Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 вересня 2020, 7:30

Чому біткоїн став популярнішим у 2020 році

Криптовалюта отримує все більше визнання у світі. Цьому сприяють багато факторів — пандемія коронавірусу, ослаблення позицій світових валют через накачування економіки грошима і розвиток самих криптовалют. В огляді на РБК автори намагаються дати відповідь на питання, чому біткоїн став популярнішим у 2020 році і чому в нього стали вкладатися великі інвестори.

Криза 2020 року змінила ставлення інвесторів до криптовалюти, причому як роздрібних, так і інституціональних. Цьому є безліч прикладів. У травні мільярдер і засновник хедж-фонду Tudor Investment Пол Тюдор Джонс повідомив, що вклав 1% своїх активів у біткоїн. Це близько $50 млн. У серпні канадська мережа ресторанів Tahini's оголосила про переведення всіх своїх грошових резервів також в BTC.

Читайте також: Біткоїн vs криза: чи стане крипта порятунком від фінансових потрясінь

Халвінг та його вплив

Біткоїн почав дорожчати ще на початку 2020 р., до усвідомлення світом загроз, які несе коронавірус. У січні криптовалюта коштувала $7300, до лютого курс піднявся до $10 500. Ключовим драйвером зростання, ймовірно, виявився халвінг. У травні скоротилася нагорода, яку отримують майнери за видобуток активу — з 12,5 до 6,25 BTC. Ця подія відбувається раз на 4 роки, наступна трапиться орієнтовно у травні 2024 року.

Для власників криптовалюти халвінг — це вкрай позитивне явище. В результаті знижується тиск, який чинять майнери на ціну біткоїна шляхом продажу його запасів. У теорії, при збереженні попиту, це повинно призвести до подорожчання монети.

Почасти це підтверджується на практиці. Після перших двох халвінгів ціна біткоїна показала зростання більш ніж на 1000%. У 2020 р. люди проявили до халвінгу рекордний інтерес. Згідно з даними Google Trends, у квітні і особливо в травні користувачі сервісу активно шукали «Bitcoin Halving». Хоча на початку року кількість запитів щодо цієї теми була практично на нулі.

Читайте також: Біткоїн для «чайників»: як за вечір опанувати криптовалюту

Криза як фактор зростання

Інтересу до криптовалюти підвищувався і через коливання ринків. У березні біржові фондові індекси пережили стрімке падіння. Наприклад, котирування S&P 500 знижувалися з 3380 до 2200 пунктів, Nasdaq — з 9000 до 6860 пунктів. У той же час акції великих компаній, які постраждали через карантин, дешевшали в кілька разів. Особливо це торкнулося сфер туризму, авіаперевезень і нафти, ціна якої в квітні падала до від'ємних значень.

На тлі паніки на ринках інвестори почали шукати альтернативні варіанти заощадження капіталу. Одним з таких виявився біткоїн, і на це є кілька причин. По-перше, криптовалюта технічно не може опинитися під загрозою карантину, вона не може збанкрутувати через те, що люди опинилися на самоізоляції. Навпаки, виграє через неї, так як суспільству доводиться відмовлятися від звичних, контактних способів оплати.

По-друге, під час кризи біткоїн продемонстрував себе краще за багатьох активів, які зарекомендували себе. У березні ціна криптовалюти знижувалася до $3800, протягом двох днів втративши більше 50%. Це сталося майже одночасно зі спадом на фондовому ринку. Але потім вартість BTC почала зростати і вже через півтора місяці повернулася до докризових знань, а в серпні — оновила річний максимум на позначці у $12 300.

По-третє, захист від інфляції. Для боротьби з економічними наслідками пандемії країни прийняли рішення провести додаткову емісію валюти. Особливо це стосується США, які під час кризи активно нарощують державний борг. Така політика веде до знецінення грошей, це підштовхує інвесторів шукати способи захистити свій капітал. Традиційним рішенням у таких випадках виступає золото. Його пропозиція у світі обмежена, відповідно, з плином часу і при збереженні попиту метал повинен дорожчати.

Ціна успіху

Головним фактором виявилася ціна біткоїна. У березні вона падала нижче $4000, і багато інвесторів, ймовірно, вважали це відмінною інвестиційною можливістю. Зокрема, про це говорить різке зростання запитів «купити біткоїн» у Google. Згідно з даними Google Trends, з 1 до 15 березня цей показник зріс на 51%.

З ого часу як ціна BTC впала нижче $4000, вона впевнено зростає. Незважаючи на очікування корекції, криптовалюта дорожчає майже 6 місяців поспіль. Ймовірно, це створює впевненість у інвесторів у продовженні тенденції. Це підтверджують два аспекти.

Перший — майнери не готові продавати свої запаси біткоїна за поточною ціною. Кількість BTC, яка знаходиться на гаманцях майнінг-компаній, досягла дворічного максимуму. Другий — нарощувати запаси монети продовжують довгострокові інвестори. Вони, станом на 16 серпня, скупили 14% всієї емісії криптовалюти і ніколи не виводили її зі своїх сховищ.

Вплив також надають прогнози відомих особистостей. 2020 рік, завдяки халвінгу і кризі, став особливо багатий на передбачення багаторазового зростання вартості біткоїна. Наприклад, 27 серпня перші криптомільярдери і засновники біржі Gemini Брати Уінклвосс допустили подорожчання першої криптовалюти до $500 000. Причина — можлива відмова від захисних активів, таких як долар і золото.

На початку серпня схожу мету перед ціною біткоїна поставив співзасновник Morgan Creek Digital Ентоні Помпліано — $400 000. Він упевнений, що біткоїн у майбутньому замінить золото, так як є його більш гарною цифровою версією, а оцифровані проекти завжди завойовують більший ринок, ніж їхні традиційні аналоги.

  • Від $20 000 до $100 000. 3 прогнози на курс біткоїна
  • Bloomberg: цього року біткоїн подорожчав до $20 000
  • Спад до 0 і зростання до $1 млн. Хто і як успішно передбачав ціну біткоїна

Коментарі - 4

+
0
Vvvlad
Vvvlad
1 вересня 2020, 10:14
#
A google trends говорят нам об обратном. Весь рост цены создаётся за счёт вливания огромных сумм USDT с воздуха, эмиссия которого с марта выросла более чем в 3 раза.
+
0
bonv
bonv
1 вересня 2020, 10:50
#
Индекс доллара во вторник, 1 сентября, снизился почти на 0,5% до 91,8 пункта. Зато драгоценные металлы и биткоин сегодня дорожают. Тройская унция золота выросла в цене на 0,76% до $1993,9. BTC сейчас торгуется чуть выше $11 900.
Многие аналитики ранее обращали внимание на отрицательную корреляцию биткоина и доллара. Когда валюта США растет в цене, то BTC, напротив, теряет позиции. Соответственно, когда капитал начинает уходить из доллара, биткоин дорожает, так как инвесторы вкладываются в альтернативные инструменты.
+
+30
OlexK
OlexK
1 вересня 2020, 12:19
#
Согласен полностью. Есть только два механизма сбережения средств: вложения в образование (в себя), или сво
+
0
OlexK
OlexK
1 вересня 2020, 12:20
#
Ой бизнес, который будет производить деньги, да хоть тэнгэ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися