Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 серпня 2020, 15:34

Чи варто купувати платину, доки вона вдвічі дешевша золота

Золота лихоманка відволікла увагу більшості інвесторів від інших дорогоцінних металів, в тому числі і від платини. Але у поточному році глобальні запаси платинових ETF збільшилися на 6% (+202 тис. унцій), активи під управлінням зросли на 3% ($89 млн).

Та у той час, як золото б’є історичні рекорди вартості, платина дешевшає.  «Мінфін» розбирався чому, і чи варто зараз вкладатися в цей метал.

Скільки коштує платина

Серед дорогоцінних металів цього року платина демонструє найгірші показники. Якщо золото з початку року подорожчало на 27%, а срібло на 53%, то платина за цей час подешевшала більш ніж на 3%, і під час написання статті коштувала на світових ринках $941 за тройську унцію (31,1 г).

Доволі скромні показники цей метал продемонстрував і як актив для довгострокових вкладень. За 5 років він подорожчав лише на 3,75%, а порівняно зі своїм історичним максимумом у 2008 р зараз коштує на 54% дешевше.

В 2011 р. золото вперше стало дорожчим за платину і після цього метали неодноразово обходили один одного в ціні. Однак у 2015 р. золото остаточно випередило платину і з того часу лише збільшує відрив від неї.

Щоправда, після мінімумів, досягнутих платиною і золотом 19 березня 2020 р на рівнях $ 599 і $1474 за унцію відповідно, платина значно активніше почала відновлюватися. Якщо жовтий метал з того моменту зріс в ціні на 32%, то платина — на 58%. 

За даними звіту Всесвітньої ради з інвестицій в платину (WPIC) за серпень 2020 р., вперше за багато років настрої інвесторів щодо платини стали позитивними. Після початку пандемії коронавируса кореляція між платиною і золотом відновилася до 0,7 пункту.

Різниця цін між золотом і платиною з 1997 р

В чому причина відставання

Утім різниця в ціні залишається доволі суттєвою і ось чому.  Минулого року 34% від всього обсягу використання платини припадало на автовиробників. Їм цей метал потрібен для виготовлення нейтралізаторів вихлопних газів у дизельних автомобілях. Ще 26% використовують інші галузі промисловості, зокрема, для проведення хімічних реакцій та виготовлення електроніки.

Чверть платини йде ювелірам. І лише 11% припадає на інвестиційний попит. Для порівняння, інвестиційний попит на золото і срібло становить близько 25% від загального обсягу.

Таким чином, саме закупівлі промисловців диктують ціну на платину, і коли у них виникають проблеми – це миттєво відображається на її ціні. Наприклад, саме через скорочення виробництва авто під час кризи 2008 р. платина впала з історичних максимумів, до яких більше навіть не наближалась.

Наступний удар по позиціях платини стався у 2015 р. під час так званого «дизельгейту». Цей метал використовується як нейтралізатор вихлопних газів саме у дизельних автомобілях, а для бензинових потрібний паладій. Довгий час вважалось, що дизельні автомобілі більш екологічні і держави субсидіювали їхнє виготовлення. Однак в 2015 р. з’ясувалось, що Volkswagen фальсифікував дані про екологічність дизельних двигунів. Це спровокувало зниження попиту на них, а відповідно і на платину.

Читайте також: Чому золото продовжить дорожчати

В умовах коронакризи промисловий попит на метал теж падає. За оцінками Всесвітньої ради з інвестицій в платину (WPIC), за підсумками року він знизиться на 5%. Також на 15% впаде використання платини ювелірами, що пов’язано із загальним скороченням ринку в умовах економічних проблем.

За таких обставин можна було б очікувати і ще суттєвішого падіння ціни на метал. Однак цьому завадили два фактори. Перший — скорочення виробництва платини через локдаун. Як очікують експерти, цього року воно зменшиться на 13%.

Також на фоні глобальних ризиків і інтересу інвесторів до захисних активів, WPIC очікує зростання попиту на злитки та інвестиційні монети. Попит на них цього року, прогнозують експерти, може подвоїтися. В умовах кризи і ослаблення долара інвестори шукають захисні активи і крім більш традиційного золота звертають увагу і на платину.

Як інвестувати в Україні

Вкласти гроші у платину можна і в нашій країні. Найочевидніший спосіб – це купити злиток. В Україні фізичну платину продає лише один банк – РВС Банк. Злиток вагою в 1 г обійдеться в 1505 грн. Але чим вища вага злитку, тим дешевше коштуватиме кожен грам. Наприклад, злиток вагою 50 г коштує 52,9 тис. грн., а кожен грам у ньому – 1058 грн. Найдешевше грам коштуватиме в стограмовому злитку – 1043 грн.

За потреби злиток можна і продати банку. Однак викуповує він платину значно дешевше, ніж продає – 730 грн. за грам, незалежно від ваги злитка. Таким чином, спред для злитка масо 1 г становитиме 51%, а для стограмового – 30%. Для порівняння, спред золотого злитка масою 100 г в цьому ж банку становить лише 4%.

Платину можна купити і у інших фінансових компаніях. Але, як правило, обійдеться вона ще дорожче, ніж у РВС Банку.

Читайте також: Як інвестувати в срібло: 4 доступні способи

Інший спосіб купити метал – придбати інвестиційні монети. Нацбанк платинові інвестиційні монети ніколи не чеканив. Однак інші центробанки їх випускають. Приміром, в Україні можна купити платинового американського орла.

Щоправда, через націнки перекупників зацікавити він зможе лише колекціонерів. Приміром, за «орла» вагою півунції (15,5 г) в Україні просять до 21 тис. грн. Тобто, один грам платини обійдеться майже в 1355 грн. Це дешевше, ніж у найлегшому злитку, але суттєво дорожче, ніж у важчих.

«Паперова» платина

«Мінфін» вже розповідав про інвестиції у «золоті» та «срібні» ETF – інвестиційні фонди, які купують відповідний актив і торгують своїми акціями на фондовому ринку. Акції таких інвестфондів повторюють коливання ціни металу. Існують і «платинові» ETF.

Приклад такого фонду — Aberdeen Standard Physical Platinum Shares. Та, вкладаючи гроші в ETF, не варто забувати про те, що інвестиційні фонди отримують комісію за свою роботу. Як правило, вона становить 0,2-0,8% річних.

Крім цього, за доступ на фондовий ринок потрібно заплатити брокерській компанії. Приміром, у Exante вартість кожної операції (як купівлі, так і продажу акцій) коштує $0,02, а у Фрідом фінанс Україна — щонайменше 10 грн. Натомість Interactive Brokers дозволяє інвестувати у ETF без комісії, але за обслуговування рахунку щомісячно бере $10.

Ще однин спосіб інвестувати у платину на фондовому ринку – купити акції компаній, що займаються її видобутком. Щоправда, їхня ціна залежатиме не лише від вартості металу, але й від ефективності управління компанією.

Наразі у цього сектора не все добре. Акції найбільшого світового виробника платини Anglo American Platinum з початку року подешевшали на 18%. Причиною стали не лише невисокі ціни на метал, але й масштабний страйк робітників у березні.

Читайте також: Як заробити на золоті, не купуючи злитки

Не набагато кращі справи у іншого «платинового» гіганта Vale S.A – його акції з початку року просіли на 14%. Компанія, крім платини, видобуває великий спектр і інших металів.

Чи є перспективи подорожчання

На думку експертів WPIC, зараз найкращий час для придбання платини, адже різниця між нею і золотом досягла рекордного рівня і далі буде скорочуватись.

«Серед інвесторів зберігається підвищений інтерес до дорогоцінних металів і альтернативних активів для збереження заощаджень. Ми спостерігаємо тенденцію, коли багато інвесторів вважають за краще обрати платину замість золота через велику різницю в ціні. До того ж зростання цін на платину може принести гарну прибутковість», — запевняють представники організації.

WPIC виділяє такі фактори привабливості платини як інвестиційного активу:

  • Відносно невелика пропозиція через обмежені інвестиції в нові родовища металів платинової групи (платиноїдів).
  • Ціна платини близька до історичних мінімумів по відношенню до золота і до рекордних мінімумів в порівнянні з паладієм.
  • Попит на платиноїди зростатиме через жорсткість норм токсичності вихлопів.
  • Баланс ринку і невідповідність цін на паладій і платину свідчать на користь заміщення паладію платиною.
  • Інвестиційний попит різко зріс, оскільки установи починають враховувати низькі ціни і позитивні фундаментальні перспективи.

Обирай депозит у надійному банку та отримуй прибуток без ризиків

Разом з тим не всі експерти так оптимістично дивляться на перспективи металу. За оцінками аналітиків Bank of America, середньорічна ціна на платину цього року становитиме $865 за унцію, а це менше, ніж зараз. Ще скептичніші експерти SFA Oxford:  вони переконані, що цього року варто очікувати перевищення пропозиції над попитом і, відповідно, зниження ціни металу до $680 за унцію.

Якщо щось і зможе суттєво підштовхнути ціну на платину в довгостроковій перспективі, то це – розвиток нових технологій, для яких цей метал може знадобитись. Наприклад, він необхідний для водневих двигунів. Якщо цей вид екологічного транспорту відвоює собі місце під сонцем в боротьбі з електрокарами, це суттєво підтримає попит на платину. Натомість якщо Tesla і компанія витіснять дизельні авто і не дадуть шансу водневим, дорогоцінний метал може ще суттєвіше втратити в ціні.

Читайте також: Акції Tesla: «бульбашка» чи перспектива на майбутнє?

Загалом же зараз платина не виглядає як цікавий інструмент для інвестицій. Надто туманні перспективи зростання її вартості. Якщо цінні метали — це традиційний інструмент диверсифікації заощаджень, то платина – це радше «диверсифікація всередині диверсифікації». Її є сенс купувати тоді, коли частина грошей вже вкладена в інші метали на випадок, якщо золото чи срібло почнуть втрачати в ціні, а для платини відкриються нові перспективи.

Олексій Писарев

Коментарі - 6

+
0
bonv
bonv
31 серпня 2020, 20:07
#
Експерти прогнозують зниження попиту на інвестиції через погіршення прибутку компаній і ризик поширення коронавірусу.
Найгірше ще попереду..
+
0
lika197
lika197
31 серпня 2020, 20:52
#
Лучше продолжать инвестировать в американские акции.
+
0
bonv
bonv
31 серпня 2020, 22:41
#
Або криптозолото:)
+
0
lika197
lika197
31 серпня 2020, 22:43
#
Нет. Рост золота или бита намного волатильнее чем акции, особенно в технологичном секторе. Золото хуже чем каждый сектор американской акции с начало апреля, когда ФРС начал добавлять ликвидность.
+
+30
mary27
mary27
31 серпня 2020, 23:01
#
Хорошая статья.

Где-то с месяц назад пришла к подобным (правда более пессимистичным) выводам.
В Украине инвестировать в платину нет смысла, погоду делает ''РвС Банк''.

По сути промышленный металл, вроде серебра.
Но, как сырье для катализаторов теряет интерес.
+
0
Кирилл Крафт
Кирилл Крафт
3 вересня 2020, 21:42
#
Золото, мне кажется, беспроигрышный вариат. Можно например золотые монеты покупать. Даже украинские стоят немало и растут в цене, на виолити не раз наблюдал эту тенденцию
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися