Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 червня 2020, 13:28

В кіберполіції розповіли, за скільки хакери продають персональні дані українців

Витяги з реєстрів персональних даних коштують від 1 тис. грн, а повна база даних оцінюється хакерами в $10 тис. Про це повідомив перший заступник начальника департаменту Кіберполіції Сергій Кропива під час прес-конференції, присвяченої результатам розслідування витоку та розповсюдження персональних даних громадян.

Працівники кіберполіції виявили розповсюдження даних з баз даних банків, страхових компаній, компаній, що надають логістичні послуги, а також з державних реєстрів. Водночас, оскільки слідство ще триває, Сергій Кропива не назвав конкретні компанії, дані яких продавались.

За його словами, кіберполіція визначить, чи вживали компанії достатні заходи для того, щоб захистити персональні дані своїх клієнтів. «Якщо виявиться, що такі заходи не вживались – будуть вжиті заходи до керівників цих компаній», — зазначив він.

За його словами, кіберполіція провела спецоперацію в рамках якої було здійснено 36 обшуків у осіб, які могли бути причетними до розповсюдження персональних даних.

Також відкрито 34 кримінальні справи щодо шахрайства, розповсюдження інформації з обмеженим доступом, а також несанкціонованого втручання в електронні операційні системи. Підозру наразі оголошено 8 особам.

Як щодо «Дії»

Як повідомляв «Мінфін» у травні, у Telegram з'явився бот, що володіє великою базою персональних даних, зокрема водіїв. Тоді поширювалась інформація про те, що витік цих даних відбувся із додатку «Дія».

Водночас, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час прес-конференції заперечив можливість витоку даних із «Дії». «Ми не зберігаємо персональні дані», — наголосив він.

Читайте також: 13 шахрайських схем, які дозволили поцупити в українців 362 мільйони

За його словами, зараз міністерство об’єднуватиме зусилля всіх правоохоронних органів для того, щоб боротись з людьми, які продають персональні дані.

Коментарі - 1

+
+21
marcher145
marcher145
25 червня 2020, 14:46
#
$10 тыс — в даркнете все можно найти куда дешевле, а иногда и бесплатно… для СНГ и постСНГшных стран
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися