Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 вересня 2020, 10:52

Світові банки допомагали клієнтам відмивати гроші і уникати санкцій — досьє FinCEN

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів ICIJ почав публікацію даних з секретного досьє Управління з протидії фінансовим злочинам (FinCEN), що входить у структуру Міністерства фінансів США. Файли FinCEN опинилися в розпорядженні американської медіакомпанії BuzzFeed News, пише РБК.

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів ICIJ почав публікацію даних з секретного досьє Управління з протидії фінансовим злочинам (FinCEN), що входить у структуру Міністерства фінансів США.
Фото: mind.uа

Витік файлів, пов'язаних з транзакціями на суму близько $2 трлн, свідчить про те, що деякі з найбільших банків світу роками дозволяли злочинцям відмивати гроші.

Що таке файли FinCEN

Файли FinCEN — це понад 2500 документів, більшість з яких банки відправляли владі США в період з 2000 по 2017 рік.

Ці документи є секретними документами міжнародної банківської системи. Банки використовують їх для повідомлення про підозрілу поведінку, але вони не є доказом правопорушень або злочинів.

З витоку файлів FinCEN стало відомо:

Банк HSBC дозволив шахраям перемістити мільйони доларів вкрадених грошей по всьому світу, навіть після того, як він дізнався від американських слідчих, що ця схема була шахрайством.

Є свідчення, що один із найближчих соратників президента Росії Володимира Путіна використовував Barclays Bank у Лондоні, щоб уникнути санкцій, які мали перешкодити йому користуватися фінансовими послугами на Заході. Частина грошей пішла на придбання творів мистецтва.

За даними розвідувального відділу FinCEN, Великобританію називають «юрисдикції підвищеного ризику», як і Кіпр, через кількість зареєстрованих у Великобританії компаній, які фігурують у SAR. У файлах FinCEN названо понад 3000 британських компаній — більше, ніж в будь-якій іншій країні.

Центральний банк Об'єднаних Арабських Еміратів не відреагував на попередження місцевій фірмі, яка допомагає Ірану ухилятися від санкцій.

Deutsche Bank передавав «брудні» гроші організованій злочинності, терористам і наркоторговцям.

Standard Chartered перекладала готівку в Arab Bank понад десять років після того, як рахунки клієнтів в йорданському банку використовувалися для фінансування тероризму.

В окремому звіті докладно йдеться про банківські перекази JP Morgan Chase на суму понад $1 млрд, які, як пізніше з'ясував банк, були пов'язані з Семеном Могилевичем, імовірним босом російської організованої злочинності, який включений до списку 10 найрозшукуваніших ФБР.

Читайте також: В кіберполіції розповіли, за скільки хакери продають персональні дані українців

Підозри з приводу транзакцій, здійснених в доларах США, необхідно направляти в FinCEN, навіть якщо вони мали місце за межами США.

Звіти про підозрілу активність (Suspicious activity reports, SAR) заповнюються банком, якщо він підозрює клієнта в несумлінності, і направляються в органи влади.

За законом, банки мають стежити за тим, щоб вони не допомагали клієнтам відмивати гроші або переміщати їх, порушуючи правила. Їм недостатньо просто подавати SAR і продовжувати брати брудні гроші з клієнтів, очікуючи, що влада вирішить проблему. Якщо у них є докази злочинної діяльності, вони мають припинити переміщення готівки.

Читайте також: 13 шахрайських схем, які дозволили поцупити в українців 362 мільйони

Чим цей витік відрізняється від попередніх

Як відзначає ВВС, в останні роки відбувся низка великих витоків фінансової інформації. Однак файли FinCEN відрізняються тим, що це не просто документи однієї або двох компаній — вони надходять з декількох банків.

FinCEN заявив, що витік може вплинути на національну безпеку США, поставити під загрозу розслідування і безпеку установ і осіб, які подають звіти. Минулого тижня FinCEN оголосив про пропозиції щодо перегляду своїх програм з боротьби з відмиванням грошей.

Великобританія також оприлюднила плани щодо реформування свого реєстру інформації про компанії, щоб припинити шахрайство і відмивання грошей.

Коментарі - 17

+
+73
AleksandrBank
AleksandrBank
21 вересня 2020, 11:20
#
Что не сделаешь ради бонусов
+
+15
bonv
bonv
21 вересня 2020, 16:24
#
Великі гроші - безумні вчинки:))
+
+26
Kuzyalik
Kuzyalik
21 вересня 2020, 12:18
#
Лучше бы через украинские отмывали. Чем мы хуже прогрессивных демократических стран?
+
+4
Pavel Boldin
Pavel Boldin
21 вересня 2020, 12:56
#
Все прям спят и видят отмывать бабло через банки страны, где налоговая их (скоро) сможет просто со счёта списать.
+
0
valeriyodessa
valeriyodessa
21 вересня 2020, 15:47
#
Человек с сарказмом пишет ))))
+
+4
Kuzyalik
Kuzyalik
21 вересня 2020, 16:14
#
Там же не списывала пока чистейшие демократические прогрессивные политики получали свои проценты.А наша чем хуже? С нашей еще можно договориться.
+
0
aktibuhs
aktibuhs
22 вересня 2020, 11:15
#
У нас наверное комиссия больше)
+
+4
Pareto
Pareto
21 вересня 2020, 13:49
#
Никогда не было и вот опять! Немного уже напрягает эта многоличность. Хотя, так было, есть и будет.
+
+24
Доктор Пилюлькин
Доктор Пилюлькин
21 вересня 2020, 15:27
#
« Мировые банки помогали клиентам отмывать деньги и избегать санкций » ?  Так это аксиома, именно этим и занимаются ВСЕ банки мира. В последнее время от банков больше вреда чем пользы. Ещё Библия учила - давать под процент - грех. А там где был один грех, ждите цепочки.
+
+26
yarg
yarg
21 вересня 2020, 20:54
#
Скажу большее - а операторы связи помогают преступникам общатся между собой. Ужас , да ?  А супермаркеты - те их вообще кормят. Без них преступники бы сдохли от голода и преступность закончилась. 

Что там библия об этом говорит ?
+
0
aktibuhs
aktibuhs
22 вересня 2020, 11:17
#
Библия учила давать под процент своим (родственникам и людям твоей национальности)- грех
+
0
yarg
yarg
22 вересня 2020, 12:00
#
Не вопрос. можете давать деньги без процентов. Сколько мне дадите. лет на 20-30 ?
+
+6
aktibuhs
aktibuhs
28 вересня 2020, 14:08
#
Я Библию не слушаюсь, но если бы знакомый или близкий нуждался в деньгах (не для заработка, а для выживания) поделился бы без процентов или даже безвозвратно. Если же знакомый или близкий хочет за счет моих средств заработать денег - то я попрошу участия в доле. Ну а на просто хотелки, часто отдалживаю безпроцентно, но обычно срок возвращения меньше недели и сумы такие которые носишь в кармане или на карточке.
+
0
yarg
yarg
28 вересня 2020, 16:33
#
Причем здесь близкие и знакомые ? речь только о бизнесе.
+
+6
Італій .
Італій .
22 вересня 2020, 12:34
#
Народ уже забыл панамский хайп. Журнаглисты нашли новую тему для сношений с мелким рогатым скотом.
+
0
Доктор Пилюлькин
Доктор Пилюлькин
29 вересня 2020, 9:47
#
«Скажу большее - а операторы связи помогают преступникам общаться между собой. Ужас , да ?  А супермаркеты - те их вообще кормят. Без них преступники бы сдохли от голода и преступность закончилась. »
   Я рад, что Вы со мной согласны что слово « банк» и «преступники» - слова синонимы. Ваше определение более точно. :-)
+
0
yarg
yarg
29 вересня 2020, 10:00
#
Конечно. наслаждайтесь.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися