Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 листопада 2020, 11:36

10 прогнозів на 2021 рік від The Economist

Пандемія змінила світову економіку та світосприйняття людей. У новому році з'являться нові ризики та виклики. Редакція The Page  зібрала головні прогнози британського видання The Economist на 2021 рік. «Мінфін» розповідає про основні тренди, які чекають на людство.

Світ після пандемії, карантин, коронавірус, економіка, прогноз, 2021 рік, як карантин змінив
фото: dw.com

Вакцина проти коронавірусу

Як тільки вакцини будуть закінчені, фокус уваги зміститься з розробки на розподіл. «Вакцинна дипломатія» буде зосереджена на тому, хто й коли має отримати вакцину проти коронавірусу. Проте деякі люди відмовляться від вакцини, навіть якщо її запропонують.

Відновлення економіки

Світова економіка постраждала від пандемії коронавірусу. Глобальна рецесія торкнулася всіх країн світу. Однак відновлення економіки буде нерівномірним та непостійним. Адже локальні спалахи коронавірусу та стихійні падіння з'являтимуться та зникатимуть. Уряди будуть намагатися оберігати компанії від банкрутства та допомагати тим, хто втратив роботу. Також збільшиться розрив між сильними та слабкими компаніями.

Світовий порядок

Руйнування глобального порядку почалося ще за президентства Дональда Трампа. Хоча й були заключені декілька угод, які можна сприйняти як перші кроки до встановлення глобального миру, поки що невідомо, чи зможе новообраний президент США Джо Байден повернути світ до дотримання порядку. Йдеться про Паризький кліматичний договір та Іранську ядерну угоду.

Читайте також: Ковід-вакцина від Pfizer спровокувала злет світового фондового ринку

Протистояння між США та Китаєм

За прогнозом The Economist, Байден не припинить торгову війну з Китаєм. Найімовірніше, він намагатиметься налагодити стосунки з союзниками, щоб отримати перевагу у протистоянні. Водночас більшість країн докладатимуть зусиль, щоб зробити все можливе для збереження нейтральної позиції, коли два гіганти протистоятимуть одне одному.

Битва компаній

Технологічні компанії стали одним із фронтів конфлікту між США та Китаєм. Загалом, бізнес стане більш серйозним геополітичним полем бою. Крім тиску з боку верхівок країн, керівники компаній зіштовхнуться з тиском з боку працівників та клієнтів, які вимагатимуть, щоб останні зайняли чітку позицію щодо зміни клімату та соцсправедливості.

Нові технології

Пандемія прискорила залучення багатьох технологічних форм життя. Відеоконференції, інтернет-магазини та віддалена робота стали нормою життя у 2020 році. Наступного року стане зрозуміло, як довго зберігатиметься така тенденція.

Читайте також: Шахраї придумали нову схему крадіжки грошей через Zoom

Подорожі та мобільність

Туристична галузь перестане бути масштабною та значно модифікується, змістивши акцент на користь внутрішніх подорожей. Авіакомпанії, мережі готелів і виробники літаків боротимуться за виживання. Також постраждають міжкультурна взаємодія та університети, які націлені на іноземних студентів.

Кліматичні проблеми

Глобальна криза може спонукати уряди ухвалювати заходи зі зміни клімату. Держави інвестують у досягнення кліматичної нейтральності. Однак важко передбачити, наскільки амбітними будуть зобов'язання країн зі скорочення шкідливих викидів на кліматичній конференції ООН.

2021 рік стане дежавю

Важливі заходи, які мали відбутися у 2020 році, перенесені на 2021 рік. Наприклад, Олімпійські ігри чи пісенний конкурс Євробачення. Також це стосується багатьох політичних та комерційних подій.

Читайте також: Консенсус-прогноз. У 2021 році економіка відіграє лише половину карантинних втрат. Гривня подешевшає до 30 грн/$

Нові виклики та ризики

Аналітики та вчені, які попереджали про небезпеку пандемії, спробують змусити політиків серйозно ставитися до своїх обов'язків і бути більш поміркованими і далекозорими.

Коментарі - 1

+
0
dealecito
dealecito
20 листопада 2020, 11:52
#
«Руйнування глобального порядку почалося ще за президентства Дональда Трампа» і це про першого президента за довгий період, який не втягнув Америку в чергову нову війну, а тільки розрулював існуючі конфлікти й прокладав дорогу до миру як у випадку Ізраїля й арабських держав.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися