Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2020, 16:45

П'ять «не можна» під час кризи

Запровадження тотального карантину, різка девальвація гривні та похмурі прогнози, що лунають звідусіль, здатні вибити з колії навіть людей з міцними нервами. Але, піддавшись паніці, люди роблять необдумані покупки або витрати, про які потім доводиться довго шкодувати.

Чого точно не можна робити в кризу? — «Мінфін» зібрав п'ять порад, які допоможуть запобігти втратам.

Не скуповувати валюту

Ажіотаж не найкращий час для будь-яких покупок, а валюти тим паче. Наприклад, весь минулий рік і початок 2020-го були ідеальним часом для того, щоб запасатися валютою. Адже за результатами 2019-го гривня зміцнилася у відношенні до всіх інших світових валют.

Зокрема, за підрахунками НБУ, у відношенні до американського долара — на 14,5%, євро — на 16,2%. Зараз же кидатися в обмінки вже безглуздо. За тиждень «американець» подорожчав на 2,25 грн, і судячи з усього, це ще не межа.

Економісти попереджали: «У період паніки можуть завищувати курс до максимуму. Але важливо розуміти, що це гра спекулянтів, а не реальних учасників ринку. Потрібно зберігати здоровий глузд і не бігти обмінювати долари. Це краще зробити після того, як спаде паніка».

На майбутнє ж краще дотримуватися «золотого» правила – не складати всі яйця в один кошик і зберігати заощадження, як мінімум, у 3-х валютах, наприклад, 40% в гривні, по 30% в доларах і євро. Це дозволить у разі непередбачених ситуацій завжди мати гроші під рукою і застрахує від різких валютних коливань.

Не стежити щохвилини за інвестпортфелем

Доки фінансовий ринок трясе, дохідність портфелю буде зменшуватися. Але не варто, піддавшись паніці, не відриваючись стежити за активами, а тим більше, їх розпродавати. Найкраще, що може зробити інвестор в цей непростий час — залишити портфель в спокої і дочекатися зростання ринків. А це завжди відбувається, коли закінчується криза.

Зниження фінансових ринків не є рідкісною подією. Наприклад, з 1980 р. американський ринок пережив:

  • 12 корекцій з падінням більш 10%;
  • 8 ведмежих ринків з падінням більш 20%;
  • 5 повноцінних економічних рецесій, коли падіння економіки спостерігалося два квартали поспіль і провокувало відповідне зниження фондових ринків.

Після кожного обвалу йшов період зростання. Через два роки після падіння у 2008 р. фондовий ринок США відновив 85% вартості. Рано чи пізно, ринок відіграє й нинішнє падіння.

Проте є кілька розумних кроків, які все ж можна зробити. Однією з хороших ідей може бути зміна балансу портфеля: наприклад, придбати акції, щоб перерозподілити ресурси.

На майбутнє: не вкладайте всі кошти в єдиний інвестиційний інструмент. Краще диверсифікувати свій портфель вкладень не тільки за інструментами, але і за галузями, країнами, термінами, ліквідністю. Так ви частково застрахуєте себе від втрат.

Отримайте надбавку до дохідності з «Бонусом від Мінфіну»

Не набирати кредитів

Брати позику під час кризи — не найкраще рішення, адже може трапитися всяке. Так, в Україні ухвалили закон, який забороняє банкам в період з 1 березня до 30 квітня нараховувати пеню, штрафи, а також підвищувати відсотки за кредитами на споживчі потреби.

Але, по-перше, далеко не факт, що фінустанови будуть дотримуватися цього правила. Тож відстоювати своє право не платити пеню доведеться, швидше за все, в суді. По-друге, після 30 квітня платити за боргами все одно доведеться.

Читайте також: Штрафів не буде, але кредитну історію можна зіпсувати

А якщо трапиться так, що позичальник втратить роботу, або йому уріжуть зарплату, або інші непередбачені обставини? Як тоді розібратися з кредитними зобов'язаннями? Тому, якщо немає крайньої необхідності, краще відмовитися від запозичень і намагатися прожити на власні кошти.

На майбутнє: інвестуйте в себе – у свою освіту і розвиток. Освоюйте нові навички та спеціальності, особливо затребувані на ринку праці й популярні на фрілансі. Це стане своєрідним рятівним колом у будь-яку кризу.

Не скуповувати техніку

Епідемія коронавірусу та прийняті карантинні заходи викликали збої в ланцюжках поставок електроніки з Китаю у всьому світі. Вже сьогодні ринок техніки починає відчувати дефіцит.

Але бігти в магазини за телевізорами, комп'ютерами і смартфонами безглуздо. Це далеко не найвигідніше вкладення під час кризи. Сучасна техніка дуже швидко дешевшає. Про це, зокрема, свідчить недавній звіт американської BankMyCell, що спеціалізується на перепродажі старих смартфонів і гаджетів.

Так, вартість iPhone на вторинному ринку знижується на 24-33% в рік в залежності від моделі. З флагманами на Android ситуація ще гірша — вони в середньому втрачають в ціні 45% за рік.

Маючи вільні гроші, краще подумати над більш вигідним їх інвестуванням, як варіант – в акції компаній, що подешевшали. А якщо техніка – це просто хобі чи ви до неї відчуваєте слабкість, ніхто не заважає інвестувати у виробників електроніки.

На майбутнє: уникайте необдуманих, імпульсивних покупок. Підходьте до кожного придбання, як до інвестиції, і намагайтеся отримати максимальну користь і вигоду для себе.

Читайте також: Перебоїв з доставкою продуктів в магазини не буде — митниця

Не сипати грішми

Не треба сприймати кризу, карантин або пандемію, як кінець світу, і, вирішивши ні в чому собі не відмовляти, потурати всім своїм примхам. Будь-яка, навіть, здавалося б, патова ситуація закінчується.

Але гроші, якщо їх тринькати направо і наліво, можуть закінчитися набагато раніше. Якщо ви давно мріяли про MacBook Air або квадрокоптер, помрійте про них ще якийсь час. На найближчі кілька місяців краще оптимізувати витрати.

На майбутнє: ставтеся навіть до невеликих покупок, як до фінансових цілей, і накопичуйте на них планомірно. Визначте, скільки часу і яку суму треба відкладати на відпустку, придбання автомобіля або ремонт у квартирі. Створіть графік досягнення мети і слідуйте йому.

Дуже важливо виробити фінансову дисципліну. Привчивши себе вчасно платити за рахунками, не викидати гроші на вітер, правильно інвестувати, вкладати у свій розвиток, ви створите надійну «подушку безпеки», яка дозволить пройти з найменшими втратами кризи.

Коментарі - 19

+
+92
MakDi
MakDi
20 березня 2020, 17:13
#
Все вірно
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 березня 2020, 15:17
#
Таки да... бакси купляти зараз ніззя, звісно раніше треба було, але якщо гривня дісталася зараз, то краще купити зараз по 28, ніж потім, коли паніка уляжеться, купиш по 35...
+
+198
54022684
54022684
20 березня 2020, 17:32
#
> Пять «нельзя» во время кризиса
> Не скупать валюту
Нельзя не скупать валюту. Хммм, согласен

> Сейчас же бросаться в обменки уже бессмысленно. За неделю «американец» подорожал на 2,25 грн, и судя по всему, это еще не предел.
Какая-то странная аргументация. Мол, даже мы, советчики, считаем, что доллар будет и дальше укрепляться, но вы терпите.
+
0
mary27
mary27
20 березня 2020, 18:39
#
В ближайшее время фрилансеров ожидают тяжелые времена.
Почему-то ''инвестпортфель'' касается только америиканских индексных акций?
Или это перевод с американского?
Насчет акций, надо было под новый год от них избавляться, а не искать ''подешевевшие'', все еще впереди.
А сейчас пойдет такая ''пила''…
+
+35
w33
w33
20 березня 2020, 20:32
#
Не согласен на счёт кредитов. Если у вас есть валюта и вы планировали покупку, например, машины/квартиры, то взять кредит в гривне на 7 -10 лет - для этого сейчас самое идеальное время. Гривна в долгосрочной перспективе обесценится
+
+156
Ярик Ярикович
Ярик Ярикович
20 березня 2020, 21:11
#
Спорная стратегия. Из собственного опыта:
- в 2013 купил квартиру, недостающую сумму взял в кредит на 3 года. Бакс улетел, но проценты и комиссии по кредиту свели разницу. Плюс квартира упала в цене. Хотя если бы я по совету знакомого продолжал снимать квартиру, то разница в падении цен ушла бы на аренду... )))
- в 2018 взял машину в лизинг, (всеравно бакс зимой по 30 будет ))) ). Можете себе представить как я себя чувствовал в прошлом году.

Спасало только то, что суммы были незначительные. Эта стратегия может сработать, но тут нужно Нострадамусом быть. Проценты и комиссии по кредиту перекроют либо сведут к нулю весь выигрыш.
+
+15
m0ps
m0ps
21 березня 2020, 9:28
#
А вот если кто взял авто в кредит в 13-14 году и протянул до 15, то сэкономил половину стоимости в $.
+
0
xena2020
xena2020
21 березня 2020, 15:05
#
Очень даже с вами согласна
+
+123
Alexeykiev
Alexeykiev
21 березня 2020, 7:23
#
«На будущее же лучше придерживаться «золотого» правила – не складывать все яйца в одну корзину и хранить сбережения, как минимум, в 3-х валютах, например, 40% в гривне, по 30% в долларах и евро.»
Автор, лично у Вас действительно остались 40% ВСЕХ сбережений в грн?
Если «ДА», то либо статья написана явно не в последнее время, либо Вы в секте 20 ?
Если «НЕТ», то зачем давать такие советы?
Вопросы, конечно, риторические.
+
+1
Михаил Запорожец
Михаил Запорожец
21 березня 2020, 12:23
#
Вспоминаю 2014г когда курс был по 8грн и когда он начал расти если бы не купил бы по 13 то 2019, когда он стал стабильным и дешёвым, то купить бы по 24)))).
+
+23
vahatovych
vahatovych
21 березня 2020, 12:40
#
Чого не написали статтю 7 днів тому? Заднім умом всі багаті
+
0
Петр Алексеенко
Петр Алексеенко
21 березня 2020, 14:45
#
За инвестпортфелем надо, хотя бы, следить для того, что бы докупать)
+
+22
Maleficarum
Maleficarum
22 березня 2020, 14:28
#
Совет  «Не  скупать  валюту»  не  для  всех  верен..  Если  можешь   продать  дороже  нежели  купил-  можешь  скупать.. «Минфин»  давая    советы  такие  как  «не  скупать  валюту»-  ставит   под  сомнение  целесообразность    работы  при  росте  и  ажиотаже  как  банки  так и ПОВ. Но  они  то  скупают  и  продают  валюту  при  ажиотаже-  минуя  советы «Минфина»  Так  что    - мой  совет  Скупайте  валюту  и  перепродавайте  Спекулируйте если  есть  для  этого  у  вас    время-  средства и  способности.
+
+66
SPereiro
SPereiro
23 березня 2020, 11:41
#
Прекрасные советы, НО:
1) Не скупать валюту. Все мы помним бессмертное, отлитое в граните «Кто сейчас покупает доллар по 12, потом сильно пожалеет». Пожалели действительно многие.
2) Не следить ежеминутно за инвестпортфелем. Хмм, те кто не следил за портфелем буквально ежеминутно последние две недели, боюсь уже потерял, как минимум 30%.
3) Не набирать кредитов. Все верно. Но с другой стороны если доходы в валюте, брать кредит в гривне можно. К сожалению ситуация в мировой экономике складывается пока так, что у гривны дна нет.
4) Не скупать технику. Если планировали покупайте. Тем более сейчас, когда можно выгодно купить на стоках по старому курсу. Не нужно ждать пока цена поползет вверх следом за долларом.
5) Не сорить деньгами. Согласен. Прекрасный универсальный совет на все времена. :) Главное не отказывать себе в небольших радостях, а то так и от депрессии загнуться можно.

Мнение мое, не обязательно правильное.
+
0
Arnold2
Arnold2
24 березня 2020, 17:20
#
Нужно проводить время в молитве, а не находить радостей в тупом шоппинге, который мало чем наполняет человека кроме горы мусора на земле.
+
0
SergioBacchini
SergioBacchini
25 березня 2020, 2:48
#
Одни уже провели с короновирусным священником в Залещиках              https://www.rbc.ua/rus/styler/svyashchennik-koronavirusom-iz-pod-ternopolya-1584779852.html
+
+15
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
29 березня 2020, 16:19
#
Мой товарищ, бизнес партнёр, сказал мне под рюмку коньку о том, что он прогнозированием для ведения успешного бизнеса занимается с 1996 гогода и всегда, чем больше он он был в чём-то уверен, тем больше он закладывался на противоположный вариант развития событий и никогда не прогадывал, а больше всего смеялся над односторонними и уверенными прогнозами! И даже не смеялся а просто гомерически хохотал ...
          Вот и сейчас, прочитав прогнозы в коментах и предложенной статье, он трижды ронял слёзы от смеха в ту же рюмку коньяку ...
+
0
iuriivladimirov
iuriivladimirov
1 квітня 2020, 17:07
#
Во времена моего детства была популярная детская книжка Г.Остер «Вредные советы».
Я так понимаю-Минфин публикует третью часть?
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
2 квітня 2020, 20:09
#
По вашему совету: весь Минфин и я кинулись, сломя голову, читать Г. Остер « Вредные советы» ...
       Но лучше бы было вам этак кратко, в пример, по теме раскрыть подходящий ситуации хотя бы «один вредный совет» ...
       вывод: не надо ломаться, как институтка...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися