Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2020, 12:19

8 головних IPO осені, на які варто звернути увагу

Незважаючи на пандемію і падіння основних світових економік, фондовий ринок у серпні оновив рекордні показники. У цих умовах цілий ряд великих компаній вирішили вивести на ринок свої акції.

Про те, на які IPO цього року варто звернути увагу і яке з них може стати найбільшим в історії, розповів РБК. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

1. Ant Group

«Дочка» китайського інтернет-гіганта Alibaba — фінтех-компанія Ant Group — планує у найближчі кілька тижнів вийти на дві біржі: Гонконгу та Шанхаю. В ході первинного розміщення акцій компанія розраховує залучити близько $30 млрд і отримати оцінку у $225 млрд, повідомляє Bloomberg. Якщо компанії вдасться залучити цю суму, то IPO стане найбільшим в історії. Зараз таким є публічне розміщення нафтової компанії Saudi Aramco, яка залучила за допомогою виходу на саудівську біржу $29,4 млрд.

Ant Group володіє найбільшою у Китаї платформою мобільних платежів Alipay, а також надає послуги онлайн-банкінгу. 33% акцій компанії належать холдингу Alibaba. За останні півроку Ant Group заробила близько $3,5 млрд і зуміла наростити прибуток у першому кварталі на 500%.

2. Airbnb

Туристичний агрегатор короткострокової оренди приватного житла у всьому світі Airbnb подав до Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) заявку на реєстрацію IPO в серпні 2020 року.

Цього розміщення інвестори очікували протягом багатьох років, але мало хто припускав, що компанія зважиться на нього в розпал пандемії. У квітні Airbnb залучила $1 млрд фінансування і оцінюється зараз у $18 млрд. Це приблизно вдвічі нижча за ту, яка була у компанії у 2017 році. Причини такої вагомої різниці зрозумілі — коронавірус завдав удар по компанії, її бізнес в останні півроку зупинився. У травні Airbnb навіть звільнила близько 25% своїх співробітників. Але багато довгострокових інвесторів все одно вірять в компанію — її IPO має викликати на ринку ажіотаж.

3. Snowflake

Snowflake, що займається хмарними обчисленнями, подала заявку на IPO 24 серпня. Компанія з романтичною назвою «Сніжинка» поки що не приносить прибуток, але вже успішно продає свій продукт. Її виручка в першій половині 2020 року подвоїлася, в порівнянні з тим же періодом минулого року, і досягла $242 млн. При цьому збиток за перше півріччя склав $171,3 млн.

Читайте також: У пошуку нового Amazon: як заробити на IPO

Snowflake допомагає компаніям зберігати і керувати даними в хмарі. У неї серйозні конкуренти — хмарні гіганти Amazon та Microsoft. В ході останнього раунду залучення інвестицій в лютому Snowflake була оцінена у $12,4 млрд.

4. Asana

Asana — це постачальник програмного забезпечення для спільної роботи над проектами. У 2008 році компанію запустив Дастін Московіц. Заради цього стартапу підприємець лишив Facebook, яку заснував разом зі своїм другом і сусідом по кампусу Марком Цукербергом. Один тільки цей факт забезпечить компанії Московіца, визнаного у 2013 році наймолодшим мільярдером у світі, великий інтерес.

Asana домоглася вражаючого зростання продажів останніми місяцями і в підсумку майже подвоїла виручку, в порівнянні з минулим роком — з $76,8 млн у 2019 фінансовому році до $142,6 млн у 2020-му. Однак і чисті збитки компанії зросли більш ніж удвічі — до $118,6 млн.

5. Palantir

Компанія Palantir, що займається аналітикою даних, теж збирається вийти на біржу шляхом прямого лістингу. Вона була заснована 19 років тому і її з упевненістю можна назвати найбільш інтригуючим проектом із даного списку. Компанія створює програмне забезпечення, яке аналізує великі масиви інформації. Її розробки допомагають запобігати шахрайству і шукати терористів.

Читайте також: Конкурент Tesla готується до проведення IPO

У 2003 році Palantir заснували творець PayPal Пітер Тіль та ще чотири представники так званої «мафії PayPal» — Джо Лонсдейл, Алекс Короп, Натан Геттінгс та Стівен Коен.

У проспекті IPO, відправленому до SEC, компанія повідомила, що залишається збитковою навіть попри те, що в порівнянні з попереднім роком вона зуміла наростити виручку на 25%. За результатами 2019 року її виручка склала $742,6 млн, а збитки — $579,6 млн. Однак у першій половині 2020 року збитки Palantir склали вже $167,6 млн, що вказує на можливе різке поліпшення показника за підсумками всього року. За оцінками компанії, виручка цього року може досягти $1 млрд.

Palantir планувала провести IPO ще в середині 2019-го — тоді вона отримала оцінку у $26 млрд.

6. Robinhood

Robinhood — це один із найпопулярніших на сьогоднішній день додатків для торгівлі акціями на фондовому ринку. З моменту свого запуску в 2013 році Robinhood не бере комісію за операції, що і привертає до сервісу інтерес широкої аудиторії. Особливо популярним додаток став під час вимушеної самоізоляції. За перші чотири місяці 2020 року у додатку з'явилося 3 млн нових користувачів, а загальне число користувачів перевищило 13 млн.

Читайте також: Як Apple і Tesla догодили 13 мільйонам користувачів Robinhood

У серпні компанія залучила $200 млн від нового інвестора D1 Capital Partners. В ході цього раунду інвестицій стартап отримав оцінку в $11,2 млрд — значно вище, ніж місяць тому, коли компанія залучила $320 млн, забезпечивши собі оцінку в $8,6 млрд.

7. DoorDash

Компанія з доставки готової їжі DoorDash планує приєднатися до публічних конкурентів GrubHub та Uber Technologies і подати заявку на IPO у четвертому кварталі 2020 року.

Шукаєш зручний спосіб зберігати гроші? Обирай надійний банк і отримай бонус від «Мінфіну»

Навіть після злиття Uber та Postmates DoorDash, як і раніше, залишається лідером серед компаній з доставки їжі в США. Її частка ринку оцінюється у 44%, пише U.S. News. Останній інвестраунд, який приніс компанії капітал в розмірі $400 млн, відбувся в червні цього року. Компанія оцінена у $16 млрд.

8. Instacart

Instacart — це служба доставки продуктів у США та Канаді. Вона має більше 25 тис. роздрібних партнерів. Її послугами на даний час користуються більше 85% домогосподарств США і 70% сімей Канади.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як купити акції іноземних компаній

На відміну від інших служб доставки, Instacart тільки за квітень отримала близько $10 млн прибутку. На початку 2020-го технічний директор Instacart заявив, що обсяг замовлень зріс на 500%, у порівнянні з минулим роком, а кількість завантажень додатків у березні зросла на 218%.

Компанія залучила в червні $225 млн при оцінці у $13,7 млрд.

Коментарі - 1

+
+59
bonv
bonv
4 вересня 2020, 14:04
#
По мнению наших аналитиков ситуация на фондовом рынке стабилизируется: равномерное падение станет равноускоренным.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися