Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 вересня 2020, 15:40

Як нова політика ФРС може полегшити Україні доступ до кредитів

Останній виступ голови Федеральної резервної системи Джерома Пауелла став новим стимулом для зростання ринків, що цілком можна пояснити. Адже ФРС, по суті, ще раз переконала світових інвесторів у твердості своїх намірів і далі заливати ринок грошима.

Про те, які ще сигнали дав Пауелл і як це торкнеться України, в колонці для «Мінфіну» розповів голова департаменту групи ICU з корпоративного аналізу Олександр Мартиненко.

Що буде робити ФРС

Нещодавній виступ голови ФРС США на симпозіумі у Джексон-Хоул ознаменувало собою зрушення в стратегії центробанку в сторону більш м'якої монетарної політики.

Хоча, після місяців транслювання центробанком сигналів про нову стратегію, це не стало для учасників фінансових ринків критичною новиною. Але їх очікування, що центробанки розвинених країн ще довго будуть вести вкрай м'яку монетарну політику, тепер явно підтвердилися.

Читайте також: Куди рухається економіка України і як її перезапустити

Головний посил виступу — облікові ставки у США залишаться близькими до нуля протягом декількох років. І, можливо, навіть ще тривалий час після того, як центробанк приступить до чергового перегляду своєї стратегії через п'ять років.

Однією ж із найголовніших тез стало більш терпляче ставлення регулятора до інфляції. ФРС перейде до середньострокового інфляційного таргетування. Це дозволить центробанку як завгодно довго допускати інфляцію вище цільових 2%. І, тим самим компенсувати ефект періодів, коли інфляція не доходила до цього рівня.

ФРС пом'якшила свій підхід і до повної зайнятості. Замість того, щоб підвищувати ставки відразу, як тільки безробіття опускається нижче певного рівня, центробанк буде чекати моменту, коли висока зайнятість прискорить інфляцію. Якщо ж прискорення інфляції не відбувається, зайнятість може залишатися на максимальних рівнях і навіть вище їх, не викликаючи занепокоєння регулятора.

Як відреагували ринки

Первинна реакція ринків на виступ голови ФРС була змішаною. Адже, по суті, він не дав істотно нової інформації — сигнали про майбутню зміну своєї стратегії центробанк посилав уже протягом багатьох місяців.

Більш того, багато експертів відзначили відсутність будь-якої конкретики у новій стратегії та досить гнучкий підхід у визначенні, наскільки розігрітою є американська економіка, і наскільки терміново необхідно посилювати монетарні умови.

У зв'язку з цим, увага аналітиків вже переключається на вересневе засідання Комітету з операцій на відкритому ринку ФРС. Можливо, там будуть озвучені деталі подальших дій регулятора.

Наслідки нової стратегії ФРС

І все ж, виступ Пауелла і оголошення нової стратегії зіграло свою важливу роль — ринки отримали серйозне підтвердження своїм очікуванням про довгостроковий курс ФРС на «розігрів» провідної економіки світу.

Таким чином, отримує нову підтримку і обгрунтування інвестиційна стратегія з більшою терплячістю до ризиків і залученням більш значних позикових коштів для збільшення дохідності.

Читайте також: Навіщо світова фінансова влада розганяє інфляцію

Широке застосування такої стратегії інвесторами призведе до подальшого зростання фондових індексів. Одночасно зростатимуть і ризики завищеної вартості активів та формування спекулятивних бульбашок.

Для ринків, що розвиваються, і України полювання за дохідністю, що посилюється, і більш висока терплячість до ризиків — гарна новина. Але ще не гарантія легкого доступу до позикових коштів.

Коментарі - 7

+
+30
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
2 вересня 2020, 16:34
#
Нові вимоги до реклами банківських депозитів і кредитів почали діяти:

https://www.youtube.com/watch?v=IDUIM4SSAm4

Підписуйтесь на youtube-канал «Мінфіну», коментуйте під відео;)
+
0
mary27
mary27
2 вересня 2020, 23:08
#
Если коротко — то никак.
Инвесторы в еврооблигации РБ хватаются за сердце и пьют корвалол.
За ними очень внимательно следят инвесторы в наши еврооблигации.

Да, ''новая политика ФРС'', однако бумаги под 7,25%.
Что-то не слышно форумных правдорубов и прочих борцов с ''пирамидой ОВГЗ''.
Наверно, все под обменками в очередях стоят?)
+
0
lika197
lika197
3 вересня 2020, 16:48
#
Игнорируете ставки долларовых ОВГЗ по 3%?
+
0
mary27
mary27
4 вересня 2020, 22:41
#
Зачем размещать под 7,25%, если можно под 3%?)
+
0
lika197
lika197
4 вересня 2020, 23:05
#
Зачем? Спросите минфин. Было погашение старых евробондов, и не зная что делать, они
решили возобновлять их. На 10 лет. И большинство инвесторов тоже не знал и не участвовал. Поэтому 7.25%.
+
0
mary27
mary27
5 вересня 2020, 0:01
#
Ясно, дальше можете не писать)
+
0
Bux Rus
Bux Rus
4 вересня 2020, 10:07
#
В общем раздуют финансовый пузырь. потом будет хороший бабах
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися