Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 вересня 2020, 19:22

Для відновлення економіки ЄС використовуватиме криптоактиви

Для реалізації планів по відновленню економіки після коронакризи Євросоюз створює новий фінансовий інструмент – фонд післякризового відновлення в розмірі $750 млрд. Про це заявив виконавчий заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, пише Reuters.

Для реалізації планів по відновленню економіки після коронакризи Євросоюз створює новий фінансовий інструмент – фонд післякризового відновлення в розмірі $750 млрд.
Фото: stockworld.com.ua

Гроші до фонду Брюссель залучить на фінансових ринках і вони ввійдуть складовою до союзного бюджету. До цього бюджет наповнювався практично тільки внесками держав – членів ЄС.

Цифровізація єврозони вже запланована

Домбровскіс підкреслив, що пізніше, у вересні, він презентує оновлену Стратегію цифрових фінансів ЄС – Next Generation EU (План відновлення). Погоджений у липні лідерами ЄС, цей план спрямований на підвищення конкурентоспроможності та інноваційних можливостей союзу, покликаний допомогти Євросоюзу реалізувати «зелений курс».

«Ми хочемо привести правила ЄС у відповідність з епохою цифрових технологій, щоб просувати інновації, стримуючи ризики. Ось чому ми висунемо законодавчу пропозицію по ринках криптоактивів», – сказав заступник голови ЄК, який опікується питаннями фінансів.

Читайте також: Як антикризові заходи ЄЦБ вплинуть на курс євро та українські євробонди

Він зауважив, що європейські підприємства і споживачі повинні не тільки отримувати вигоду від цифрових фінансів, ай максимально використовувати можливості цифровізації.

Інвестиції ЄС в економіку

9 квітня міністри фінансів Європейського Союзу узгодили план порятунку економіки блоку в умовах пандемії коронавіруса та економічної кризи на суму €500 млрд.

27 травня Єврокомісія представила план допомоги країнам ЄС, які постраждали від коронавіруса, розміром €750 млрд. Це в чотири рази перевищує річний бюджет союзу. Головними прихильниками цього плану є Німеччина і Франція. Суму в €750 млрд Єврокомісія позичить на фінансових ринках.

Читайте також: Чому створення антикризового фонду ЄС послабило євровалюту

ЄЦБ 4 червня ухвалив рішення збільшити обсяг екстреної програми викупу активів Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) на €600 млрд – до €1,350 трлн.

Читайте також: Євро може зміцнитися до 6-річного максимум: чи завадять цьому євродепутати

Країни Європейського Союзу 20 липня на Саміті ЄС домовилися про розмір пакета допомоги по відновленню економіки країн, що постраждали від коронавіруса. Згідно із домовленістю на ці цілі виділено €390 млрд замість €500 млрд, як прагнули Німеччина і Франція.

Раніше повідомлялося

  • Як прогнозує глава ЄЦБ Крістін Лагард, у цьому році ВВП єврозони скоротиться на 8,7%. Але вже в наступному році очікується відновлення зростання – на 5,2%, а у 2022-му – на 3,3%.

Читайте також: Лагард заявила, що єврозона пройшла важкий етап коронакризи

Коментарі - 5

+
+23
Доктор Пилюлькин
Доктор Пилюлькин
15 вересня 2020, 0:54
#
Не… без крипоактивов никак низзя поднять экономику, это ж ясно как божий день! Дополнительно будут применяться чакры и мантры с целью открытия третьего глаза у экономики. Харе Кришна, рама, рама…
Жалко Мавроди помер, без его МММа тоже сложно поднять…
+
+52
ototo
ototo
15 вересня 2020, 8:06
#
Чего ты испугался? Почитай whitepaper «Digital Dollar Project», доллар тоже планируют перевести на блокчейн, как и евро, как и цифровой юань. Новости читаешь? Ты случаем от поезда не отстал?

Вон же соседняя новость:
Лагард отметила, что ЕС не может позволить себе отставать в разработке цифровых методов оплаты. Она предположила, что руководители центральных банков еврозоны близки к принятию решения о том, следует ли продолжать разработку цифровой валюты центрального банка (CBDC).
+
0
Юра Пролкин
Юра Пролкин
15 вересня 2020, 9:50
#
А бумажный пропадет?
+
0
ototo
ototo
15 вересня 2020, 14:28
#
Ну это далёкая перспектива, чтобы ответить на ваш вопрос. В ближайшие годы, конечно же нет (если исключить форс-мажоры например связанные с пандемией, однако уже звучали заявления о «заразности» наличных)
Борьба с наличными идет давно, политика ЦБ - ограничить, а в идеале запретить, потому что наличка мешает отрицательные ставки вводить. CBDC от центробанков, это аналог электронной налички судя по текущему описанию. Пока это просто новая форма нац. валют от ЦБ.
+
0
yarg
yarg
15 вересня 2020, 10:34
#
Пугатся здесь нечему. Просто возникает вопрос - ЕС хочет напечатать денег. Но печатать евро они не хотят . а ведут загадочные и томные разговоры о «повышении уровня снижения риска цифровых активов ,которые призваны повысить конкурентоспособность и инновационные возможности союза, помочь ему реализовать «зеленый курс»» . 
звучит раскошно , а что под этим подразумевается  ?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися