Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 жовтня 2020, 14:13

Шахраї придумали нову схему крадіжки грошей через Zoom

Шахраї придумали нову схему з використанням сервісу відеоконференцій Zoom. Про це йдеться в повідомленні міжнародної компанії Group-IB, яка спеціалізується на запобіганні кібератак, пише РБК.

Як виманюють гроші

На шахрайські листи нібито від Zoom поскаржилися самі користувачі, яким пропонували забрати компенсацію «в зв'язку з covid-19» або за підписку на сервіс. Щоб отримати гроші, потрібно було перейти за посиланням, після чого користувача перенаправляли на сайти, на яких у нього викрадали гроші і дані банківських карт.

Аналітики з'ясували, що листи відправляли з офіційної адреси сервісу Zoom.

Читайте також: 13 шахрайських схем, які дозволили вкрасти в українців 362 мільйона

«Вся справа в тому, що при реєстрації Zoom пропонує користувачеві заповнити профіль — вказати «Ім'я» і «Прізвище», надаючи можливість вставити до 64 символів в кожне поле. Шахраї використовують цю можливість, вставляючи фразу «Вам належить виплата компенсації у зв'язку з covid-19», і вказують посилання на шахрайський сайт», — пояснили в Group-IB.

Крім того, після реєстрації сервіс пропонує людині запросити до десяти нових користувачів, вказавши їх поштові адреси. Таким чином, шахраї реєструються і вводять адреси потенційних жертв: в результаті тим приходять офіційні повідомлення від Zoom, але з повідомленням, яке написали інтернет-аферисти.

Читайте також: Коронавірусні «трюки» від карткових шахраїв

В одній із розсилок користувачам, щоб забрати «грошову компенсацію», пропонували перейти на один сайт, з якого їх перекидали вже на інші шахрайські ресурси. На них у жертви просили ввести чотири або шість цифр номера її банківської карти, після чого шахраї розраховували «компенсацію». Але щоб отримати ці гроші, користувач повинен був сплатити невелику суму «за юридичну допомогу в заповненні анкети». В результаті жертва вводила на шахрайському сайті дані банківської картки (номер, ім'я власника, термін дії, CVV-код).

Group-IB попередила Zoom про загрозу.

Раніше «Мінфін» вже писав детально про коронавірусні пастки.

Коментарі - 1

+
+52
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 14:18
#
Без лоха… и жизнь плоха. Не ведись народ на халяву...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися