Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 березня 2020, 11:00

Карантин спустошує каси банків. НБУ вирішує проблему з нестачею валюти

Враховуючи карантинні заходи, запроваджені країнами світу та Україною, Національний банк разом із банками вирішує проблему нестачі готівкової валюти в касах фінустанов. Про це йдеться у повідомленні НБУ у фейсбуці.

Причина нестачі готівкової валюти

«Останніми днями ми спостерігаємо ознаки нестачі готівкової валюти в касах банків. Це спричинено підвищенням попиту населення на готівкову валюту», — кажуть в НБУ.

Читайте також: Через скасування авіарейсів в обмінниках може виникнути дефіцит готівкових доларів і євро

За словами регулятора, на коррахунках банків зосереджено $8 млрд безготівкової валюти і клієнти можуть вільно переказувати власну валюту на свої рахунки, відкриті в інших банках, конвертувати одну безготівкову валюту в іншу.

Але через припинення авіаперевезень та закриття кордонів готівкові долари та євро доставляються в Україну з затримкою.

Загрози коронавірусу. Україна відсидиться в стороні чи ні (відео)

Що буде з курсом

Нестача валюти, ажіотажний попит на неї з боку населення, а також зростання спекуляцій на валютному ринку можуть спровокувати зростання котирувань. «Мінфін» прогнозує дуже широкий коридор курсу готівкового долара на 16-20 березня. В обмінниках фінкомпаній він може коливатися в діапазоні 25,90-27,50 гривень, а в банках 25,75-27,60 гривень.

З таким прогнозом згодні учасники ринку. На думку аналітика Альпарі Максима Пархоменка, дефіциту валюти не буде. Але через введення більш суворих карантинних заходів багато обмінників можуть закритись.

«В період паніки можуть завищити курс до максимуму. Але важливо розуміти, що це гра спекулянтів, а не реальних учасників ринку. Потрібно зберігати здоровий глузд і не бігти міняти долари. Це краще зробити після того, як спаде паніка», — радить він.

За прогнозами Пархоменка, через паніку, коли буде запроваджено масовий карантин, долар може подорожчати до 27.5 гривень.

Банкіри говорять, що українці вже кинулися в обмінники купувати валюту. «Зростання попиту досить істотне. Зараз попит зберігається на певному рівні. Так завжди відбувається в періоди невизначеності», — констатує Микола Войтків.

За його словами, подальше зростання попиту залежить від багатьох факторів, в першу чергу, економічних. Важливо домовитися з МВФ – це серйозний фактор стабілізації курсової стабільності в цілому, — вважає експерт.

Нагадаємо

Альфа-Банк з 16 березня припинив продавати та видавати клієнтам готівкову валюту.

Коментарі - 2

+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
18 березня 2020, 8:43
#
Ну, что Смолий? Ещё даже не началось а у тебя налички нет! Сам разгоняешь курс...
+
0
SergS7
SergS7
18 березня 2020, 9:58
#
Бізнес по-українськи: купуємо долар по 30, продаємо по 25. Історія повторюється вже не вперше. Хоч і в мінус, зато «при дєлі»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися