Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2020, 7:40

Навіщо Марченко збільшив держборг на 320 мільйонів доларів

1 вересня була фактично закрита угода з викупу 10% ВВП-варантів, паперів, випущених в ході реструктуризації держборгу п'ять років тому.

«Мінфін» розбирався, чи дійсно Кабмін заощадив на майбутньому обслуговуванні боргів або просто не дав втратити заробітки окремим інвесторам.

Що сталося

В середині серпня Україна офіційно оголосила про завершення викупу на відкритому ринку близько 10% своїх ВВП-варантів.

«Станом на 14 серпня 2020 року Міністерство фінансів успішно віддало розпорядження про викуп приблизно 10% від загальної умовної суми випущених цінних паперів, прив'язаних до ВВП", — говорилося в повідомленні Мінфіну від імені України на Ірландській фондовій біржі.

Розрахунок за папери був проведений за рахунок залучення позикових коштів. Як випливає з офіційного повідомлення Міністерства фінансів, для цього була збільшена на $ 328,79 млн загальна сума єврооблігацій, що перебувають в обігу,  з процентною ставкою 7,75%.

Читайте також: JP Morgan надав Україні $329 мільйонів для викупу ВВП-варантів

Єдиним покупцем і лід-менеджером угоди виступив американський JP Morgan. Термін погашення згаданого випуску євробондів настав 1 вересня цього року. Таким чином, угоду з ВВП-варантами можна вважати закритою.

«Нам вдалося здійснити активну операцію з управління державним боргом, яка сприятиме виваженій борговій політиці України в майбутньому», — прокоментував подію міністр фінансів Сергій Марченко.

Спроби Мінфіну згладити пікові виплати за боргами цілком зрозумілі. Наприклад, тільки за один день, 1 вересня, Україна виплатила по боргах сукупно понад $ 2 млрд, що стало найбільшим одноразовим платежем за всю історію кредитного співробітництва нашої країни з інвесторами.

Читайте також: Як нова політика ФРС може полегшити Україні доступ до кредитів

Цього разу таке навантаження виявилася цілком посильним: на початок серпня міжнародні резерви НБУ знаходилися на рівні $ 28,8 млрд. Але, з огляду на очікуване падіння економіки в цьому році і посилення проблем з наповненням бюджету, згладжування подібних піків стає особливо актуальним.

«Крутий менеджмент» і 4 питання до угоди

Але саме ця угода з викупом ВВП-варантів викликала бурю емоцій в експертному середовищі.

«Ця угода є хорошим кроком і підтверджує наявність підходів до управління боргом. Як позичальник, Україна стає більш зрозумілою і передбачуваною. Це має привести до зниження ставок по майбутнім залученням як для Мінфіну, так і для інших емітентів», — вважає фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

Читайте такожЯпонське агентство R&I підвищило суверенний кредитний рейтинг України

Підтримує колегу керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій. «Такий викуп — це інвестиція в зменшення майбутніх виплат. Також це позитивний сигнал для всього світу про те, що з державними фінансами в Україні все добре. І це може здешевити новий борг для України», — пояснює він свою позицію.

Інші аналітики ж навпаки, не сумніваються в тому, що угода була абсолютна невигідна для українського бюджету. І ось чому.

«Варанти не входять до суми держборгу, а евроблигаций — так. У варантів немає номінальної вартості (точніше, умовна), а у єврооблігацій — є. Ставка прибутковості по варантам залежить від темпів зростання української економіки, а за єврооблігаціями — вона фіксована (7,75%) », — пише економіст Олексій Кущ.

Питання викликає і витрачена на цю операцію сума. Всього ВВП-варанти свого часу були випущені на суму $ 3,2 млрд. Виходячи з офіційного повідомлення, Мінфін викупив приблизно 10% цих паперів, що перебувають в обігу.

При ринкових котируваннях на момент викупу в 85% від номіналу сума операції оцінювалася в $ 272млн — $ 275млн. Але, з огляду на суму, яку Україна залучила у JP Morgan — $ 328,79 млн і направила на викуп, виходить, що папери обійшлися нам по 100% умовного номіналу.

5 років і $ 2,4 млрд економії

Отже, головне питання — чи потрібно було Мінфіну з точки зору бюджетних інтересів взагалі вплутуватися в історію з викупом ВВП-варантів?

Зрозуміти, заощадив Мінфін або навпаки, переплатив, допоможуть умови, на яких в 2015-му в рамках реструктуризації держборгу були випущені ВВП-варанти.

Тоді кредитори погодилися списати нам 20% від суми боргу (близько $ 3,6 млрд) і відстрочити погашення випусків держоблігацій на чотири роки — з 2015-2023 на 2019-2027 рр.

Але такі послаблення ми отримали не просто так. Середньозважена купонна ставка за облігаціями була підвищена з 7,22% до 7,75%. А в якості компенсації були випущені додаткові цінні папери — ВВП-варанти (варранти відновлення вартості — VRI) на $ 3,2 млрд. Ці папери отримала частина кредиторів.

Іншими словами, заручником реструктуризації стало подальше економічне зростання. І ось як варанти пов'язані з ним:

  • Зростання ВВП 3% — нульові виплати;
  • від 3% до 4% — 15% від кожного відсотка приросту ВВП понад цієї планки;
  • 4% — 40% кожного наступного відсотка приросту.
  • Виплати по ВВП-варантам проводитимуться протягом 20 років — до 2040 р.

Зараз, в період великої волатильності зростання ВВП, зростають і ризики значного збільшення сум виплат по VRI.

«Коли ВВП зростає менш, ніж на 3% на рік, то виплат по варантам немає. Якщо ж ВВП зростає більше 4%, то виплати можуть бути величезні. Наприклад, якщо економіка зростає на 3,5% в рік протягом трьох років, то сумарні виплати за три роки будуть менше $ 300 млн. Але коли економіка, наприклад, падає на 5% в один рік, а потім підростає на ті ж 5%, то виплати можуть досягати $ 1,2 млрд », — пояснює Олександр Паращій з Concorde Capital.

Хоча реально в даному випадку економіка не розвивається, а лише відіграє падіння, Україні все одно доведеться платити. І платити чимало.

Читайте також: Кожен другий не хоче брати кредити у фінустановах (опитування)

«На момент реструктуризації боргу у нашого уряду не було особливого вибору. Вибираючи між дефолтом країни що воює і варантами, він обрав менше зло», — пояснює логіку екс-міністра фінансів Наталії Яресько, яка ініціювала випуск ВВП-варантів аналітик Альпарі Максим Пархоменко.

Дійсно, в 2014-15 рр наша країна опинилася у самої межі, за якою Україну чекав дефолт. На момент підписання угоди про реструктуризацію золотовалютні резерви НБУ становили $12,6 млрд, а зовнішній борг досяг $ 15 млрд.

Щоправда, до цих пір завдяки реструктуризації частини державного боргу в варанти Україна однозначно сильно зекономила.

«Якби ця частина боргу також була разом з основною масою переоформлена в нові облігації, по ним потрібно було б виплачувати по $0,5 млрд. на рік. Відповідно, за 2016-2020 роки Україна вже заощадила $ 2,4 млрд. на процентних платежах », — підрахував для« Мінфіну» начальник Аналітичного відділу Альфа-Банк Україна Олексій Блінов.

Що далі

А ось прогнози щодо подальших виплат по варантах поки більш скидаються на ворожіння на кавовій гущі. Попередні підрахунки Держстату показали за підсумками минулого року приріст ВВП у 3,2%. Це означає, що в наступному році власники VRI отримають перші виплати.

За прогнозами Олександра Паращия з Concorde Capital, їх сума складе 800 млн грн. За підрахунками Олексія Блінова з Альфа-Банк Україна — $ 42 млн (близько 1,16 млрд грн за поточним курсом НБУ), Максима Пархоменка з Альпарі — $ 21 млн (580 млн грн). Михайло Демків говорить про суму «трохи більшу за $ 40 млн».

Такі відмінності в оцінках пов'язані саме з тим, що дані за торішньою динамікою ВВП ще не остаточні. «І якщо уявити, що оцінка зростання реального ВВП буде переглянута з 3,2% до 3%, то виплата не відбудеться взагалі. Очевидно, що в 2022 році у нас буде пауза по варантних виплатах через відсутність економічного зростання в 2020 році в принципі », — уточнює Олексій Блінов.

Читайте також: Банки знижують відсотки за кредитами, середня ставка за іпотекою вже 13% — голова НБУ

Варіант, коли остаточні дані по ВВП не дадуть підстав для виплат по варантам, виглядає зараз дуже правдоподібно. Сюрпризи можуть чекати на інвесторів і в майбутньому.

«За моїми розрахунками, обсяг виплат по варантам до 2040 року складе орієнтовно $12-13 млрд. Викупивши 10%, уряд заощадив відповідну частину майбутніх виплат», — каже Михайло Демків.

Втім, як розповіли «Мінфіну» на умовах анонімності обізнані у внутрішній кухні управління держборгом експерти, Держстат в принципі може перекроїти методику розрахунку ВВП. Таким чином, майбутні виплати по варантах можуть бути сильно зменшені.

Таку перспективу не виключають і інвестори-власники варантів. В тому числі і ті, хто має особливу цінність для влади. Саме для них, нібито, і був зроблений такий «подарунок» у вигляді викупу частини паперів.

Джерела «Мінфіну» в уряді кажуть, що Кабмін не має наміру ініціювати подальшого викупу варрантів. Оскільки це питання не врегульоване законодавчо. І це можна розцінювати, як непряме підтвердження цієї версії.

Однак інші аналітики, з якими спілкувався «Мінфін», не радять шукати в нинішній позиції Мінфіну підступ.

«Будь-який галас навколо макропрогнозів і планів Мінфіну за операціями з варантами на ринку безпосередньо впливає на їх котирування. Так, відразу після публікації офіційного повідомлення Мінфіну про викуп 10% варантів їх котирування підскочили з 86 до 93 центів (+ 8%). Якщо справедливим є вираз «гроші люблять тишу», то в даному випадку воно справедливе у третьму ступені. Тому попередні публічні заяви намірів про подальший викуп варантів вкрай небажані для України », — пояснив Олексій Блінов.

Коментарі - 20

+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
4 вересня 2020, 8:31
#
Как в известном фильме ...никто ни за что не отвечает...
+
0
korjakin1000
korjakin1000
4 вересня 2020, 8:37
#
«По моим расчетам, объем выплат по варрантам к 2040 году составит ориентировочно $ 12-13 млрд.» Для таких выплат экономика Украины должна с 2021 года ЕЖЕГОДНО расти на 4,27% и составить к 2040 году - 346 млрд. долл.
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
4 вересня 2020, 8:40
#
Я почти уверен...наберут у 2 раза больше чем должны
+
+64
irakez
irakez
4 вересня 2020, 8:58
#
Поражаюсь, как умело надо промыть мозг папуасикам, чтобы слово дефолт ассоциировалось с исчезновением страны и уничтожением вселенной. В 2014 году наша страна стояла на грани гораздо куда более страшных вещей, чем какой-то финансовый термин.

Невозможность платить по долгам, когда твой дом сожгли, а всю семью убили — понятна, объективна и справедлива. Заемщик, который объявляет о банкротстве в ТАКИХ условиях, никак не портит свою репутацию ответственного человека. Это сказалось бы на способности Украины брать в долг через 3-5-10 лет примерно так же, как сказывается в Аргентине, то есть никак.

Логика, что в ТАКОЙ ситуации надо продать обе почки, но чтобы большой дядя ничего плохого не подумал — ущербна и заведомо ставит человека в положение жертвы, которую можно и нужно доить постоянно, раз она сама считает это правильным.

То, что Украина не объявила в той ситуации дефолт, который был бы логичен, объективен и легко аргументируем — это никак не заслуга прошлой власти, а скорее ее преступление.

P.S. Для порохоботов, которым везде мерещатся «марионетки Коломойского» — нет, объявлять дефолт сейчас было бы вредно для страны. Это не укладывается ни в какую логику, в отличие от ситуации 2014 года. Момент упущен.
+
+11
korjakin1000
korjakin1000
4 вересня 2020, 9:07
#
Как повело бы себя население страны, при объявлении дефолта в 2014 году? Банки и финансовая система устояли бы? Исполнительная власть удержала бы ситуацию?
+
+34
irakez
irakez
4 вересня 2020, 9:48
#
Население повело бы себя так, как будто бы в стране война, государство на грани выживания, а девальвация уходит в небо. Банки бы попадали процентов на 70. Вот такую ситуацию надо было бы удерживать.

Хм, подождите, а это ведь все УЖЕ случилось. Более того, весь остальной мир видел, как это происходит. Так что дефолт никого бы не удивил.
+
+80
neverice
neverice
4 вересня 2020, 10:37
#
Дефолт бы никого не удивил — это да. Но его последствия никого бы не порадовали (порадовали бы пукина). На сейчас — менее чем за 5 лет экономика почти полностью восстановилась, уровень жизни вернулся к довоенным (а минималка так вообще рекордная) и так далее. При том, что война все эти годы продолжалась. НО, если бы в 2014 был бы дефолт, то МВФ не давал бы кредиты, ЭС бы тоже врядли помогал, ну Штаты тоже. ЗВР были бы на нуле, курс 100 грн за доллар достигли б уже в 2015. Ну и все. Приехали. Далеее капитуляция, признание Крыма российским, дружеская помощь кредитами от россии и вуаля — к 2020 мы часть союзного государства с уровнем жизни в два раза ниже, чем сейчас и полной зависимостью от россии и никаких перспектив. Уверен, на это и был расчет россии. Но мы выстояли.
+
+13
igor75
igor75
4 вересня 2020, 18:40
#
Це кошмар, як в таке можна вірити...
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
4 вересня 2020, 11:07
#
С чего Вы решили, что дефолт в современном глобальном мире это хорошо, ну или хотя бы приемлемо, если ты найдешь оправдание?
Кредиторов это абсолютно не волнует, что там и у кого отобрали и сколько погибло семей.
Интересуют только их деньги.
Пообещал вернуть через 10 лет, но не смог (пусть и по объективным причинам) - значит минусуем твой рейтинг.
А это в свою очередь значит, что потенциальных кредиторов в будущем у тебя будет очень ограниченный список и за очень дорого. И?
+
+30
irakez
irakez
4 вересня 2020, 17:07
#
Рейтинги дело такое, как уходят, так и приходят. В данном случае важен прецедент и ожидания от заемщика в будущем. Насколько его действия предсказуемы и по какому поводу может объявить дефолт, если дать ему денег еще раз. Сравните ситуации:
1. Заемщик берет в долг. Через неделю приходит и говорит «Знаете, у меня левая пятка зачесалась, деньги не отдам». Мысли кредитора «Ну охренеть, значит в следующий раз, когда у него опять зачешется пятка, он опять не отдаст. А это может быть через два дня или через месяц. Лучше не давать в долг вообще». Это заемщик-псих, кидала, действия которого нелогичны и непредсказуемы, к нему 0 доверия.
2. Заемщик берет в долг. Через год приходит и говорит «Мне сожгли дом, отжали бизнес и убили всю мою семью, деньги не могу отдать». Это не говорит ни о безответственности, ни о непредсказумости заемщика. Какой вопрос задает себе кредитор — чего можно ожидать от такого заемщика в будущем? Что он объявит дефолт, когда зачесалась левая пятка? С чего это вдруг? Для этих опасений нет никаких оснований, в его действиях нет никакой нелогичности и кидалова.

Скажите, к какому заемщику быстрее восстановится доверие? К заемщику 1 или заемщику 2? Но нас почему-то поместили в клетку психологии заемщика 1, рассказывая страшилки, которые к нашей ситуации не применимы никак.
+
+45
korjakin1000
korjakin1000
5 вересня 2020, 8:15
#
Думаю второй кейс нужно чуть расширить.
Бизнес отжали, т.к. заемщик имел дело с криминалитетом и ни как не хотел по рекомендациям кредитора переходить на белые схемы и передовые методы ведения бизнеса. Дом не был застрахован, т.к., опять же, заемщик не хотел перенимать мировую практику и решил сэкономить на страховке. Ну а семью убил неадекватный сосед, который нечто подобное уже делал с другими соседями. Соответственно кредитор понимает, что сосед ни куда не денется, менталитет заемщика меняется очень медленно и не всегда в сторону улучшения. Поэтому у него обязательно возникнет желание при следующем займе более тщательно оценить риски невозврата денег.
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
7 вересня 2020, 9:21
#
У Вас есть опыт работы с фондами и банками? Почему спрашиваю — там просто столько нюансов де юре и де факто, что мама не горюй.
Вы толкуете на бытовом уровне, когда я, например, Вам 5 тыс грн. в долг дам. А когда речь о гос. долге — это другая физика.
И там не работает то, что Вы описали.
Точнее работает, но по другим правилам и надо все красиво делать по документам.
Сгорела хата? Документы есть подтверждающие это? И т.д.
И даже больше скажу, если Вы лично одолжите у очень серьезного кредитора серьезную сумму денег, то даже Ваша смерть не избавит Вас о необходимости вернуть то, что взяли. Так что — Ваши тезисы лишены реальной почвы, хотя Вы пытаетесь ловко оперировать наглядными примерами и выстраивать логические цепочки. Но, увы, если бы это так было, то тогда в мире бы были другие правила. А в современном мире — дефолт это очень и очень плохо, если ты надеешься на светлое будущее. Все остальное от лукавого. Если есть примеры, где дефолт помог и «не надо бояться», то поправьте, пож, меня. А иначе это все бла-бла-бла.
+
+45
SAndreyS
SAndreyS
4 вересня 2020, 12:41
#
Еще не разу дефолт не приводил к полному списанию. Только к реструктуризации, можно ли было получить лучше реструктуризацию, чем тогда получили неизвестно.
+
+15
irakez
irakez
4 вересня 2020, 17:12
#
Если бы кредиторы видели вероятность дефолта, то наверняка вели бы себя по-другому. А если папуас сам панически боится злого бога Дефолта, нацарапанного на стенке пещеры, если для него это табу и нарушение законов физики, то зачем идти навстречу? Все логично.
+
+15
enigma21
enigma21
5 вересня 2020, 20:29
#
Дефолт по сути записан на государство к которому народ не относиться),референдума на гос займ никто не делал,включаем дурочка и говорим что мы ничего не знаем о долге,цену вещам и услугам люди знают и нашли бы выход из ситуации,посмотрим на Венесуэлу ,как у них дела сей час?Не понятно,и не понятно что лучше дефолт или реструктуризация
+
0
Wless
Wless
4 вересня 2020, 10:39
#
Это как, то есть до 2040 года нам вообще лучше не расти, иначе просто всё заработанное отберут, иначе люди работают-работают а где зарплаты -там за кордоном.  Смысл вообще надрыватся. и что такое рост 3-4 это некогда не догнать развитые страны где в норме рост до 7-8, получается мы замедляемся.
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 вересня 2020, 14:52
#
А у кого це з розвинутих країн ріст 7-8%?.
+
+30
bonv
bonv
4 вересня 2020, 11:01
#
Мутки продовжуються з новою силою..
+
+30
bonv
bonv
4 вересня 2020, 11:46
#
Податкова почала «маніпуляції» з відшкодуванням ПДВ – аналітики.
https://www.epravda.com.ua/news/2020/09/3/664702/
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
4 вересня 2020, 17:56
#
Як взяти кредит онлайн без проблем: поради від «Мінфіна»:

https://www.youtube.com/watch?v=AqHBHLl6mjc&feature=youtu.be

Підписуйтесь на youtube-канал «Мінфіну», коментуйте під відео;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися