Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 вересня 2020, 16:27

Постраждалі від фінансової піраміди Понці у США одержали близько $1 мільярда

Фінансовий регулятор США повернув близько $1 млрд громадянам, які втратили гроші через участь в «схемі Понці», повідомляє Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Це 100-відсоткове відшкодування всіх вимог постраждалих інвесторів.

Фінансовий регулятор США повернув близько $1 млрд громадянам, які втратили гроші через участь в «схемі Понці», повідомляє Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).
Фото: optionclue.com

Як підкреслив очільник Комісії Тимур Хромаєв, цей прецедент є прикладом ефективної роботи фінансових регуляторів та правоохоронців. Адже саме тендем цих відомств може вживати всіх необхідних заходів задля захисту прав інвесторів на ринку та виявляти шахрайські схеми і фінансові піраміди.

Що таке піраміда Понці

Справа «схема Понці» розпочалась у 2009 році, коли Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами (Commodity Futures Trading Commission, CFTC) подала скаргу до окружного суду США. Йшлося про незаконне привласнення коштів інвесторів через компанії Westridge Capital Management та Trading Investors, LP.

З 1996-го по 2009 рік власники зазначених компаній Стівен Уолш та Пол Грінвуд шахрайським шляхом отримали близько $1,3 млрд від фізичних та юридичних осіб через власні компанії та інші організації. З них Уолш та Грінвуд привласнили близько $553 млн учасників фонду. Понад $160 млн були використані на їхні особисті потреби, включаючи придбання рідкісних книг, коней, плюшевих ведмедів на $80 тис. та проживання в 3-мільйонній резиденції для колишньої дружини Уолша.

Компанія шахраїв пропонувала клієнтам допомогу в інвестуванні коштів, обіцяючи величезний прибуток, який ніхто так і не отримав. Вони неправдиво запевняли своїх вкладників, що всі кошти учасників будуть використані в єдиній інвестиційній стратегії індексного арбітражу. Аби приховати привласнення коштів Грінвуд і Уолш виготовляли векселі, щоб показати, що кошти учасників їм позичені.

Читайте також: Навіть МММ не відучив. Чому люди все ще вкладають гроші в піраміди

Протягом багатьох років CFTC, маючи всі необхідні повноваження фінансового регулятора, з Комісією з цінних паперів та бірж (The United States Securities and Exchange Commission, SEC) та у співпраці з правоохоронними органами відстоювали права постраждалих громадян та шукали можливості відшкодування їм втрачених коштів.

Українські піраміди

В НКЦПФР нагадали, що у нашій країні фінансові піраміди є поширеним і болючим явищем. Чинне законодавство України і відсутність належного контролю за фінансовою діяльністю компаній створює вільні умови для зловживань на ринках. Серед яскравих прикладів останнього часу – шахрайські дії з проєктом B2B Jewelry та банком «Аркада». Багато інвесторів втратили гроші, правоохоронними органами було порушено справи.

Через неефективне законодавство, яке не відповідає міжнародним стандартам, фінансовий регулятор не має дієвих механізмів запобіганню шахрайству на фінансовому ринку та можливості повертати гроші українцям. У зв’язку з відсутністю ідентифікації та відповідних повноважень щодо її встановлення НКЦПФР не може вжити адміністративних заходів належного реагування щодо шахрайських дій.

«Шахрайство та нецільове використання коштів було і залишається основною проблемою сьогодення для фінансового ринку нашої країни. Комісія моніторить та фіксує дуже суттєву кількість таких схем в країні, і втрати громадян сягають сотен мільйонів, а інколи мільярдів гривень. Захистити цих громадян – головна мета нашої держави, а з цим завданням може впоратись тільки сильний регулятор, права якого не будуть обмеженими», – зазначив Тимур Хромаєв.

Заплановані зміни

За повідомленням голови НКЦПФР, наразі готується законопроєкт, який повністю змінить статус українського ринку, що стане абсолютно не прийнятним для діяльності аферистів.

Заходи, які знайдуть відображення у законопроєкті, розроблені відповідно до принципів міжнародної організації IOSCO (The International Organization of Securities Commissions). Також у законопроєкт мають бути закладені нові можливості регулятора щодо співпраці з правоохоронними органами, замороження грошей та активів, доступ та обмін інформацією з іноземними регуляторами з метою використання їх можливостей по поверненню грошей з інших юрисдикцій тощо.

Найгучніші скандали цього року

27 серпня СБУ повідомила про блокування роботи великої фінансової піраміди. Фото з місця проведення операції свідчить, що йдеться про B2B Jewelry.

B2B Jewelry продавали прикраси з кешбеком понад 100% і брали гроші під 400% річних. Гарантом виплат були… паперові сертифікати.

За час функціонування фінансової піраміди організатори за рахунок вкладників купили острів у Дніпровському каскаді з нерухомістю, придбали 18 елітних позашляховиків та інше майно орієнтовною вартістю понад $250 млн, що підтверджує інформація СБУ.

В СБУ повідомили, що вручили підозри організаторам фінансової піраміди, яких СБУ викрила у привласненні коштів інвесторів на суму понад $250 млн.

Двом фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Розгляд запобіжного заходу бухгалтеру відбудеться 9 вересня.

Читайте також: Суд обрав запобіжний захід засновнику B2B Jewelry

Другий скандал року пов’язаний з падінням банку «Аркада». Він втратив свою платоспроможність через втрату основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 в Києві.

Читайте також: Нацбанк відніс банк Аркада до категорії проблемних

Відшкодування від ФГВФО отримують 90% вкладників банку – понад 5 тис. осіб. У цілому Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам обсягом 285 млн грн.

Читайте також: Аркада ошукала інвесторів на 13 мільярдів — Кличко

Крім того, «Аркада» не завершила будівництво трьох житлових комплексів. Таким чином забудовник ошукав інвесторів, які сплатили йому понад 13 млрд грн. Президенту банку Костянтину Паливоді повідомили про підозру в привласненні коштів фондів фінансування будівництва житлових комплексів «Еврика» і «Патріотика» в сумі 50 млн грн.

Читайте також: Президента банку Аркада підозрюють у привласненні 50 мільйонів

Коментарі - 5

+
+35
bonv
bonv
14 вересня 2020, 16:44
#
B2B Jewelry продавали прикраси з кешбеком понад 100% і брали гроші під 400% річних. Гарантом виплат були… паперові сертифікати. Нелохи та непрофани у нас не тільки при владі...
+
+5
Анон Анон
Анон Анон
14 вересня 2020, 17:21
#
У меня жена вложила 1к получила 700гривень даже и не зароботала в минус ушла сертификат остался теперь буду попу подтерать им или на шашлычок для розпала=)
+
+6
bonv
bonv
14 вересня 2020, 17:23
#
Твердий для туалету:))))
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
15 вересня 2020, 2:47
#
А шо ти здіваєшся на іншими\\тоді як сам-виявляється-спалився)))обізнаний\занурений\інсайдер\\\\\\\\\\\чуваваче,абиНЕковід19-жила б пірамідка12-36 місяців-мінімум...
+
0
BeTheMusic
BeTheMusic
27 вересня 2021, 15:45
#
Правильный перевод Ponzi scheme с английского — финансовая пирамида или МММ. Слово Понзи употреблять не нужно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися