Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2020, 16:40

Обсяг глобальних венчурних інвестицій у 3-му кварталі зріс до $73,2 мільярда — KPMG

У 3-му кварталі 2020 року обсяг глобальних венчурних інвестицій становив понад $73,2 млрд, включаючи рекордний щоквартальний показник у Європі – $12,1 млрд. Про це у щоквартальному звіті Venture Pulse повідомляє KPMG Private Enterprise.

Обсяг глобальних венчурних інвестицій у 3-му кварталі зріс до $73,2 мільярда – KPMG
Фото: fin-accounting.ru

Глобальні венчурні інвестиції фактично зростали другий квартал поспіль та досягли $73,2 млрд у 3-му кварталі, незважаючи на занепокоєння, пов’язані з covid-19, геополітичну напруженість, президентські вибори в США та потенційно складний Brexit.

«Після кількох сповільнених кварталів ринок IPO у 3-му кварталі 2020 року стрімко набрав обертів для компаній, що фінансуються за участю венчурного капіталу, і низка великих компаній-єдинорогів здійснили успішні виходи. Враховуючи нещодавні подання заявок кількома іншими компаніями-єдинорогами разом із різким зростанням кількості угод зі спеціалізованими компаніями для цілей поглинань (Special Purpose Acquisition Companies - SPACs), 4-й квартал 2020 року, здається, продовжує зберігати рекордні темпи», – зазначив Конор Мур, співзасновник KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network KPMG International.

Ключові цифри

Глобальні венчурні інвестиції зросли з $70 млрд (5674 угоди) у 2-му кварталі до $73,2 млрд (4861 угода) в 3-му.

Глобальні корпоративні венчурні інвестиції залишалися стабільними протягом третього кварталу поспіль, склавши 33,6 млрд. доларів США за 1148 угодами у 3-му кварталі 2020 року.

Кількість глобальних угод з приватними венчурними інвесторами/фінансування проєктів на ранній стадії розвитку у 3-му кварталі 2020 року (1650) була найнижчою з 4-го кварталу 2012 року, тоді як кількість глобальних угод на ранніх стадіях (1716) була найнижчою з 2-го кварталу 2014 року.

Низка технологічних компаній здійснили надзвичайно успішні виходи на IPO. Очікується, що венчурні інвестиції залишатимуться стабільними в 4-му кварталі 2020 року, хоча президентські вибори в США та проблемний Brexit можуть спричинити певне занепокоєння інвесторів та зумовити паузу.

IPO зберігає переважну силу

Тренди по регіонах

Рекордний рівень венчурних інвестицій виводить Європу на новий рекордний рівень – $12,1 млрд в 3-му кварталі порівняно з $11,5 млрд у 2-му кварталі 2020 року. Це сталося насамперед за рахунок залучення шведською компанією Klarna $650 млн, німецькою компанією CureVac – $633 млн, шведською компанією Northvolt – $600 млн та британською компанією Revolut – $580 млн. Рекордний рівень венчурних інвестицій спостерігався у скандинавських країнах ($2,2 млрд), Німеччині ($2 млрд) та Ізраїлі ($1,5 млрд).

Європа стрімко збільшила обсяг венчурних інвестицій у середині року

Венчурні інвестиції в Північній та Південній Америці залишалися відносно стабільними поквартально – було інвестовано $40 млрд, що обумовлено залученням компанією SpaceX інвестицій на суму $1,9 млрд та двома угодами на суму $600 млн кожна фінтех-компанією Robinhood. На частку США припадає $37,8 млрд цих інвестицій. У Латинській Америці цифровий банк Neon, що знаходиться в Бразилії, залучив $300 млн.

Америка збільшує глобальні показники тоді, як інші відступають

Венчурні інвестиції в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні продовжують відновлюватися – вони склали $21,1 млрд в 3-му кварталі порівняно з $17,2 млрд у 2-му кварталі. Протягом кварталу на Китай припало інвестицій на суму $14,9 млрд, в тому числі вісім найбільших угод у цьому регіоні. Венчурні інвестиції в Індії також значно зросли поквартально – з $1,5 млрд у 2-му кварталі до $3,6 млрд у 3-му кварталі. На галузевому рівні в Індії сильну позицію посіли освітні технології (edtech).

Що в Україні

«Український ринок венчурних інвестицій вчергове віддзеркалює події, які відбуваються в Європі та світі: кількість та обсяг трансакцій з венчурними грошима в Україні у 3-му кварталі були значно більшими, ніж у попередньому», - зазначає Ілля Сегеда, лідер напрямку консультаційних послуг з питань злиття і поглинань KPMG в Україні.

Було повідомлено про 16 угод, з яких 10 угод на суму $143 млн, не враховуючи угоду із залучення фінансування Revolut.

"У попередньому кварталі було укладено 12 угод, з яких 10 на суму $36 млн (не по всіх угодах відомий розмір трансакції). Це підкреслює, що Україна є невід’ємною складовою глобального ринку технологій та інновацій. Приємно зазначити, що активними інвесторами в українські стартапи залишаються локальні гравці. Наприклад, протягом 3-го кварталу українські інвестори ICU Ventures, Horizon Capital, Genesis Investments, Fedoriv Group, TA Ventures, SMRK, Quarter Partners, Pragmatech фінансували такі українські проєкти як 3DLOOK, Augmented Pixels, WareTeka, Doc.ua, Liki.24, Esper Bionics та Hurma Systems», - зазначає Ілля Сегеда.

Читайте також: 20 стартапів з українським корінням, які залучили інвестиції у коронакризу

Що очікується

Венчурні інвестиції в останній квартал 2020 року зберігатимуться на стабільному рівні.

Угоди на пізніх стадіях залишатимуться головним пріоритетом для венчурних інвесторів. Зменшення угод на ранніх стадіях триватиме, що може спричинити збільшення кількості компаній на ранніх стадіях розвитку, які залишаться без фінансування. Це може призвести до певної консолідації, особливо в тих секторах, які найбільшою мірою відчувають на собі негативний вплив пандемії.

Динаміка глобального середнього розміру угод на пізній стадії

Привабливими на галузевому рівні залишатимуться фінтех, ефективність бізнесу, освітні технології (edtech), технології у сфері охорони здоров’я (healthtech) та біотехнології (biotech).

«Хоча в цілому венчурні інвестиції залишаються на диво стійкими, враховуючи низку різноманітних проблем по всьому світі, тривале скорочення фінансування компаній на ранніх стадіях розвитку викликає певне занепокоєння. Оскільки багатьом seed-компаніям (стартап-компаніям) та компаніям на ранніх стадіях розвитку, важко залучити фінансування, це може мати серйозний довгостроковий вплив на незавершені проєкти венчурного інвестування, уповільнюючи обсяги фінансування та припливу інновацій в нові ідеї та сфери економіки», - зазначив Кевін Сміт, співзасновник KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network.

Читайте також: Венчурні інвестиції у фінтех становлять $20 мільярдів

Covid-19 залишатиметься ключовим фактором, що впливає як на обережність інвесторів, так і на інвестиції у 4-му кварталі 2020 року.

Інвестиції у технологічні компанії NASDAQ100 з Фондом «Отаман»

Коментарі - 1

+
0
R S
R S
15 грудня 2020, 19:32
#
Запомните одну простую истину:

венчурный капитал - это спекулятивный капитал, предназначенный для финансирования новых, растущих или борющихся за место на рынке предприятий и фирм (стартапов), и поэтому сопряжённый с высокой степенью риска. В отличие от классических инвестиций (предполагающих возврат средств) в модель венчурного финансирования заложена высоковероятная потеря вложений, при этом прибыльность достигается за счёт высокой отдачи от наиболее удачных вложений.
Венчурные инвестиции: будьте готовы потерять все свои деньги при вложении в многообещающий, но неудачный стартап...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися