Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 серпня 2020, 12:13

Як Apple і Tesla догодили 13 мільйонам користувачів Robinhood

У вівторок, 11 серпня, Tesla оголосила про дроблення акцій у співвідношенні 5 до 1. В результаті чого вартість паперів виробника електромобілів зросла на 7% в ході торгової сесії. 30 липня про спліт акцій 4:1 оголосила Apple. Ціна однієї ЦБ впаде з $400 до приблизно $100. А торгівля паперами за новими цінами стартує 31 серпня.

Про те, чому імениті компанії проводять дроблення акцій і чому іншим варто наслідувати їхній приклад, розповів американський телеведущийтелешоу Mad Money на CNBC, колишній керуючий хедж-фондом і автор ряду бестселерів Джим Крамер.

Приватні інвестори vs ділки Уолл-стріт: 1:0

Ми знаємо, що дроблення акцій абсолютно нічого не значить. Воно не несе в собі ніякої цінності. Це хитрість, спритність рук і навіть алхімія.

Тим не менш спліти мають центральне значення, якщо ринок хоче піднятися вище навіть незважаючи на досягнення і так максимальних рівнів.

Дозвольте мені пояснити. Індивідуальні інвестори в значній мірі покинули фондовий ринок багато років тому. Після жахливих втрат 2000 року і неймовірного краху в період 2007-2009 років вони практично відразу вирішили, що гра не варта свічок. Кожен раз, коли ринок вабив до себе, щось йшло не так – Flash Crash 2010 року та падіння серпня 2015 року, коли трильйони були втрачені в мить ока.

Але за останні пару років сталося щось дивовижне. Люди, які втратили багато грошей, яким промили мізки з приводу того, що вони не зможуть домогтися більшого успіху, ніж індексний фонд, збільшують свій капітал і знову купують справжні акції.

Читайте також: Карантин не заважає. Українці виводять гроші за кордон

Вони зрозуміли, що, володіючи кількома високоякісними акціями, можна заробити набагато більше грошей, ніж маючи кошик паперів з 500 компаній, бізнес багатьох з яких їм погано знайомий.

Їм не завадило те, що такі блискучі керуючі, як Рей Даліо (засновник фонду Bridgewater. Входить в топ-5 мільярдерів у світі з області фінансів/інвестицій — ред.), Білл Акман (американський фінансист і підприємець, засновник і CEO хедж-фонду Pershing Square Capital Management — ред.) або Стен Дракенміллер (засновник Duquesne Capital, вважається одним з найуспішніших керівників на Уолл-стріт — ред.), прогнозували апокаліпсис, який так і не настав. Це само по собі дивно: повстання проти мільярдерів, які зайняли необачну позицію.

Їх не зупинила заява Уоррена Баффета про те, що краще дотримуватися індексних фондів, в той час як сам Баффет підтримав Coca-Cola, American Express і Wells Fargo, трійку акцій з найгіршою динамікою на ринку, а також інвестував у велику кількість банків, які теж демонструють жахливі результати.

Читайте також: «Індикатор Баффета» подає сигнал тривоги. Що це значить

Він купував авіакомпанії за високою ціною і продавав за безцінь, а єдина його акція, яка бере участь у поточному ралі, – це Apple. На щастя, зростання Apple виявилося достатнім, аби компенсувати неефективність інших його акцій.

Звичайно, якщо говорити про кожного окремо, то навіть розмови про ті хоробрі душі, які штурмують догматичні, зарозумілі барикади – марна трата часу. Але 13 млн послідовників Robinhood в авангарді – так, тепер їх настільки багато – являють собою набагато більш могутню силу, ніж ви можете собі уявити.

Я знаю про них, тому що вони проникли в мою стрічку в Twitter, і до того, як ми стали в'язнями COVID-19, постійно зупиняли мене на вулиці.

Кінець епохи високих цін на акції

Ви знаєте, у чому полягала їхня найбільша скарга? — Ціни на акції були занадто високими.

Ні, не відносна ціна акцій, а абсолютна. Вони не могли придбати достатньо своїх улюблених акцій, які, як вони вважали, будуть зростати, що, до речі, майже завжди виявлялося правдою. Це як на початку 80-х і 90-х, коли покоління розумних людей відкладало сотні доларів і, якби вони були такими, як я, заробило б мільйон доларів за два десятиліття.

Керівники компаній не бажали слухати їх скарги. По-перше, покупці були частиною немитого люмпен-пролетаріату, який не має особливого значення. По-друге, великі установи любили надвисокі ціни, тому що так вони платили менші комісії.

Якщо Apple робить спліт в пропорції 4: 1, то вона повинна платити чотирикратну комісію, тому що комісія розраховується по акціях. Нарешті, Уоррен Баффет, який є найбільшим інвестором всіх часів і ніколи не дробив свої акції, так навіщо їм це робити?

Фактично, натовп прихильників більш низьких цін була настільки нечисленною, що, коли Тім Кук роздробив акції Apple кілька років тому, експерти проігнорували цю подію.

Читайте також: Фінанси замість нових технологій: як змінилася Apple після смерті Джобса

Тепер, однак, сталося те, що повернло все до ситуації, яка була раніше, коли людей вітали і не вказували їм на двері кожні кілька років. Ілон Маск, геній, що стоїть за ще однією великою технологічною компанією нашого часу, Tesla, вирішив провести спліт акцій в пропорції 5: 1, і тепер мрії інвесторів Robinhood стають реальністю.

Я зовсім не кажу про те, що створюється якась цінність. Якщо ви розділите олівець навпіл, то більше одного олівця все одно не отримаєте.

Але важливо те, що відбувається після. Нова категорія людей, яка з'ясувала, що копійчані акції або навіть акції нижче $10 – не кращий варіант, буде купувати акції і утримувати їх, на відміну від хедж-фондів, які часто обрушают ціни на акції, а не сприяють їх зростанню – про це глави компаній (особливо, Маск) вже давно знають.

Я розумію, що мої слова можуть здатися дурницями. Але в 1983 році, коли я потрапив в Goldman Sachs, вони стали б проповіддю. Я не перестану говорити про це і всіх дратувати, поки не стане зрозуміло, що Тім Кук і Ілон Маск, два кращих керівника компаній в Америці, проклали шлях до повернення індивідуального інвестора на фондовий ринок, найбільшого творця багатств всіх часів. 

Коментарі - 9

+
0
lsdog
lsdog
14 серпня 2020, 14:29
#
Класс, прекрасные новости, интересные) можно было бы отследить с 31 августа, но тут написали и можно думать что-то)
+
+12
Alpenstein
Alpenstein
14 серпня 2020, 15:04
#
Манипулятор детектед. На Шария чем-то стиль похож. Всё не так, Баффет *** , миллиардеры доигрались, простой парень может победить систему просто вкладывая на все деньги в Теслу. Всё критикую, ничем не рискую, покупайте мою книгу. 

Передергивания по доходности дивидендных акций без учета их дивидендной составляющей. 
Обычный сплит, который регулярно происходит, и у Apple уже был, раскрутить до степени сенсации - это сильно.

Как говорил Остап Бендер: «Действовать смело. Побольше цинизма — людям это нравится.»
+
+23
lsdog
lsdog
14 серпня 2020, 18:49
#
Автор решил написать не о сплите, а ещё насыпать спекулятивного материала)) что бы читателю не осведомленного в инвестициях и далекого от этого было что почитать о чём-то знакомом) о etf и индексах, о дивидендах может быть слишком сложно для рядового пользователя, а Эппл и тесла это почти что кликбейт в заголовке.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
15 серпня 2020, 7:58
#
Можливо стиль автора і не відповідає вашим баченням, але ви не влоаили меседж. Автор пише про дії людей і про самих людей, які інколи ідуть проти вітру, роблять те, що потрібно рядовому інвестору. Ну і зараз багато людей купують акції не для того, щоб торгувати, а для того, щоб заощадження не пропали. Вони не біжать зливати ті акції, як тільки Бафет пчихне, тому такі інвестори цінні для Тесли, крім того, їх багато, їм можна мозги полоскати методами соціальної інженерії, і бабла вони по копієчці накидають більше, ніж Баффет і інші мільярдери. А Робінхуд дає ключик до дверей в ринок, дає змогу дивлячись телешоу, однією рукою на смартфоні купувати яблучко чи Теслу. Це те, що могло б пожвавити ринок наших облігацій, якби можна було в 2 кліки купити їх без комісій і головняка. Звісно ж, коли ринок устаканить курс долара і інфляцію, як було в 2018-19 роках.
+
0
lsdog
lsdog
15 серпня 2020, 13:20
#
Я бы не покупал ничего украинского, даже депо украинские я бы не стал держать. Считаю что вложив тысячу через лет пят вы заберёте 500 и это может быть и в долларе и в гривне
+
0
Alpenstein
Alpenstein
15 серпня 2020, 21:36
#
Я в чем-то соглашусь со Скруджем - так как у нас люди в основном играют в депозиты, то упрощенный доступ к ОВГЗ дал бы им больше гарантий, чем ФГВФЛ. С другой стороны если бы основными покупателями гос бумаг были мелкие резиденты, то государство с огромной долей вероятности просто кидало бы их (или имело бы сильный соблазн кидануть) через провал курса гривны в момент выплат по облигациям. С нерезами такой фокус опасаются проводить, скорее наоборот.

Бафет до речі грає в довгу, бо він вийшов з часів, коли рулили дивідендні компанії. Тому багатьом новим інвесторам, особливо хто ще має мало досвіду, і з дивану зібрався бездумно вкластись у Теслу, не завадило би повчитись у нього. 

А таких сюжетів, де проста людина йде проти вітру і стає красавою, я багато бачу у рекламі всіляких манівео, форексів і ставкинаспорт ) Апеляція автора до емоцій і викривлення фактів мені якраз нагадала щось подібне, тому я і «заагрився». Впевнений, що колишній керуючий хедж-фондом знає все не гірше за нас, просто вирішив свідомо стати на темну сторону і хайпувати на шаблоні «ти не такий, як всі». Певно буде чи є книга і йому треба хайп. Чергова Кіосака
+
0
Maxsvo
Maxsvo
14 серпня 2020, 21:28
#
Жаль их пузырь надеется и лопнет
+
0
mike123
mike123
15 серпня 2020, 14:18
#
А, все это уже было.
Старо как мир.
1637, 1720, 1901, 1907, 1929, 1973, 2000, 2008...
To be continued...
+
0
AlSaher
AlSaher
5 вересня 2020, 11:44
#
> если бы они были такими, как я, заработало бы миллион долларов

Автор заработал милион и пишет статьи на минфине. Расскажи мне.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися