Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 липня 2020, 8:00

20 стартапів з українським корінням, які залучили інвестиції у коронакризу

2020 рік став важким випробуванням для бізнесу. Але карантин не поставив на паузу венчурні інвестиції. Багато стартапів з українськими коренями отримали щедре фінансування.

Стартапи, український стартап, гроші, інвестиції, отримати гроші, залучити інвестиції, венчурні інвестиції, проекти, фінансування, карантин, 2020 рік
фото: novostimb.ru

Редакція Ain.ua зібрала всі інвестиції за 2020 рік. «Мінфін» пропонує читачам кейси бізнес-проектів, яким пощастило отримати гроші інвесторів.

Revolut — $500 млн

Британський фінтех-проект Revolut позиціонує себе як банк без відділень. Всі операції виконуються через додаток на смартфоні. В нашу добірку він потрапив, оскільки його співзасновником є виходець з України Владислав Яценко.

У лютому компанія залучила черговий раунд інвестицій, який потроїв її оцінку до $6 млрд. Провідним інвестором виступив фонд Technology Crossover Ventures.

Preply — $10 млн

Preply — міжнародний EdTech-маркетплейс для вивчення іноземних мов. Компанію заснували Сергій Лук'янов, Дмитро Волошин та Кирило Бігай.

Стартап привернув новий раунд в кінці травня, за результатами якого загальний обсяг залучених коштів перевищив $15 млн. Лід-інвестором виступив лондонський венчурний фонд Hoxton Ventures, оцінка компанії не повідомляється.

Allset — $8,25 млн

Американський стартап Allset являє собою мобільний додаток, за допомогою якого можна забронювати столик у ресторані і оплатити рахунок, а також отримати рекомендації щодо страв в конкретному закладі. Стартап заснували вихідці з України Ганна Поліщук та Стас Матвієнко.

Раунд очолив ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку), в ньому взяли участь Andreessen Horowitz, Greycroft, SMRK VC Fund і Inovo Venture Partners. Через коронакризу він мало не зірвався — деякі інвестори передумали вкладатися. В результаті замість запланованих $12+ млн Allset зібрав трохи більше $8 млн.

DMarket — $6,5 млн

Український стартап DMarket працює над монетизацією предметів в іграх. Компанію у 2017 році запустили засновник платформи з торгівлі віртуальними предметами skins.cash Володимир Панченко, Тамара Сланова і співзасновник кіберспортивного клубу Natus Vincere Олександр Кохановський.

У червні DMarket привернув новий раунд, за результатами якого в раду директорів компанії увійшов засновник Electronic Arts Тріп Хоукінс. Серед інвесторів — фонду Almaz Capital і компанія Xsolla.

Читайте також: Дев'ять українських стартапів отримають держфінансування

Zakaz.ua — 5 млн євро

Zakaz.ua був заснований у січні 2010 року українським бізнесменом Єгором Анчишкіним (вийшов з проекту). Компанія пропонує послуги з онлайн-замовлення і доставки продуктів з популярних мереж супермаркетів.

Угоду закрили в кінці лютого 2020 року, однак оголосили про неї тільки в квітні. Провідним інвестором виступив поточний акціонер Zakaz.ua — компанія Chernovetskyi Investment Group (СIG).

ClassTag — $5 млн

ClassTag — безкоштовна платформа, на якій батьки можуть спілкуватися з викладачами своїх дітей. Стартап заснувала емігрантка з України Влада Лоткіна.

Раунд оголосили у червні 2020 року. Серед інвесторів: AlleyCorp, Contour Ventures, Founder Collective, John Martinson, Newark Venture Partners, Smart Hub і TMT Investments.

Rentberry — $4,5 млн

Rentberry — український стартап в області нерухомості. Спочатку запускався на ринку в США, проте в подальшому сервіс масштабували також на Європу і Азію. Створили його українці Олексій Любинський, Лілія Остапчук, Олександр Котовсков і Денис Голубовський. Офіс розробки знаходиться в Києві.

У липні 2020 року Rentberry залучив $4,5 млн, з них $2,3 — на краудфандинговому майданчику мікроінвестування WeFunder. У раунді також взяли участь фонд Angel Investors Marlborough, партнер компанії McKinsey & Company Срікант Інампуді та CEO Invesque Скот Вайт.

Читайте також: Онлайн-платформа для оренди житла Rentberry залучила $4,5 мільйона

3DLOOK — $1 млн

3DLOOK працює над технологією сканування людського тіла з фото з використанням штучного інтелекту, нейронних мереж і 3D-технологій. Стартап заснований у 2016 році Вадимом Роговським, який до цього керував компанією Clickky.

Лід-інвестором раунду, який оголосили на початку липня, виступила фінансова група ICU Ventures. Також в угоді взяли участь венчурний інвестор з Казахстану Мурат Абдрахманов і декілька ангелів з США і Східної Європи.

Astromix — $300 000

Стартап займається розробкою персоналізованих гороскопів: за професією, типом особистості, талантами, астрологічних прогнозів, календарів тощо. Засновник сервісу — Дмитро Ткаченко.

Це перша інвестиція у компанію, її оголосили в березні. Інвестором виступила компанія Adventures Lab, заснована Андрієм Криворчуком (в минулому керуючий партнер CIG).

Mriyar — $300 000

Mriyar заснований у жовтні 2018 року. Це стартап, який працює над створенням декількох продуктів — b2b та b2c-платформ для торгівлі автозапчастинами.

Раунд залучили в кінці січня — на той момент продукт був ще на стадії розробки. Інвестиції розділили на два транші: перші $150 000 спрямовані на запуск b2b-частини платформи, решта — на доопрацювання і запуск b2c-частини проекту.

Elision — $150 000

Elision — платформа подкастингу, яка дозволяє авторам контенту заробляти на ньому, а слухачам — отримати необмежений доступ до всіх підкастів, які є в інтернеті. Стартап заснований в листопаді 2019 року українцем Віктором Павлучинським.

Угоду оголосили наприкінці квітня — це перша інвестиція в Elision… Інвестором виступив венчурний фонд Genesis Investments.

Propertymate — $120 000

Propertymate заснований у 2018 році українцями Богданом Гнатковським і Софією Вишневською. Команда розробляє платформу для агентів з продажу нерухомості, яка дозволяє об'єднувати дані про покупців і нерухомість на ринку.

Стартап пройшов у акселератор Techstars Austin. В рамках програми, проект отримав $120 000 інвестицій і 3 місяці менторства.

Читайте також: Навігація і віртуальна реальність. ICU інвестувала в українську компанію Augmented Pixels

Go To-U — $100 000

Go To-U створює платформу для об'єднання бізнесів, які володіють зарядними станціями, і власників електромобілів. Користувачі можуть забронювати чарджер, а також спланувати маршрут і скористатися іншими бонусами.

Стартап пройшов у акселератор Techstars за програмою Smart Mobility Accelerator. Вона проходить в Турині.

Very Good Security — NDA

Very Good Security працює над SaaS-рішенням, яке дозволяє компаніям використовувати чутливі дані без ризиків втрати і відповідальності за їх зберігання.

У січні 2020-го Visa приєдналася до інвесторів раунду В, який оголосили в жовтні 2019 року: Goldman Sachs, Andreessen Horowitz, Vertex Ventures US, Макса Левчина (кофаундер PayPal) і Ніка Білогорського.

eForce — NDA

еForce був запущений у Києві у 2019 році Дмитром Комаровським і Ельдаром Менсутовим. Додаток допомагає стежити за розкладом, результатами і статистикою кіберспортивних матчів, агрегує стріми всіх турнірів з дисциплін Dota2 і CS:GO.

Стартап профінансувала російська компанія Tribuna.com (найбільший актив — Sports.ru). Обсяг інвестицій, а також умови угоди, не повідомляються.

Love&Live — NDA

Love&Live — група fashion-брендів з офісом у Києві. У неї входять бренди одягу, взуття та аксесуарів Love&Live, Katarina Ivanenko та інші, а також маркетплейс українських брендів Shopping Mall. Засновники компанії — український підприємець Олексій Омельянчук і дизайнер, фотограф Катерина Іваненко.

Інвестиції група отримала від українського венчурного фонду SMRK. В рамках раунду компанію оцінили у $10 млн.

Respeecher — NDA

Respeecher займається створенням цифрових моделей людських голосів. Використовуючи продукт, дублери можуть озвучувати фільми або рекламні ролики голосами знаменитостей без їх безпосередньої участі. Стартап заснували в 2018 році Грант Рібер, Дмитро Бєлєвцов і Олександр Сердюк.

Угоду оголосили в лютому. Лід-інвестором виступив нью-йоркський фонд ffVC, також в операції взяли участь фонди ICU, Acrobator і синдикат одного з перших інвесторів стартапу Network VC. Сума інвестицій не розголошується, як і оцінка компанії.

Читайте також: Активніше буде розвиватися біотех, штучний інтелект і фінтех

Skyworker — NDA

Skyworker — SaaS-сервіс у сфері HR та маркетингу, який допомагає IT-компаніям формувати онлайн-пул потенційних кандидатів на роботу.

Стартап залучив свою першу інвестицію від інвестора з Казахстану Мурата Абдрахманова. Суму угоди не розголошують, оцінка в рамках раунду склала $1,5 млн.

PatentBot — NDA

PatentBot — це чат-бот для реєстрації торгових марок. Його заснували у 2017 році, на розробку проекту пішло 3 місяці. Зараз PatentBot працює на ринках України, СНД, ЄС, США та Китаю.

У березні стартап залучив черговий раунд, інвестором в рамках раунду виступила юридична компанія «Дубинський і Ошарова». Сума угоди не розкривається, нова оцінка стартапу — $1,5 млн.

Meredot — NDA

Раніше Meredot створив «розумну розетку», а також оптимізував існуючі можливості бездротових зарядок. Тепер компанія знайшла нішу в сфері спільного використання електросамокатів і розробляє бездротову док-станцію.

На свій проект стартап привернув preseed-інвестиції від Overkill. Сума не розкривається, оцінка Meredot склала 1,33 млн євро.

Коментарі - 7

+
0
mary27
mary27
21 липня 2020, 11:23
#
Опять типичные иностранные компании.
+
0
Італій .
Італій .
22 липня 2020, 8:27
#
Большая часть как раз тимично неиностранные. Не надо делать вывод о всей статье только по слову Revolut в начале. Хотя в отношении Revolut полностью согласен - она совершенно не украинская.
+
+52
eliaua
eliaua
21 липня 2020, 12:51
#
Читаю заголовок: может 20 страпонов или все-таки стартапов?
+
0
mary27
mary27
21 липня 2020, 18:10
#
Вам надо премию, за лучший камент месяца)
+
0
eliaua
eliaua
22 липня 2020, 8:25
#
Можно просто лайки к комментарию ;)
+
0
ValeryN
ValeryN
21 липня 2020, 18:08
#
20 сатрапов.
+
0
Італій .
Італій .
22 липня 2020, 8:24
#
В данном контексте использование аббревиатуры NDA не уместно - стартапы не подписывали никаких договоров с Минфином.

Когда нет данных так и пишут - No data, или сокращенно N/D https://acronyms.thefreedictionary.com/N%2FD
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися