Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2020, 15:25

У Польщі хочуть істотно спростити одержання ВНП для іноземців

У Польщі хочуть законодавчо спростити процес отримання ВНП для іноземців — так званих Карт тимчасового побиту. Підтвердження таких намірів — Проєкт закону про внесення змін до закону про іноземців та деякі інші акти (UD138), опублікований в офіційному Бюлетені Ради Міністрів Польщі. Про це повідомляє компанія з міжнародного працевлаштування Gremi Personal в своєму пресрелізі.

У Польщі прагнуть суттєво спростити одержання ВНП для іноземців
Фото: delo.ua

Що передбачає законопроєкт

Законопроєкт спрямований на спрощення отримання Карт побиту з метою отримання роботи, що дозволить іноземцям швидше легалізуватися і почати працювати в Польщі. Зокрема, в документі пропонується відмовитися від необхідності надання договорів на оренду житла іноземцем, спростити процедуру отримання нової Картки побиту при зміні роботодавця, розширити перелік причин, за якими не потрібно вносити зміни в Карту побиту (наприклад, зараз при зміні посади навіть у межах однієї компанії потрібно змінювати Карту). Так само пропонується спростити процедуру отримання Карти і дозволів для роботи для сезонних працівників.

Читайте також: Робота в Польщі. Білоруси почали конкурувати з українськими заробітчанами

«Спрощення процедур легалізації перебування в Польщі — гарний спосіб утримати трудових мігрантів у країні і позбавити польський уряд необхідності наймати додаткову армію чиновників, які і так не можуть впоратися з масивом документів від іноземців», — підкреслює віце-президент компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Кароліна Богдевіч.

В першу чергу це торкнеться українських громадян як найбільш численної категорії претендентів на ВНЖ в Польщі.

Зараз процедура отримання Карти побиту забюрократизована. Бувають випадки, коли через це людям доводиться чекати Карту кілька років. У той же час навантаження на відомства у справах іноземців значно зросло через пандемію. В першу хвилю коронавіруса навесні відомства були закриті, зараз багато хто став йти на карантин після виявлення інфікованих серед чиновників.

Станом на липень 2020 року 237 тис. громадян України з майже 0,5 млн іноземців мають Карти побиту.

«Після закінчення пандемії ми прогнозуємо значне збільшення потоку українців, які бажають отримати Карту побиту і залишитися працювати в Польщі. Польський уряд надав легітимності перебуванню українців, які приїхали до Польщі по біометрії або робочій візі на весь період пандемії. Однак після її закінчення в іноземців буде всього 30 днів на легалізацію свого перебування. Відповідно навантаження на відомства і час очікування Карт може зрости», — підсумовує Кароліна Богдевіч.

Читайте також: Завдяки українським заробітчанам ВВП Польщі щорічно зростає на + 0,5%

Українські мігранти в Польщі: цікаві цифри

  • У Польщі за станом на середину літа поточного року перебувають від 900 тис. до 1,1 млн українських мігрантів (дані дослідження Варшавської школи економіки Павела Стшелецького та Якуба Гровіца, а також Роберта Вишинського з Національного банку Польщі).
  • У травні Польща вирішила послабити карантин для сезонних працівників, які приїжджають зі Східної Європи. Вони можуть починати працювати з першого ж дня після приїзду, без проходження двотижневої самоізоляції.
  • Українські заробітчани в Польщі часто працюють в умовах, які відрізняються від правил для поляків: їхній робочий день довший, вони займаються менш кваліфікованою роботою та отримують меншу заробітну плату.
  • Працівники з України протягом 2013-2018 років забезпечили середнє щорічне зростання економіки Польщі на 0,5% — це одна сьома (13%) від загальної динаміки ВВП країни за цей період.
  • За оцінками Національного банку України, в 2019 році гастарбайтери переказали в Україну $12,017 млрд. Всесвітній банк оцінив обсяги переказів трудових мігрантів в Україну майже в $16 млрд за підсумками 2019 року.
  • У 2020 році, прогнозує НБУ, обсяги грошових переказів українських трудових мігрантів з Польщі складуть близько $10 млрд.
  • «Соціальний пакет» від польського уряду мотивує українців, які мають ВНП у Польщі з доступом до ринку праці, залишитися в Польщі на тривалий термін і перевезти сім'ю. З 2019 року українці можуть щомісяця отримувати 500 злотих (близько 3600 грн) допомоги на кожну дитину в рамках програми «Сім'я 500+». Щорічно до нового навчального року українські сім'ї можуть розраховувати на 300 злотих на дитину-школяра за програмою «Добрий старт 300+» для збору в школу.
  • З 1 серпня 2020 року для українців доступний туристичний бон, що має підтримати сімейний відпочинок і внутрішній туризм у Польщі в зв'язку з пандемією. Також польський уряд підтримує незаможні українські сім'ї харчовими наборами до свят, виплатами соціальних стипендій для студентів сімей з невисоким доходом, а працюючі у Польщі українці згодом можуть розраховувати на польську пенсію.

Читайте також: Рецепт від трудової міграції: утримати свої кадри плюс вкрасти чужі

Коментарі - 6

+
0
bonv
bonv
19 жовтня 2020, 16:08
#
Експерт розповів, як змінилась робота для заробітчан у Польщі.
https://gazeta.ua/articles/economics/_ekspert-rozpoviv-yak-zminilas-robota-dlya-zarobitchan-u-polschi/990968
+
+30
Sage05
Sage05
19 жовтня 2020, 16:15
#
Молодцы, хоть кто-то для украинцев старается.
+
0
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
20 жовтня 2020, 8:58
#
А у нас нічого не робиться, щоб узбеки, таджики і киргизи їхали працювати до нас..., хоча наші зарплати були б їм цікаві і багатьох роботодавців в Україні зацікавили б такі робітники
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
20 жовтня 2020, 13:25
#
В Эрэфии зарплаты выше, поэтому Украина этих не интересует.
+
0
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
20 жовтня 2020, 15:04
#
Вище значно тільки у Москві, але таких роботяг по всій Росії вистачає, а по всій Росії зарплати приблизно на тому ж рівні, що й в Україні, плюс у нас трохи краще ціни для того, щоб прожити (продукти +житло), не буде такого «беспредела» з боку силовиків, тому думаю Україна цілком могла б розглядатися як перспективний ринок праці з боку громадян тих країн, не вистачає тільки адекватного законодавства. Тим більше в 2007-2008 памятаю узбеки їздили і до Києва на будівництво, в поїздах їх тоді можна було частенько зустріти, але працювали вони тоді очевидно нелегально
+
+6
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
21 жовтня 2020, 9:24
#
Рано чи пізно Україна стане перед вибором, кого брати до себе на роботу, так як це сталося в Польщі наприклад у 2010-х, так як робить Австралія постійно (економіка росте безперервно майже 30 років), Канада робить постійно (економіка теж має дуже гарні показники). Якщо не брати нікого (як Японія робить) то економіка швидко стане, а старіюче населення треба якось забезпечувати, треба буде піднімати пенсійний вік в район 70 років, розвитку країни не буде. Якщо хочете жити нормально в Україні через 20-30 років, обирайте кого брати собі з тих країн які мають нижче рівень життя (з тих країн де зарплати краще, до нас звісно ніхто не приїде), вибір маємо між: Африка, Південно-Східна Азія, та Середня Азія, з 3 варіантів третій для нас найприйнятніший, так само як для поляків зараз найприйнятнішими є українці. Щоб мінімізувати наслідки культурного розриву, треба брати молодь: студентів та молоді сімї з дітьми на постійне проживання, з метою асиміляції, по прикладу Канади, а не так як робить Росія, коли на заробітки їдуть всі покоління і мігрують туди-сюди роками і десятиліттями. Є ще другий варіант, можна збільшити народжуваність у 2 рази приблизно, але робити це треба вже зараз, і виглядає це фантастикою, щоб українці почали заводити масово по 3 чи 4 дітей
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися