кредити, сформовані до 2014 року. Їх питома вага в портфелі банку зараз досягає 52%. Щоб знизити цей показник, в Ощаді активно застосовують закон про фінансову реструктуризацію. У 2018 році держбанк реструктуризував погані позики на суму в 16 млрд. грн., мета на 2019 рік — ще 4,4 млрд. грн.

Щоправда, плани банку можуть поставити під удар політики. «Існують ризики того, що за «старою доброю традицією» при зміні політичних еліт в Україні частка NPL на балансах держбанків може продовжувати зростати, у всякому разі, поки що немає ніяких гарантій того, що це не відбудеться», — зазначав у своєму блозі на «Мінфіні» Віталій Шапран.

В ЄБРР наполягають — Ощадбанк повинен скорочувати частку держкомпаній в кредитному портфелі. У банку говорять, що йдуть за графіком. «Зменшилася питома вага кредитного портфеля великого корпоративного сегмента на 8%. Це сталося завдяки зростанню кредитування роздрібного бізнесу (з 5 до 8%) і малого та середнього бізнесу (з 0% до 5%). Нам вдалося диверсифікувати портфель корпоративного бізнесу і скоротити частку держкомпаній в ньому зі40% до 31%. Всі наші цільові показники узгодженіз ЄБРР»- пояснюють в Ощадбанку.

Між тим, в самому ЄБРР дуже стримано коментують терміни входження в капітал банку. «Ощадбанку належить вибудувати систему роботи з новою незалежною наглядовою радою, оптимізувати свою операційну модель і змінити підхід до корпоративного бізнесу: управління ризиками, керівництва філіальною мережею, поліпшити ІТ рішення в банку тощо. Процесу входження в капітал буде передувати копітка робота. Ми задоволені співпрацею з Ощадбанком, але вважаємо, в таких проектах ми працюємо на якісний результат, тому розмови про часові рамки зараз неприйнятні», — розповів «Мінфіну» директор фінансового департаменту ЄБРР в Україні Олександр Павлов.

Аналітики і зовсім не вірять в реальність планів з продажу Ощадбанку в рік виборів. «Зниження частки держави в капіталі Ощадбанку неможливо без його приєднання до системи гарантування вкладів фізичних осіб та втрати 100% гарантії за депозитами. Завершення цих процедур і входження іноземного інвестора в капітал банку до кінця поточного року малоймовірне», — вважає фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

Ризики угоди відзначають й інші експерти. «Беручи до уваги досить тривалий процес підготовки до приватизації Укргазбанку (меморандум був підписаний ще в листопаді 2017 року), я вважаю вкрай малоймовірним часткову приватизацію Ощадбанку в поточному і навіть в наступному році. Ціна угоди, відповідно, ще більш туманна», — констатує Калашніков.

Досьє: Ощадбанк належить державі з 1991 року. Прибуток банку за підсумками 2018 року склав 131,7 млн.грн. Це найнижчий показник серед усіх держбанків. За даними НБУ, Ощад займає 2 місце за розміром активів, на нього припадає 16% активів банківського сектора. Частка Ощаду в депозитному портфелі фізосіб за системою за підсумками 2018 року склала 19%.

Приватбанк

Частка держави — 100%

Термін приватизації — до 2022 року. Згідно зі стратегією Привату на 5 років, його вартість до 2022 року може скласти від 40 млрд грн до 65 млрд грн., в залежності від того, який варіант розвитку обере банк.

Основні перешкоди для приватизації:

— висока частка «поганих» кредитів. На момент націоналізації вона досягала 95% в корпоративному портфелі

— незавершені міжнародні суди з екс-власниками Привату

Потенційний покупець: міжнародний інвестор

Що відбувається: Продаж Приватбанку не планують відкладати в довгий ящик. «Ми хочемо приватизувати банк, але не пізніше 2021 року», — заявив нещодавно голова його наглядової ради Енгін Акчакоча.

За словами голови правління Приватбанку Петра Крумханзла, головний пріоритет фінустанови — повернути кошти, які банк отримав від уряду в процесі націоналізації. Це планують зробити, в тому числі, і за рахунок продажу акцій банку.

На його думку, успіх продажу найбільшого банку країни багато в чому буде залежати від політичної волі.

«Думаю, що питання приватизації Приватбанку — більше політичне. Якщо політична і економічна ситуації в країні будуть стабільними і прогнозованими, іноземний інвестор зацікавиться українськими банками», — заявив Крумханзл на зустрічі з журналістами на початку цього року.

У банку вважають, що проблема «поганих» кредитів не стане перешкодою для покупців. «Наявність в портфелі банку «токсичних» активів не повинна обмежувати потенційних інвесторів. На сьогодні банк практично на 100% сформував резерви під цей непрацюючий портфель. Відповідно, це не несе в собі загрози в майбутньому», — заявила «Мінфіну» заступник голови правління Приватбанку Галина Пахачук.

Незалежні експерти дотримуються іншої думки.

«Приватбанк цікавий інвесторам своїм прибутковим роздрібним бізнесом. Але навряд чи знайдуться реальні бажаючі придбати разом з банком його корпоративний портфель і по суті, квиток на війну з колишніми акціонерами банку, які оскаржують його націоналізацію», — вважає Михайло Демків.

«Враховуючи масштаби банку, буде потрібно немало часу для розчищення балансу і можливого дроблення установи на «здоровий» і «токсичний» банки. Тому говорити про передбачуваних інвесторів та вартість угоди поки що дуже рано», — вважає Калашніков.

Поки ж Приват має намір працювати над підвищенням ефективності своєї моделі.

У стратегії банку передбачається, що у 2022 році він повинен отримати 8,4 млрд грн чистого прибутку і буде готовий до виходу держави з капіталу. Всього з 2018 до 2022 року банк має заробити для свого акціонера 81 млрд грн, без урахування коштів, які він має намір повернути через суди.

Досьє: Приватбанк був націоналізований 19 грудня 2016 року, в результаті чого держава отримала 100% в його капіталі. Починаючи з грудня 2016- го, сумарний обсяг докапіталізації банку склав 155,4 млрд грн.

За даними НБУ, на момент переходу в держвласність понад 95% корпоративного кредитного портфеля складали кредити компаніям, пов'язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб.

Результати розслідування Міжнародного детективного агентства Kroll підтвердили, що ПриватБанк був об'єктом скоординованих шахрайських дій. Нанесений банку збиток оцінили в $5,5 млрд.

Після націоналізації банку сторони ініціювали ряд судових процесів, які тривають досі. Екс-власники Привату, наприклад, намагаються довести незаконність переходу банку в держвласність. Держава, в свою чергу, хоче повернути гроші, які були виведені з банку, і погасити невиконані зобов'язання з рефінансування.

2018 рік, закінчив із прибутком в 11,7 млрд. грн. Банк займає перше місце за обсягом активів в банківській системі. Його частка становить 21% в активах банківської системи і 35% в портфелі депозитів фізичних осіб.

Укрексімбанк

Частка держави – 100%

Термін приватизації — продаж не планується

Досьє: Укрексімбанк створений як державний експортно-імпортний банк. За підсумками 2018 року він посідає 5 місце за обсягом активів. Чистий прибуток банку в минулому році склав 958 млн.грн.

Укрексімбанк фокусується на обслуговуванні великих корпоративних клієнтів і МСБ, поступово скорочуючи частку нецільових сегментів — мікробізнесу та роздробу. Продавати його повністю держава не має наміру. У документі йдеться про можливий продаж невеликих пакетів міноритаріям — сумарно не більше 20% акцій. При цьому частка Укрексімбанку на ринку знизиться з 13% до 7%.

Регіна Дацюк

Коментарі - 10

+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
21 березня 2019, 10:34
#
Шикарная статья.
+
0
Strain
Strain
22 березня 2019, 10:06
#
Ну если выберут слугу Коломойского всем планам придет конец.

Видели как телеканал Коломойского врет про рейтинги сами знаете кого.

А вот если зайти на Париматч (не рекламирую) в раздел «Выборы президента», то шансы 50/50. А они то деньги делают на ставках, а не просто сотрясают воздух очередным рейтингом.
+
+37
bonv
bonv
21 березня 2019, 11:44
#
В январе-феврале 2019 года чистая прибыль ПриватБанка составила 5,2 млрд грн.
Это на 4 млрд грн больше аналогичного показателя 2018 года, сообщает пресс-служба ПриватБанка.
+
+23
MaxTirpiz
MaxTirpiz
21 березня 2019, 12:41
#
Ни один частный инвестор не возьмет банк с таким багажом безнадежных кредитов, как например у Привата.
В свою очередь государство пытается сосричь шерсть с яйца и толкануть кому нибудь безнадежные кредиты вместо того чтобы просто их списать. Пока не будет решен вопрос со старыми долгами (особенно от физиков) продать нормально гос банки не выйдет
+
+46
alexodessa
alexodessa
21 березня 2019, 15:12
#
Думаю, при президенте Зеленском банк вернётся к своим хозяевам.
+
+62
bonv
bonv
21 березня 2019, 15:19
#
Коломойський цього дуже хоче. І борги спишуть і чистий банк отримає щоб знову мутити…
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
21 березня 2019, 17:31
#
Только Коломойскому не нужно миллион безнадежных кешевых кредитов физ лиц
+
+24
bonv
bonv
21 березня 2019, 16:19
#
Посольство США в Україні назвало націоналізацію ПриватБанку важливим етапом у боротьбі з корупцією. Про це повідомляяє РБК-Україна з посиланням на Twtter посольства.
У посольстві наголосили, що націоналізація ПриватБанку була важливою для проведення економічних реформ в Україні.
«Ми пильно стежимо за розвитком подій стосовно ПриватБанку. Його націоналізація була важливим етапом економічної реформи і боротьби з корупцією», — йдеться в повідомленні.
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
21 березня 2019, 20:22
#
Как раз с кредитами физиков вопрос теоретически решаемый.
Беззалоговые кредиты — суммы маленькие. Взыскание по залоговым — механизм есть.
А вот с кредитами юрлиц бывших владельцев — это архисложный вопрос.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
22 березня 2019, 12:55
#
Ага, суммы маленькие, тока даже на мертвые кредиты Приват в автоматическом режиме продолжает крутить штрафы и пени. Кредит — 1000 грн, а сумма долга — 100 000 грн.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися