Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 липня 2019, 8:01

Від чиновника до банку. Як і де в Україні продають житло в кредит

Бум на ринку нерухомості, схоже, закінчився: темпи зростання нового будівництва знижуються, ціни на житло припинили падати.

Бум на ринку нерухомості, схоже, закінчився: темпи нового будівництва знижуються, ціни на житло припинили падати.
Фото: The Balance

Для українського ринку це не найкращі новини: платоспроможний попит на житло, який злетів після банківської кризи і переїзду частини населення з Донбасу та Криму, поступово виснажується. Підтримати його могла б іпотека, але доступні пропозиції практично відсутні.

Банкіри звинувачують суворі рамки, в яких тримає цей ринок НБУ. А забудовники скаржаться, що й так працюють на межі рентабельності.

Але все ж, у бажаючих отримати власне житло, є пара варіантів, нехай і не найдешевших: від стандартної іпотеки до державних програм.

Класика в занепаді. Де і як отримати кредит в банку

Цього року в Києві планується введення в експлуатацію 142 житлових комплексів. Чимало. Але загальні темпи будівництва нового багатоквартирного житла і в столиці, і у всій Україні помітно знижуються: лише у Києві кількість нових об'єктів в 2018 році зменшилася майже на третину.

За даними НБУ (Звіт про фінансову стабільність за червень 2019), кредити банків фінансують менше 7-8% угод первинного продажу житла, на вторинному ринку ця частка ще нижча. За словами директора департаменту роздрібного бізнесу Кредобанку Орисі Юзвишин, в цілому в Україні іпотека покриває близько 2-3% всіх покупок житла. Для порівняння: у сусідній Польщі цей показник досягає 40%.

Загальні обсяги нової іпотеки в першому кварталі – 583 млн грн, що на 5,4% більше, ніж у січні – березні 2018-го. В цілому за 2018 рік цей показник становив 2,5 млрд грн. Якщо порахувати, що вартість однокімнатної квартири в Києві становить $30 тис. або близько 700-800 тис. грн, виходить, що за кредитні гроші українці могли б придбати приблизно 700 квартир за квартал або 3 000 за рік.

Читайте також: Ринок нерухомості: пропозиція значно перевищує попит

Зараз на цьому ринку активно працює кілька великих гравців: польський Кредобанк, державні Ощадбанк і Укргазбанк, банки Глобус, Полтава, спеціалізований Аркада Банк, а також італійський Правекс Банк, який увійшов «до клубу» тільки цього року.

Для інших працювати на цьому ринку невигідно: за словами заступника голови правління банку «Глобус» Олени Дмитрієвої, рентабельність нових портфелів різко впала після того, як у 2017 році НБУ підвищив норму їх резервування з 2 до 13%.

«Ми залишаємося в цьому сегменті, тому що у нас є хороший старий портфель – 1 300 кредитів на 700 млн грн. Прострочення за ним немає. Через регулювання НБУ ми змушені зменшувати обсяги нової видачі. Зараз це близько 30-40 млн грн на місяць», – розповідає Дмитрієва.

За словами Орисі Юзвишин, середня ставка за 20-річною іпотекою на українському ринку становить 18,3% річних. Середній чек іпотечного кредиту – близько 550 тис. грн.

Важливий нюанс – банки, як правило, фінансують близько 70-80% вартості житла. Іншу суму покупцеві зібрати своїми силами.

«Нам важко працювати з позичальниками: НБУ вимагає застосовувати до іпотеки ті ж правила, що і до звичайних кредитів. Але що адекватно для фінансування споживчого кредиту не підходить для іпотеки. Наприклад, ми не можемо враховувати дохід всієї родини, що, щонайменше, дивно», – зазначає Юзвишин.

Банк

Основна ставка, термін

Перший внесок

З якими забудовниками працює

Ощадбанк

20,49% до 20 років

Від 30%

KAN

Укргазбанк

19,99% до 20 років

20-30%

Укрбуд, Трест Житлобуд-1, Riverside

Кредобанк

19,1% до 20 років

Від 20%

KAN
ДБК Житлобуд
Обрій та ін.

Глобус

23,9% до 20 років

Від 30%

Киевгорстрой, KAN, 
ДБК Житлобуд, Обрій та ін.

Полтава

21-24% до 12 років

Від 30%

-

Аркада

14-16% до 30 років

Від 20%

Тільки Фонди фінансування будівництва

Як домовитися із забудовником про розстрочку

Компроміс між дорогим банківським кредитом і непідйомною вартістю квартири можна знайти в програмах розстрочки у самих забудовників.

Ще один можливий варіант – коли будівельна компанія компенсує банку частину відсоткової ставки. Завдяки цьому покупець отримує пільговий період із зниженими відсотками в перші роки виплати іпотеки.

Обидва підходи зустрічаються досить часто, але і той, й інший має свої дивацтва і підводні камені.

Розстрочка виглядає більш вигідною для покупця. Потрібно заплатити перший внесок від 20 до 50% від вартості квартири, решта «розмазується» на термін від двох до 5 (рідше – 10) років.

З моменту внесення першого внеску майбутній покупець стає членом Фонду фінансування будівництва (так, наприклад, угоди оформляє корпорація «Укрбуд»).

А от далі починаються «дивацтва» в різних варіаціях.

Найбільш«нешкідливий» нюансвартість квартири не фіксується. Це означає, що щомісячний платіж може зростати у разі девальвації гривні або якщо забудовник захоче підвищити ціни.

Більш складна історія – за покупцем бронюється не конкретна квартира, а кількість квадратних метрів в будинку, що будується. Що забудовник надасть на виході (поверх, планування тощо) – залежить від його сумлінності.

Ще один «підводний камінь» розстрочки – на відміну від іпотеки, право власності на житло переуступається тільки після повної виплати його вартості. Нерідко забудовники не дозволяють заселятися у введений в експлуатацію будинок тим, хто ще не повністю погасив позику. Як варіант – до фінального розрахунку можуть оформити договір оренди.

Компенсація ставки забудовником в тандемі з банком – непоганий, але не найпоширеніший варіант. На практиці це виглядає як класична іпотека з першим внеском, тільки протягом першого року-двох позичальник сплачує знижений або нульовий відсоток за кредитом. Далі набуває чинності повноцінна ставка.

У подібних проектів є свої нюанси. По-перше, покупцеві важливо правильно оцінити свої фінансові сили, по-друге, забудовників, які працюють за такою схемою, їх не так багато. Ніхто не хоче займатися благодійністю, притому, що і банки, і забудовники працюють на межі рентабельності.

В одній із фінустанов, що розвивають такі програми, «Мінфіну» розповіли, що будівельні компанії, як правило виділяють «під компенсацію» 3-5% площ в одному будинку, що будується. Ставку компенсують за рахунок ціни решти квартир.

Варіант для обраних. Де і для кого існують держпрограми

Легенди про черги на квартири, які тягнуться десятиліттями, дійшли до нас з часів СРСР. Сучасна Україна не може похвалитися великою кількістю державних програм «доступного житла», але вони все ж є.

За даними Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву («Держмолодьжитло»), в Україні з різним ступенем ефективності діє 110 регіональних і 4 загальнодержавних програм. Сумарно у 2018 році вони забезпечили житлом 751 сім'ю, обсяги фінансування – 500 млн грн.

За словами голови правління «Держмолодьжитло» Сергія Комнатного, в плани на 2019 рік закладено приблизно такі ж обсяги, плюс 300 млн грн повинні виділити місцеві бюджети. Забезпечити житлом відомство хоче вже тисячу осіб.

Хто ці «щасливчики»? По-перше, ветерани АТО, по-друге, біженці з Донбасу (ними займається Мінсоцполітики). Окремі категорії – молоді та багатодітні сім'ї, а також громадяни, які проживають у поганих умовах.

Зараз «Держмолодьжитло» пропонує два варіанти допомоги нужденним:

— «Молодіжне кредитування». Кредитують місцеві бюджети на термін до 30 років, максимальна ставка – 3%, потрібен перший внесок – 6%. Кандидатам повинно виповнитися не більше 35 років. У першому півріччі видано 180 таких кредитів. Ще 50 отримали учасники АТО, молоді вчені та педагоги. Всього заявки на кредит подали 6,5 тис. осіб.

— Держпідтримка купівліжитла. Держава компенсує від 30 до 50% вартості, але для цього потрібно відповідати цілому ряду критеріїв: значитися на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов, не мати у власності житлової нерухомості протягом останніх трьох років, сукупний дохід на одного члена сім'ї не повинен перевищувати трьох середньомісячних зарплат в конкретному регіоні.

Є ще дві програми – компенсація відсоткової ставки і здешевлення іпотеки, в рамках яких держава бере на себе більшу частину ставки, а покупець сплачує 3% річних. Але зараз вони не використовуються, хоча, як вважають банкіри, це могло б стати непоганим драйвером ринку.

За словами Олени Дмитрієвої з банку Глобус, на ринку немає довгострокового ресурсу, і крім держави, його ніхто не може дати. Як зазначає Кімнатний, варіантом виходу з ситуації могло б стати збільшення капіталу «Держмолодьжитло». Тоді відомство могло б розвивати житлові програми своїми силами без оглядки на чиновників, що розпоряджаються державним і місцевими бюджетами.

Залишилося зрозуміти одне – що про це думає нова «зелена» влада.

Ольга Терещенко

Коментарі - 23

+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
25 липня 2019, 11:13
#
Акційні пропозиції від Укрбуд

ЖК Urban Park від 19 780 грн/м2

ЖК Solar City від 21 160 грн/м2

У користувачів порталу «Мінфін» є можливість підписатися на канал з актуальними новинами про нерухомість — https://t.me/minfin_realty
+
+67
Captain  Cisco
Captain Cisco
25 липня 2019, 11:22
#
Снизят цены до уровня 2015-2016 будут и продажи. А то взвинтили цены а теперь жалуются. Нормальный рынок регулируется спросом и предложением,а не чьими-то хотелками.
+
+45
PetrLund
PetrLund
25 липня 2019, 11:50
#
И строить нормально. У всех одинаково неинтересные термитники, всунутые как и куда попало.
+
+29
vladymyrkiev
vladymyrkiev
25 липня 2019, 11:27
#
«...платежеспособный спрос на жилье, который взлетел после банковского кризиса и переезда части населения с Донбасса и Крыма, постепенно истощается...» Так откуда предпосылки к росту? 2016-2018 кто хотел и имел возможность купил, т.е. деньги вышли. Уменьшается спрос, но строительным компаниям нужно дальше крутиться.
+
+29
Captain  Cisco
Captain Cisco
25 липня 2019, 12:58
#
Рост у них от жадности и глупости. Особенно если учитывать демографическую ситуацию. Но это и обьяснимо-в большинстве своем они живут в параллельной реальности.
+
0
Y. D.
Y. D.
26 липня 2019, 8:48
#
Вот читаю Вас и думаю какие же застройщики «глупые» - берут деньги у населения и строят на них для населения квартиры. И ни застройщики ни население даже не догадывается про демографическую ситуацию через 20-30 лет)) Значит по вашему мнению - не надо строить, а людям надо продолжать жить в хрущевках и в советских панельках ?!
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
26 липня 2019, 12:37
#
Строят в основном в Киеве и областных центрах возле метро. На переферии тишь и гладь. Миграция населения продолжится в областные центры. Времена когда жили по 2 -3 семьи в квартире прошли. Люди ищут варианты, в том числе переходят на аренду. Как ни странно, но у нас жилищную проблему решить проще чем на Западе. У них цены умопомрачительные. Возможно из-за доступного кредитования.
+
0
Andrey M
Andrey M
26 липня 2019, 13:33
#
І які ж у них такі ціни?
Пристойний варіант квартири в Празі — 70-100 евро Середній рівень ЗП у експата в Празі — 2.5 тис евро.
Тепер у нашій столиці Києві, 2-ух кімнанта в далеко не найкращій новобудові від 60 тис евро (не Ірпіні та Бучі а саме в Києві, причому не на Печерську). Середній рівень ЗП в Києві — 400 евро.

Скільки місяців потрібно для купівлі квартири з ЗП (візьмемо 100 тис евро вартість для Праги)?
Прага — 40 міс;
Київ — 150 міс.

То де легше заробити на квартиру?
+
+12
Андрей Иванов
Андрей Иванов
26 липня 2019, 13:52
#
Да, да слышали мы про миллионные зарплаты в т.ч. и Чехии. Один уже отпахал 3 мес., вернулся без денег и сказал да ну его на.
+
0
Andrey M
Andrey M
26 липня 2019, 13:56
#
Мова йде про середню ЗП експатів, а не наших заробітчан за низькокваліфаковану роботу.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
26 липня 2019, 14:16
#
Ну так у нас спецы в Киеве тоже хорошо зарабатывают. Сварщик 1 тыс долл.
+
+8
Andrey M
Andrey M
26 липня 2019, 14:32
#
Є в Києві й набагато вищі ЗП ніж у зварювальника, але ми ж не говоримо про виокремлені сегменти.
Проте ж мова йде про середній рівень ЗП в місті для місцевого жителя та вартість нової квартири від забудовника.
А додайте ще сюди наші ризики з забудовниками, то взагалі не айс буде:)
+
0
squeez
squeez
28 липня 2019, 23:09
#
+8
+
+15
bonv
bonv
26 липня 2019, 14:07
#
Ніхто не забороняє заробляти і в Україні більше валюти..
Навчись працювати а не горбатитись:) І буде у тебе житло..
+
+23
Y. D.
Y. D.
26 липня 2019, 16:16
#
Откуда в Праге средняя 2,5 тыс евро ??? Ссылку дайте!!!
Я нашел 1631 евро и ещё налоги снимаем - сколько там 26% ??? итого на руки 1207 евро
И что получается тогда :
Прага 83 мес 

Теперь берем Киев. Средняя ЗП 16000 минус налоги. В евро получаем 450 евро. 
Значит:
Киев - 143 мес.

Опять у меня сомнения насчет Праги. Открываю недвижимость в Праги, и за ваши 100К мне предлагают смарты в Праге до 30 кв.м. 

И что Вы сравнили ?! 
Смарт в Праге - 83 месяц
Двушка в Киеве - 143 месяца
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
26 липня 2019, 20:59
#
100 %.
+
0
mega5
mega5
26 липня 2019, 20:03
#
У нас в Киеве на 1000 долларов любой специалист не будет работать, минимум 3-5 тысяч подавай, хоть то врач, программист, любой менеджер среднего звена, риелтор..., низкооплачиваемым остался офисный планктон, работяги на дядю да диванные специалисты.
+
0
squeez
squeez
28 липня 2019, 23:12
#
Да ладно, 3-5, я бы так не сказал, 1к $ это хорошая ЗП в Куиве, есть и больше и намного больше, но это 10% населения, остальные же 90% сидят на меньше, ну и если так прикинуть то 70% точно сидит на средней зп ~12-15 тыс/грн в месяц
+
0
squeez
squeez
28 липня 2019, 23:09
#
Андрей, не забывайте что ЗП 400 евро, и жилье съест еще 200 евро минимум, если  с кем-то снимаете квартиру), остается 200 на проезды, еду и.т.п, и с них что-то откладывать, чтобы сделать «первый взнос» так называемый
+
0
Andrey M
Andrey M
29 липня 2019, 10:29
#
То я й веду мову про те, що у нас середньостатистичній людині в Києві придбати житло складніше ніж в тій же Чехії.
+
0
bonv
bonv
25 липня 2019, 21:36
#
Бум на Європу і США перелетів:)
+
0
infrared
infrared
26 липня 2019, 9:23
#
Пока ставки не будут хотя бы в районе 10%, то и особого ажиотажа ожидать не стоит.
Хотя в наших реалиях... скорее пришельца встретим вживую, чем дождемся адекватных ставок.
+
0
mega5
mega5
26 липня 2019, 20:05
#
Пока здесь арендаторы ноют, отделы продаж недвижимости анонсировали новые подорожания с 1 августа.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися