Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 липня 2020, 15:24

Чому створення антикризового фонду ЄС послабило євровалюту

Саміт ЄС, що розтягнувся на чотири дні, замість двох, успішно завершився сьогодні, 21 липня вранці. Лідери Європейського союзу (ЄС) змогли узгодити план порятунку економіки Європи і багаторічний фінансовий план. «Мінфін» розбирався, як відреагують на це рішення фінансові ринки і євровалюта.

Країни ЄС зв'язали себе загальним боргом

Після запеклого чотириденного саміту, який майже зірвався, лідери Європейського союзу на початку вівторка підписали безпрецедентний пакет заходів стимулювання.

Блок створить фонд відновлення розміром 750 млрд євро за рахунок випуску спільних облігацій, щоб допомогти країнам-членам відновити зруйновану пандемією економіку. Експерти визнають: єдиний борг — найсміливіше рішення, яке будь-коли ухвалювала Євроспілка.

Коментуючи створення фонду, економісти ING відзначили: «З огляду на серйозність економічної кризи розмір фонду все ще відносно малий… Проте, з огляду на те, наскільки далеко один від одного були держави-члени на початку дискусії, результати чудові».

Фонд складатиметься з двох компонентів: 390 млрд будуть виділені державам, як гранти. Ще 360 млрд євро країни ЄС отримають у вигляді кредитів під низькі відсотки і довгостроковим терміном погашення – до 2058 р. Крім цього, ЄС погодив свій бюджет, який на наступні 7 років складе 1,074 трлн євро.

Чому так важливо було домовитися про спільний борг з точки зору економічної доцільності? Адже країни могли самостійно виходити на ринки капіталу, як це робили впродовж багатьох років.

Вся справа у відсотках за позики. ЄС завдяки більш багатим північним країнам має високий кредитний рейтинг. Наприклад, S&P дає Союзу рейтинг АА. Натомість кредитний рейтинг Італії це ж агентство оцінює у BBB. Тому, коли Італія залучає гроші самостійно, вартість запозичень дорожча.

А зараз саме Італія разом з Іспанією, треті і четверті за розміром економіки ЄС, стануть найбільшими бенефіціарами пакету стимулів. За підрахунками ING, в перші два роки вони отримають гранти на суму близько 2,5% і 3,5%, відповідно від їх ВВП. Франція, Німеччина і Нідерланди можуть розраховувати на суму менше, ніж 1% їх ВВП.

Майже третина пакета заходів зі стимулювання піде на боротьбу зі зміною клімату. Хоча поки що не розкриваються деталі конкретних проектів, які отримають фінансування. Відомо лише, що всі витрати мають відповідати цілям скорочення викидів вуглецю Паризької угоди по клімату 2015 р.

За словами голови ЄК Урсули фон дер Ляєн, план має не лише перезапустити економіку Європи, але й підвищити її конкурентоспроможність.

Читайте також: Названі найдорожчі та найдоступніші країни ЄС за цінами на товари та послуги (карта)

Звідки братимуть і як роздаватимуть гроші

Аби наповнити фонд, ЄС позичатиме кошти на ринках капіталу до 2026 року. 70% грантів надійдуть у наступні два роки. Але перші платежі в країни ЄС, ймовірно, розпочнуться не раніше середини 2021 р.

А це означає, що найбільш постраждалі країни, особливо Італія, Іспанія і Франція, повинні будуть знайти власні фіскальні заходи, щоб запобігти погіршенню їх економіки протягом ще одного року.

Крім того, грантові гроші надаватимуться не просто так: виділятимуться вони під зобов’язання країни проводити реформи, подібно до того, як МВФ кредитує Україну.

Кожна країна-одержувач коштів повинна буде представити на розгляд ЄС план відновлення економіки, а також інвестиційні плани. Ще одним критерієм виділення допомоги стане виконання норм правової держави.

Таким чином, Союз намагався тримати на короткому повідку Польщу і Угорщину, яких звинувачують у недотриманні європейських норм у внутрішній політиці. Щоправда, у ході дискусії були пом’якшенні умови засвідчення факту виконання цих норм.

Головними лобістами цього плану виступили Німеччина та Франція. Проти роздачі грантових грошей виступили Австрія, Нідерланди, Данія та Швеція, які вважали, що такий крок «розбещує» уряд країни отримувача.

В результаті ця четвірка домоглася скорочення грантового компонент пакету стимулів з 500 млрд. євро до 390 млрд. і відповідного розширення кредитного компоненту. У якості «компенсації» противники грантів отримали значні знижки на свої щорічні внески до бюджету ЄС.

Читайте також: Скільки можна заробити на облігаціях різних країн

Що відбувається у ЄС

Програма економічної підтримки ухвалена в умовах рецесії європейської економіки. За прогнозами Єврокомісії, за підсумками року економіка Союзу втратить 7,4%.

В більш стабільних країнах, як Австрія, Німеччина чи Нідерланди, економіка впаде орієнтовно на 5,5-6,8%. А ось у Італії та Іспанії більш, ніж на 9%.

Ухвалена сьогодні програма – не єдина, яка діє в ЄС. Як повідомляв «Мінфін», Європейський центробанк реалізує антикризову програму обсягом 1,35 трл євро. Її мета – викуп державних і приватних цінних паперів. Завдяки цьому центробанк підтримує їхню ліквідність, а уряди можуть залучати дешеві кредити. ЄЦБ також зможе викупити облігації, які будуть випущені для наповнення фонду відновлення.

Також в квітні була схвалена екстрена програма порятунку економіки ЄС, обсягом 540 млрд євро. Вона спрямована на підтримку охорони здоров’я, боротьбу з безробіттям та кредитування малого і середнього бізнесу.

Яких наслідків чекати

Європейські фондові ринки позитивно відреагували на ухвалення плану. Так, ключовий німецький DAX відразу після відкриття ринку 21 липня зріс на 1,6% і тенденція до зростання залишалась. Французький CAC 40 укріпився на 1,1%. Ще суттєвіше набрав головний фондовий індекс Італії FTSE MIB — «плюс» 1,75%.

Євро відреагував на новину зниженням — курс євровалюти до долара впав з 1,146 до 1,143, що цілком зрозуміло. Адже програма означає включення друкарського верстату.

Ослаблення курсу євро в парі з доларом відбувається після його підйому до максимуму з початку березня.

Валютний стратег Commerzbank Естер Райхельт (Esther Reichelt), оцінюючи результати саміту, сказала агентству Рейтер, що «компроміс виправдав очікування ринку, але не перевершив їх».

«Відтепер, в першу чергу, відновлення реальної економіки і ситуація з коронавірусом визначатимуть майбутню динаміку курсу євро», — сказала Райхельт, додавши, що курс єдиної європейської валюти на рівні 1,14 долара є «обгрунтованим».

Після саміту Danske Bank підвищив прогноз за євро. «Євро може розвинути свої нещодавні успіхи, завдяки збереженню таких факторів росту, як оптимізм щодо створення фіскального союзу в ЄС і стійке відновлення економіки регіону. Це також віщує хороші перспективи для європейського ринку акцій. А широка слабкість долара та інших захисних валют, таких як ієна і франк, тільки сприятиме цьому», — повідомили у понеділок стратеги Danske Bank.

Читайте також: Євро чи долар: у чому зберігати заощадження

Однак, найважливіше – це політичні наслідки саміту. Як пояснював аналітик ІГ Універ Михайло Федоров, вперше за багато років фінансування здійснюватиметься усіма країнами ЄС на паритетній основі.

«Такий підхід може кардинально змінити всю фінансову ситуацію в Європі. З єдиним «гаманцем» більше не буде слабких країн, не буде дефолту Греції, оскільки її борги розчиняться, як загальні зобов'язання ЄС. Боргові папери Італії та Німеччини будуть коштувати однаково, і боргова криза в Європі закінчиться, за рахунок тіснішої фінансової інтеграції в Союзі», — переконаний він.

Олексій Писарев

Коментарі - 9

+
+150
Pareto
Pareto
21 липня 2020, 16:20
#
Европейский страны в очередной раз показали зрелость своих политиков, предсказуемость и умение договариваться. Назло всем евроскептикам.
+
0
Aguayo
Aguayo
21 липня 2020, 21:08
#
Договорились как же :) непринятие этого пакета = выход всего юга из ЕС, как минимум приход к власти праваков. На самом деле эти страны просто воспользовались своим положением, радостно получили очередной рефинанс и продолжат сидеть на шее у Германии.
+
+15
Pareto
Pareto
21 липня 2020, 22:14
#
Вполне себе договор. Уж лучше чем «побить горшки», как «мышебратья» с саудитами.
+
+66
1Sokrat1
1Sokrat1
21 липня 2020, 18:29
#
Вот любят в Европе дармоедов :) на этом фоне даже я испытываю разочарование, хотя работаю и по 14 часов в день :)  Надо было ядерное оружие и стратегическое отдавать не за писульку, а за вступление в НАТО и Евросоюз :) вот где Украине, со всеми нашими дармоедами было бы хорошо, а так отдали за бумашшшку- подтирашку, ещё и « руцкий мир» к ж..опе прилип :(
+
0
ms1ss
ms1ss
10 серпня 2020, 15:59
#
Просто отлично. Всегда просто рассуждать задним числом, имея новые знания о событиях в прошлом. Особенно, о распоряжении не украинским ядерным оружием осколку ссср.
Можно опдумать, кучма там пришел в комиссионку яжерного оружия, и ему там предлагали пол ведра ЕС и пол ведра нато. А он - негодяй, взял меморандум...
Вот только не было бы у нас и такой страны, как сейчас без меморандума. Не признавали бы самостоятельность и сидели бы под санкциями, как Северная Корея. Но ку да же, все просто эксперты и знают как надо...
+
0
ms1ss
ms1ss
10 серпня 2020, 19:13
#
Не увидел, вероятно, хамский коммент.
Еще добавлю, помимо оружия есть еще и люди, которые голосують за кучму, януковича… То есть за репрезентацию россии в Украине.
И их около 50%, если мы включим серые зоны до событий 14 года. На выборах мы это четко видели.
Такую страну вы хотели включить в нато и евросоюз в 94 году? Прекрасно…
Это просто очевидный аргумент к тому, что вы то ли сознательно, то ли по собственному невежеству пишите такие странные вещи.
А кто-то еще это и лайкает.
+
0
Aguayo
Aguayo
21 липня 2020, 21:04
#
Неделю назад на минфине была статья о паре евро/доллар и о том, что выпуск «коронабондов» положительно скажется на курсе евро
+
0
Pareto
Pareto
21 липня 2020, 22:11
#
Так и будет, вопрос только на каком промежутке времени. Все аналитики такие умные, но никто не называет даты.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 липня 2020, 23:22
#
Изменений по Евро почти нет, могут и еще долить
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися