Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 квітня 2020, 7:40

Вакансії для роботи онлайн зросли на третину

Пандемія коронавірусу не тільки прискорить цифровізацію економіки, але і задасть нові світові тренди на ринку праці. І Україна — не виключення.

Тотальний карантин спровокував сплеск попиту на сервіси доставки і інші послуги, які дозволяють споживачу забезпечувати свої потреби, залишаючись вдома. Компанії цих секторів активно набирають персонал.

Вони зможуть розширювати штат і після закінчення вимушеної ізоляції. Але важливо інше: зараз фактично народжується нова тенденція — поступовий перехід на онлайн роботу.

Нові вакансії на пошті

Карантин в рази збільшив попит на послуги онлайн-сервісів, а відтак — розширив обсяги роботи для пошти. Тому поштовики зараз активно набирають нових працівників на тимчасову або постійну роботу.

Минулого тижня Нова Пошта оголосила про відкриття 2000 нових вакансій по всій Україні. Така кількість кур’єрів потрібна для своєчасного виконання заказів, об’єм яких в умовах карантину постійно зростає.

«Нова Пошта під час карантину продовжує роботу в посиленому режимі. Зараз, коли більшість українців вимушені перебувати вдома через епідеміологічну ситуацію, їм особливо важливо мати можливість замовити онлайн все необхідне і вчасно все отримати», – йдеться у повідомленні компанії.

Тим, хто приєднається до команди, Нова Пошта обіцяє повний пакет соціальних гарантій відповідно до КЗпП, медичну страховку, засоби індивідуального захисту і можливість кар’єрного росту.

Розширює штат Укрпошта. За останній тиждень компанія відкрила понад 380 вакансій по всій Україні. Найбільша потреба сьогодні у листоношах, операторах та начальниках відділень. Претендентам на посаду надається можливість пройти співбесіду і дізнатися більше про умови працевлаштування онлайн або ж по телефону.

Кур’єр за 25 тис грн на місяць

Набір співробітників активно проводять також служби доставки. Запит на їхні послуги, так само, як і на послуги пошти під час карантину, збільшився в рази. Доставка їжі, медикаментів, товарів з онлайн-магазинів — під час карантину стали неабияк актуальними.

Не виключено, що і після повернення до звичного життя багато хто із нинішніх клієнтів служб доставки не відмовиться від своїх нових звичок.

Тому потреба у кур’єрах і збирачах замовлень також зростатиме. «Ми активно шукаємо кур’єрів з власним авто вантажопідйомністю 1-1.5 т та збирачів», – повідомляють у zakaz.ua. І це при тому, що зараз на ці вакансії стажуються понад 50 осіб.

Приєднатися до команди і стати кур’єром пропонують також в інших сервісах з доставки. «Стань кур’єром Glovo і заробляй до 20 000 грн в місяць на скутері, велосипеді чи авто», – закликають у Glovo. А в menu.ua запрошують «працювати кур'єром у найкращому сервісі доставки їжі в Україні».

Компанії гарантують стабільний заробіток від 15 до 25 тис. грн, плюс зручний графік роботи.

Читайте також: Жорсткий карантин. У більшості українців закінчаться гроші через чотири тижні (опитування)

Робота у закладах громадського харчування

Розширюють штат інтернет-магазини, а також традиційні маркети, які швидко підлаштувалися під нові реалії. Затребуваною професією сьогодні є пакувальники. Чи не найбільше їх потребують інтернет-магазини та супермаркети. Наприклад, Rozetka пропонує оплату від 45 до 55 грн за годину.

Крім того, в компанії відкрито й понад 20 інших вакансій на постійній, або тимчасовій основі. Терміново потрібні водії, експедитори, контент-менеджери. За належне виконання обов’язків компанія гарантує достойну і завжди своєчасну оплату.

Це саме стосується ресторанів, кафе, піцерій. Зіткнувшись із забороною діяльності, багато із цих закладів перейшли на формат онлайн-доставки. Відповідно, зросла потреба у певних спеціалістах. Наприклад, піцерія Домінос запрошує в свою команду автокур’єрів, мотокур’єрів, касирів, піцамейкерів, операторів контакт-центра.

Попри очікування ажіотажу на послуги таксі, наразі цього не відбулося. Але служби готуються до такої можливості, а тому збільшують автопарк. Вакансії водія відкриті у найбільших службах – Bolt, Uber, Uklon.

Маркети шукають продавців

Ажіотажний попит спонукав до набору нових співробітників  продуктових ритейлерів. Про відкриття нових вакансій оголосили АТБ, Фоззі, Сільпо, Фора. «Чимало вакансій вантажників, продавців-консультантів і касирів наразі відкрито і чекають на вас», – повідомили у Форі.

Мережа підготувала пропозиції і власникам бізнесу. На час карантину їх спонукають посприяти у працевлаштуванні своєї команди. «Ми будемо раді бачити у нашій команді, на тимчасовій роботі по сумісництву, усіх, хто сьогодні втратив роботу або опинився у неоплачуваній відпустці», – наголошують у Форі.

У топ-10 вакансій, складений аналітичним відділом сайту work.ua, входять:

  • менеджер з продажу
  • бухгалтер
  • продавець-консультант
  • водій
  • менеджер по роботі з клієнтами
  • вантажник
  • торговий представник
  • касир
  • хостес
  • директор

Читайте також: 2 тижні карантину: люди замовляють доставку консервів і відмовляються від «здорової» їжі

Специфічні запити

Сайти пошуку роботи фіксують суттєве збільшення попиту на медпрацівників і IT-спеціалістів, які забезпечують комфортне сидіння вдома (онлайн ігри, відеоконференції тощо). За даними порталу пошуку роботи hh.ua, з 12 по 26 березня, порівняно з періодом з 12 по 26 лютого, вакансії для медпрацівників зросли на 28%, для IT-шників — на 25%. 

Також з'явилися нестандарті запроси від роботодавців. Наприклад, особистого і корпоративного вірусолога-контролера коронавіруса, фахівця з охорони праці та промислової безпеки, агента з продажу «юридичних послуг для поширення юридичних послуг для компаній, які постраждали від пандемії (антикризовий пакет)». 

Читайте також: МОП: 25 мільйонів людей можуть втратити роботу через кризу. Що має зробити влада

Дистанційна зайнятість б'є всі рекорди

Перший тиждень карантину в плані активності як шукачів, так і роботодавців, був напрочуд тихим. На сайтах пошуку роботи спостерігалося падіння кількості вакансій і розміщених резюме.

Всі затамували подих в очікуванні наступних кроків керівництва і уряду. Але, починаючи з другого тижня карантину, відбулося значне пожвавлення.

Найбільший приріст відбувся у розділі віддаленої роботи. І це не дивно, адже в умовах карантину та пов’язаних з ним обмежень дистанційна зайнятість стала для багатьох єдиним доступним варіантом. Практично всі сайти пошуку роботи навіть створили окремі розділи. 

«Ми впевнені, що в цей непростий час потрібно підтримувати один одного і допомагати людям знаходити нові можливості, щоб не залишитися без роботи, а компаніям — без працівників. Тож створення розділу з віддаленою роботою — цілком логічний крок у новій реальності», — говорить генеральний директор Work.ua Наталя Панкратова.

На платформі «OLX Робота» кількість дистанційних вакансій за березень зросла на 32%.

Читайте також: Ольга Макогон: Збільшиться потреба у персоналі для виробництва

Переживши пандемію коронавірусу, ринок праці вже ніколи не стане таким, як раніше. Принаймні, найближчим часом. 

«Вже пройшов хайп на статті, як перейти на віддалену роботу, а я, мабуть, почну хайп, як взагалі працювати без офісу. Наша компанія відмовилася від офісів. На квітень і травень 100%. Ми зберігаємо майже 1 млн обороту компанії, що дозволить нам зберегти робочі місця», — написав у фейсбук директор маркетингової агенції Promodo Александр Колб.  

Скоріш за все, чимало компаній захочуть економити таким чином і надалі. Адже навіщо винаймати офіси і витрачати час на дорогу, якщо можна працювати дистанційно. І не обов’язково ходити за покупками – можна все замовити онлайн. Тому попит на професії, які стали затребуваними сьогодні, може стати стійким трендом.

Ірина Рибницька

Коментарі - 14

+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
3 квітня 2020, 10:42
#
Не пишите ерунду, особенно если в этом как топор в воде. Почитайте ПСБО плс. Вы поймёте, что у вас ДОЛЖНА быть регистрация офиса, именно ЗА ЕЕ АДРЕСОМ вы платите налоги, в случае смены ФИЗИЧЕСКОГО адреса ОБЯЗАНЫ подать ОПП-20 в налоговую и статистику и платить в новую налоговую. Штрафы немалые.
+
+56
Senior Pomidor
Senior Pomidor
3 квітня 2020, 11:11
#
Кто мешает арендовать каморку в бизнес центре на 10 квадратов и зарегисрировать там юр. лицо?
Таких юр. лиц в Укриане половина, без существующих офисов и мест дислокации
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
3 квітня 2020, 13:20
#
Эта «коморка» на 10м2 и есть ваш офис! Просто в этом случае юр. адрес совпадает с физ. адресом. Если вы ФОП можете по прописке вообще, но если у вас есть наемные рабочие у вас должно быть куплено/арендовано не жилое помещение.
+
0
Vorlock
Vorlock
3 квітня 2020, 13:50
#
Ничего подобного.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
3 квітня 2020, 16:18
#
Https://buhgalter.com.ua/zakonodavstvo/natsstandarti-buhobliku-v-derzhavnomu-sektori/natsionalne-polozhennya-standart-buhgalterskogo-obliku-v-derzhavnomu-sektori-101-podannya/

читайте...
+
+15
Vorlock
Vorlock
3 квітня 2020, 16:35
#
Фоп 3й группы с наемниками должен купить\арендовать не жилое помещение или нет?
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
3 квітня 2020, 16:41
#
Вести хоз деятельность из жилого помещения нельзя
+
+30
DarkWhite
DarkWhite
3 квітня 2020, 13:36
#
Беріть приклад з таких компаній, візьміть нерешті на роботу нормального літреда. Помилки і русизми просто виїдають очі.
+
0
zyrandol
zyrandol
3 квітня 2020, 14:17
#
Честно говоря не верится. Куда пропали работники, который работали до карантина? 
Статистика, наоборот, должна говорить о том, что не хватает рабочих мест.
+
+14
seaman
seaman
3 квітня 2020, 15:16
#
Может НП и набирает, но и пояса затягивает https://novaposhta.ua/ru/news/rubric/2/id/7010
Мы прогнозируем, что наиболее тяжелым для компании и в целом для экономики Украины станет второй квартал 2020 (апрель, май, июнь). Это будет вызвано двумя факторами. 
Первый - ситуация с эпидемией будет ухудшаться, что, к сожалению, приведет к увеличению количества заболеваний. Как следствие, возможны усиление карантинных мероприятий и продление карантина на несколько месяцев. 
Второй - мы прогнозируем падение потребления, поскольку у лишенных работы людей просто не будет возможности что-то покупать. В результате количество отправок и доход компании будет снижаться, особенно в мае и июне. 
Поэтому компания рассматривает сценарии снижения оборота во втором квартале. При этом расходы будут расти, поскольку нам нужно обеспечивать безопасность клиентов и сотрудников в условиях эпидемии. В такой ситуации главной задачей компании будет сохранение доходности и стабильной работоспособности. 
В сценариях, которые сейчас просчитываются, мы допускаем такие действия: 
- отмена выплат дивидендов владельцам компании, 
- сокращение вознаграждений членам Наблюдательного Совета, 
- сокращение вознаграждений и премий сотрудникам офиса поддержки, 
- перевод сотрудников в другие подразделения, 
- сокращение часов работы сотрудников отделений,
+
+8
Maleficarum
Maleficarum
3 квітня 2020, 15:20
#
«Компании гарантируют стабильный заработок от 15 до 25 тыс. грн. плюс удобный график работы.»  Ну  раз  такой  разлёт  в  ЗП  предлагает  работодатель то  на  деле  и пятнашку  осилить   будет  очень  трудно.
+
0
seaman
seaman
3 квітня 2020, 16:48
#
Курьеры Glovo отказываются работать из-за падения зарплаты почти на треть, вместо 5000 грн за 100 выполненных заказов в неделю будут начислять 3000 грн.
Типа, у вас дорогие курьеры, заказов теперь больше, шевелите булками https://strana.ua/news/257792-kurery-glovo-brosajut-rabotu-s-6-aprelja-iz-za-ponizhenija-zarplaty.html
+
+8
Arnold2
Arnold2
3 квітня 2020, 18:18
#
Движение это жизнь, как вообще можно заказывать еду на дом, скоро с таким подходом сердечников и диабетиков будет в разы больше, а это уже группа риска для КоронаВируса.
+
0
Strain
Strain
4 квітня 2020, 12:24
#
Вроде как карантин ввели, но несмотря на ужасный вирус продолжают свозить заробитчан со всей Европы и не отправляют их принудительно в изоляцию. То есть для власти важнее сохранить свой рейтинг чем жизни украинцев.

Честно говоря мне подходы Лукашенко нравятся на много больше чем нашего клоуна.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися