Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2020, 8:49

Ажіотажний попит. ЄС випустив «коронакризові» облігації на 17 мільярдів

Нові загальноєвропейські облігації, розміщення яких почав Євросоюз у рамках програми зниження ризиків безробіття в надзвичайній ситуації SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency), спричинили ажіотажний попит. Про це повідомляє Forbes з посиланням на Financial Times

Нові загальноєвропейські облігації, розміщення яких почав Євросоюз у рамках програми зниження ризиків безробіття в надзвичайній ситуації SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency), викликали ажіотажний попит.
Фото: agropolit.com

Що відомо про облігації

Зазначається, що Брюссель розмістив два випуски облігацій на суму 17 млрд євро. А інвестори подали заявки більш ніж на 230 млрд євро (145 млрд євро – десятирічні облігації, 88 млрд євро – двадцятирічні).

Покупців приваблює відносно висока прибутковість облігацій, які пропонують інвесторам більший дохід, ніж найбезпечніший державний борг єврозони, відзначає видання.

Читайте також: Для відновлення економіки ЄС використовуватиме криптоактиви

У день розміщення були продані бонди з погашенням у жовтні 2030 року на 10 млрд євро і з погашенням у жовтні 2040 року на 7 млрд євро. Очікується, що дохідність десятирічних паперів становитиме мінус 0,26%.

Незважаючи на негативну прибутковість, це значно більше, ніж прибутковість мінус 0,62%, пропонована 10-річними облігаціями Німеччини, які є еталоном безпеки активів єврозони, пише FT.

Це перше розміщення за програмою SURE на суму в 100 млрд євро, в рамках якої будуть надані позики державам-членам ЄС на заходи зі збереження робочих місць під час пандемії (до кінця року обсяг розміщення досягне 30 млрд, інші відбудуться у першому півріччі 2021 року ).

Плани Брюсселю

У наступному році Брюссель збільшить випуск боргових зобов'язань, оскільки погодив фінансування більшого пакету заходів з відновлення економіки від коронавірусу на 750 млрд євро.

Стратег MFS Investment Management Пітер Гоувз вважає неймовірний попит на облігації відображенням очікувань від майбутньої пропозиції. «Це просто закуска до того, що буде в 2021 році», – підкреслив він.

Інвестиції ЄС в економіку

9 квітня міністри фінансів Європейського Союзу узгодили план порятунку економіки блоку в умовах пандемії коронавіруса та економічної кризи на суму €500 млрд.

27 травня Єврокомісія представила план допомоги країнам ЄС, які постраждали від коронавіруса, розміром €750 млрд. Це в чотири рази перевищує річний бюджет союзу. Головними прихильниками цього плану є Німеччина і Франція. Суму в €750 млрд Єврокомісія позичить на фінансових ринках.

Читайте також: Чому створення антикризового фонду ЄС послабило євровалюту

ЄЦБ 4 червня ухвалив рішення збільшити обсяг екстреної програми викупу активів Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) на €600 млрд – до €1,350 трлн.

Країни Європейського Союзу 20 липня на Саміті ЄС домовилися про розмір пакета допомоги з відновлення економіки країн, що постраждали від коронавіруса. Згідно із домовленістю на ці цілі виділено €390 млрд замість €500 млрд, як передбачали Німеччина і Франція.

Раніше повідомлялося

  • Як прогнозує глава ЄЦБ Крістін Лаґард, у цьому році ВВП єврозони скоротиться на 8,7%. Але вже в наступному році очікується відновлення позитивної динаміки – на 5,2%, а у 2022-му – на 3,3%.

Читайте також: Лаґард заявила, що єврозона пройшла важкий етап коронакризи

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
21 жовтня 2020, 9:35
#
В мінус працюють - жесть:))))
+
0
rredrred
rredrred
21 жовтня 2020, 10:13
#
Делайте выводы (самые богатые знают что делают), на ближайшие годы евро выгоднее держать в наличности или на депозитатах даже под 1,5% но не на текущих счетах, так дешевле, и курс евро к доллару подрастет не меньше чем на 2% чем доходность евро проглотит и превысит ставки по доллару.
+
+45
bonv
bonv
21 жовтня 2020, 10:14
#
Краще в бізнес чи крипту..
+
0
bonv
bonv
21 жовтня 2020, 9:40
#
Старый финансовый аналитик учит молодого, неопытного: «Если не знаешь, что говорить, то всегда говори, что существующая тенденция сохранится»:))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися