Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 серпня 2020, 14:26

Конкурент Tesla готується до проведення IPO

Китайського автовиробника Xpeng Motors деякі експерти ринку називають конкурентом для компанії Ілона Маска. Керівництво Тесли у 2019 році звинуватило цю корпорацію у крадіжці технології автопілота. Як повідомляє LBLV, зараз китайський стартап готується до проведення IPO.

Як стало відомо з публікації регулятора SEC, автовиробник з КНР подав заявку на первинне розміщення акцій на торговому майданчику Нью-Йорка. Папери будуть торгуватися під тікером XPEV.

Xpeng Motors спеціалізується на створенні смарт-електрокарів. Вони працюють з іноземними інвестиціями, технологією автопілота і використанням інтернету. Компанія Маска у березні 2019 року подала позов на свого колишнього працівника, який займався створенням програми автопілота Tesla. Його звинуватили у перепродажі вихідного коду напівавтономної системи водіння китайському стартапу Xpeng. При цьому судові засідання не вплинули на виробництво електрокара Р7 і кросовера G3 від Xpeng.

На біржі компанія хоче розмістити акції класу А і В. Слід зазначити, що папір А-класу дає власнику право на один голос, В – на десять голосів. У ході проведення IPO керівництво Xpeng Motors очікує залучити близько ста мільйонів доларів.

Не так давно китайському автовиробникові вдалося отримати 400 мільйонів доларів інвестицій від Alibaba, катарського суверенного фонду, а також інвестиційної компанії Mubadala з Абу-Дабі. Слід зазначити, що Алібаба Груп є одним з найбільших інвесторів цього стартапу.

Минулого місяця на біржі NASDAQ з'явилися американські депозитарні розписки компанії з Китаю Li Auto, яка також спеціалізується на виробництві електрокарів. Як повідомляють експерти LBLV, на IPO їй вдалось залучити 1,1 мільярда доларів.

Кирило Дорофєєв, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін