Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 червня 2019, 14:36

НБУ про депозити і гроші під мастрасом (інфографіка)

Українці продовжують повертати гроші в банківську систему, хоча не так швидко, як хотілося б НБУ. Приплив коштів населення в банки за підсумками перших 4 місяців склав 16 млрд грн і 100 млн дол. Про це йдеться вфактбуку НБУ

про банки карти і інфляцію
фото: bank.gov.ua

 А ось гроші бізнесу в банках навпаки скорочуються — за 4 місяці обсяг коштів корпоративних клієнтів в банках зменшився на 11,8 млрд грн. Схоже, бізнес активно витрачає свої заощадження, адже кредитування бізнесу не тільки не зростає, але й знижується. За перші 4 місяці 2019 року, бізнес привернув на 7,6 млрд грн кредитів менше, ніж роком раніше.

Зате розвивається кредитування населення, активно підігріваючи приватне споживання.

Розміщуйте депозит і отримуйте +1,6% річних до своєї ставки

основные показатели банков Украины

Читайте також: Які банки отримали збиток в 1 кварталі 2019 року

Утримати інфляцію всупереч усьому

Однією з головних цілей НБУ залишається утримання інфляції завдяки жорсткій монетарній політиці. Поки прогнози НБУ щодо інфляції збуваються — в квітні вона склала 8,8%. Щоб знизити інфляційні ризики і досягти інфляційної мети 5% в наступному році НБУ 6 червня зберіг облікову ставку, хоча мав усі підстави для її зниження

Читайте також: Нацбанк залишив облікову ставку без змін

инфляция

Споживання стимулює зростання ВВП

Основним драйвером економіки України залишається приватне споживання. Також очікуються значні надходження від сільського господарства і промислового виробництва. За прогнозами НБУ в 2019 році зростання економіки України сповільниться і складе 2,9%.

ВВП и потребление

Читайте також: Дмитро Сологуб: Інфляцйні цілі як прогноз погоди

Курс на кешлесс

Безготівкові розрахунки продовжують активно розвиватися. За даними НБУ 8 з 10 операцій з карткою вже є безготівковими. При цьому розвиток платіжної інфраструктури допомагає банкам поступово повернути кошти населення в банківську систему. Сьогодні на руках у населення 375,4 млрд грн. А на депозитах у населення за даними НБУ на 1 травня 538,3 млн грн. У планах Нацбанку знизити рівень готівки в економіці до 9,5% від ВВП вже до 2020 року

Коментарі - 8

+
+80
bonv
bonv
7 червня 2019, 14:55
#
Не дає спокою владі матрацна валюта населення...:)...
+
0
bonv
bonv
7 червня 2019, 14:57
#
А бізнес вкладає гроші в бізнес..
+
0
bonv
bonv
7 червня 2019, 14:58
#
— Ваша пропозиція все ще дійсна?
— Так.
— Тоді я знову відмовляюсь.:)..
+
+15
irakez
irakez
7 червня 2019, 22:53
#
Самый верный способ заставить людей нести деньги в банки — это имитировать реформы правохранительных органов и судов, способствовать разгулу криминала, закрывать глаза на деятельность региональных мафиозных кланов вроде трухановской ОПГ в Одессе. Удобненько.
+
+30
Игорь Коляда
Игорь Коляда
8 червня 2019, 21:31
#
Курс на снижение монетизации экономики

О чём пишете, редакция?
Монетизация экономики это макроэкономический показатель, который наоборот нужноповышать.
Вот что пишет об этом НБУ https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=123455&cat_id=123217:
МОНЕТИЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ (monetization of economy) – макроекономічний показник, що характеризує ступінь забезпеченості економіки грошима, необхідними для здійснення платежів і розрахунків, та відображає забезпеченість процесів виробництва та споживання відповідною грошовою масою. М.е. – це інтегральний показник, який відображає довіру суспільства до національної валюти, до політики монетарної влади, а також рівень кредитної активності.
Основним фактором динаміки показника рівня М.е. є попит на реальні гроші, який, у свою чергу, залежить від ступеня довіри суб’єктів економіки до національної грошової одиниці: чим вищим є рівень монетизації, тим більшим, за інших рівних умов, є попит на реальні гроші. У кінцевому рахунку, рівень М.е. визначається рівнем розвитку економіки.


То есть чем выше монетизация экономики — тем больше доверие к системе и национальной валюте.
Поэтому и курс должен быть — на повышение монетизации экономики, а не на снижение.
+
+29
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
9 червня 2019, 17:01
#
Да просто МинФин, как всегда, терминами неумело жонглирует, подчас не зная их значения.
+
0
Тетяна Делл
Тетяна Делл
13 червня 2019, 12:52
#
Спасибо. Исправили
+
0
brigadirius
brigadirius
11 червня 2019, 10:53
#
Призрак цифровой диктатуры шагает по Европе. Как теперь стало просто бороться с несогласнымы, одно нажатие клавиши и твои деньги на карточке заблокированы. Иосиф Виссарионович о таком только мечтать мог.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися