Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 липня 2020, 15:53

Бермуди, Естонія і Барбадос кличуть до себе тих, хто працює віддалено

Свіжі опитування показують — після карантину персонал не хоче повертатися до офісів. Деякі країни оперативно перебудовують свої візові правила під нові віяння.

За останній місяць відразу три країни ввели спеціальні візи і запрошують пожити у себе іноземців, які працюють на віддаленому доступі. «Мінфін» розбирався, чи будуть цікавими ці пропозиції для українців.

Всі — на віддалену роботу

Світовий локдаун змусив людей переглянути свої уявлення про ідеальні умови праці. 80% працівників хочуть перейти на віддалену роботу. Такі результати опитування, проведеного компанією Colliers International серед понад 5 тис. респондентів з 25 країн, починаючи з березня поточного року.

Аналогічні тенденції панують і на вітчизняному ринку праці. 37% працівників хотіли б продовжувати працювати з дому. Ще 21% респондентів вважає, що відмовлятися від віддаленого формату роботи ще рано, оскільки небезпека COVID-19 ще не пройшла. Про це свідчить опитування кадрового порталу grc.ua, результати якого були оприлюднені на початку червня.

Читайте також: Де влітку відпочивають українці. Список популярних напрямків з Google-запитів

Тим, хто може працювати віддалено, не обов'язково сидіти вдома — працювати можна і з іншої країни, яка пропонує нерезидентам візи для цифрових кочівників. Від туристичних вони відрізняються тим, що дають можливість залишатися в країні довше, наприклад, до року, і працювати в іншій державі.

Ще нещодавно візи для цифрових кочівників пропонували Німеччина, Естонія, Коста-Ріка, Норвегія, Мексика, Португалія та Чеська Республіка. В останні пару місяців до них приєдналися ще три держави – Естонія, Барбадос і Бермуди.

Цифровий номадизм — це спосіб життя, який дозволяє людям подорожувати світом і в той же час працювати віддалено. Основними областями роботи цифрових кочівників є ІКТ, фінанси і маркетинг. Цифрові кочівники використовують телекомунікаційні технології, щоб заробляти на життя і, взагалі кажучи, ведуть своє життя кочовим способом. Вони працюють віддалено із зарубіжних країн, кафе, публічних бібліотек, робочих місць або транспортних засобів для відпочинку.

Естонія: рай для фрілансерів

3 червня парламент Естонії прийняв поправки до діючих законів, що передбачають створення цифрової візи для кочівників.

Ця віза дозволить приїжджати до Естонії в якості туриста, але в той же час продовжувати працювати на іноземного роботодавця або на фрілансера незалежно від місцезнаходження. Подавати заявку на нову візу можна з 15 липня.

«Цифрова віза кочівників дозволить іноземцям, чия робота не залежить від їх місцезнаходження, працювати в Естонії. Вона може бути видана як короткострокова (тип C), так і довгострокова (тип D)», — йдеться у бюлетені управління поліції і прикордонної служби Естонії.

Поліція і прикордонна служба також вказали, що при подачі заяви на отримання цифрової візи кочівника діють загальні візові правила. А міністр внутрішніх справ Естонії Март Хельме уточнив, що всі заявки будуть перевірятись дуже ретельно.

Подати заяву можна в посольстві Естонії або безпосередньо в Департаменті поліції і прикордонної охорони. «Поліція і прикордонна служба приймуть рішення про видачу або відмову у видачі довгострокової візи протягом 30 днів з моменту отримання заяви», — йдеться в бюлетені.

За прогнозами естонських властей, щорічно місцеву цифрову візу зможуть отримати близько 1800 «кочівників».

Читайте також: Чому китайській економіці не «світить» світове панування

Втім, ті, хто бажає попрацювати на українського роботодавця з Естонії, повинні заробляти вище середнього за нашими мірками. Вартість життя в Естонії має середні показники, в порівнянні з іншими членами Євросоюзу. Ціни на продукти і послуги тут нижчі, ніж у Німеччині або Франції, але вищі, ніж у Латвії чи Литві.

Наприклад, оренда однокімнатної квартири в центрі Талліна стане в 456 євро, в інших районах — 321 євро. Щомісячні витрати на електрику, опалення, воду, вивіз сміття за квартиру площею 85 кв. м становлять 169 євро, за використання безлімітного інтернету (від 60 Mbps) — 22,21 євро.

На їжу місцеві витрачають близько 20% зарплати. При скромному витрачанні одному можна прожити на 300-400 євро. Наприклад, купівля McMeal у McDonalds стане в 7 євро. Чашка капучино в кафе — 2,58 євро. Обід на двох з трьох страв в середньому ресторані буде коштувати 40 євро.

На Бермуди на рік

Переорієнтуються на працюючих віддалено і Бермудські острови. Економіка Бермудів сильно залежить від туризму: на частку індустрії припадає 40% економічного зростання. Щорічно країна приймала 500 тис туристів, в основному, з США.

Але через пандемію і обмеження на поїздки туристичний потік практично вичерпався. Тому Бермудські острови тепер запрошують іноземців, які працюють віддалено.

Острівна держава пропонує сертифікати на проживання іноземцям, які готові переїхати на рік. Про це минулої п'ятниці повідомив міністр зайнятості Бермудських островів Джейсон Хейворд, передає телеканал CTV News.

Вартість сертифіката становить $236 (357 CAD). Подати заявку зможуть туристи старше 18 років, що не мають судимості. Заявники повинні надати підтвердження зайнятості, мати достатній дохід і «хорошу репутацію». Придбати сертифікат також зможуть студенти, зараховані в аспірантуру або докторантуру.

Читайте також: Податкова амністія: які пастки готує держава

Приїжджаючі на острови повинні здати тест на коронавірус. З моменту початку спалаху на Бермудських островах зафіксували лише 152 випадки COVID-19.

Але життя тут дешевим не назвеш. На двох у місяць доведеться витратити еквівалент понад $2 тис при середньому рівні запитів. І це без витрат на житло. Наприклад, за оренду скромної однокімнатної квартири в столиці доведеться викласти близько $3 тис.

Барбадос теж перекваліфіковується

Можливість отримати річну візу для працюючих віддалено анонсував і Барбадос. Про це повідомив прем'єр-міністр Барбадосу Міа Моттлі, передає прес-служба уряду.

«Ви не зобов'язані працювати в Європі, США або Латинській Америці, якщо можете приїхати сюди», – звернулася голова уряду до фрілансерів.

Влада Барбадосу готова надати фрілансерам можливість безпроблемно залишатися на острові до 12 місяців. Хоча подробиці отримання річної візи поки що не озвучені.

Зацікавленість в цьому очевидна: прямі доходи туристичної галузі становлять 12% ВВП Барбадосу, а опосередковано, як підрахувала Барбадоська асоціація готелів і туризму, – всі 40%.

На сьогоднішній день на Барбадосі, де коронавірусом заразилися всього 98 осіб, знято більшість обмежень, пов'язаних з пандемією. Дозволені спортивні змагання та масові заходи чисельністю до 500 учасників, однак зберігається вимога дотримувати соціальну дистанцію. Кордони для іноземців країна відкрила 12 липня.

Загальна вартість проживання в Барбадосі для двох осіб з середнім рівнем споживання за один місяць без урахування вартості житла буде становити близько $1400. За однокімнатну квартиру на околиці міста доведеться віддати приблизно $400, в центрі – близько $500.

Коментарі - 25

+
+8
braintest
braintest
20 липня 2020, 16:16
#
Это как-то странно, Эстонии выгодно, что бы человек жил в стране даже не уплачивая налоги.
Интересно, как с медицинским обеспечением по такой визе?
+
+147
u3IOm4uk
u3IOm4uk
20 липня 2020, 16:24
#
Он будет у них тратить заработанные деньги. Почти то же самое что и турист, только на длительном проживании
+
+62
yarg
yarg
20 липня 2020, 16:33
#
Дико дорогой интернет... 650 гривен в месяц... холодно и сыро...  Что в той Эстонии делать???
+
+6
bonv
bonv
20 липня 2020, 16:56
#
Заробляти гроші віддалено:)))
+
+38
yarg
yarg
20 липня 2020, 17:06
#
Гораздо приятнее делать это в Черногории или типа того. Дешевле . теплее и девушки красивше :)
+
+14
bonv
bonv
20 липня 2020, 17:18
#
Не поспориш:))) Але кожен заманює чим може:)
+
0
AlSaher
AlSaher
20 липня 2020, 19:18
#
Ну это изначально предложение для тех кому 650 грн вообще не деньги)
+
+8
yarg
yarg
20 липня 2020, 19:22
#
Да не вопрос , но ехать в Эстанию может быть один мотив - нечеловеческая дешевизна.  А ее , как оказалось, - тоже нет. 
при одинаковых ценах - что-то на берегу теплого моря будет поинтереснее Эстонии. Что-то - это все кроме Ливии :)
+
0
Alpenstein
Alpenstein
22 липня 2020, 21:41
#
А я задумался. Там есть ИТ, не так уж дорого по сравнению с Киевом, экология явно получше и рядом Скандинавия, в которой интересно было бы побывать. Плюс, если я правильно понял, рейсы из Эстонии внутри Евросоюза никто не будет геммороить двухнедельным карантином или обезъянником, как с нашими согражданами получилось в Греции. 

Условия почитал, пока не понял, будет ли квота в 1800 виз в год или нет как пишут здесь - вроде на оф.сайте говорят, что не будет ограничений. И нужно выяснить налоговые ставки так как через полгода непрерывного проживания становишься их налоговым резидентом.

Подобная виза, кстати, есть в Германии, но там условия получения посложнее - нужно играться с пропиской, писать эссе о жизненных планах чиновникам в разные Амт-ы и т.д.
+
+12
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
21 липня 2020, 9:41
#
Там очень красиво. Согласен, что холодно и сыро. В сравнении с Черногорией - проигрывает. Но если у тебя уже есть красивая девушка «на борту» привезенная с теплых краев, то не все так мрачно! ;-)
+
0
Aguayo
Aguayo
20 липня 2020, 16:41
#
Может я чего-то не понял но, если ты работаешь удаленно, зачем ехать в другую страну? Если это туризм, так кто мешает работать с туристической визой?
+
0
yarg
yarg
20 липня 2020, 16:44
#
Я так понял - это долгосрочная туристическая виза.
+
+12
Shamshir87
Shamshir87
20 липня 2020, 16:53
#
Во время карантина, если бы вы на Сейшелах тусили, вместе с семьёй, правда, это было бы круче, нежели в затхлой квартирке? Вот в этом и разница.
+
+6
bonv
bonv
20 липня 2020, 16:57
#
Оплата проживання і користування різними послугами приносить додаткові доходи в бюджет.
+
0
Aguayo
Aguayo
20 липня 2020, 17:05
#
Перелеты, аренда квартиры, покупка вещей, необходимых для проживания около года правда все это компенсируют?
+
0
braintest
braintest
21 липня 2020, 12:04
#
Мне не нравится, когда машина запаркована на пешеходном переходе и я вызываю полицию, а они разводят руками. Или когда буянят соседи, я звоню в полицию, а они спрашивают, а Вы с сосдеями разговаривали?
+
0
yarg
yarg
21 липня 2020, 12:12
#
А как наличие визы решит эти проблемы ?
+
0
Aguayo
Aguayo
21 липня 2020, 12:57
#
Так это на ПМЖ надо, тут за год ничего не решится
+
0
Alpenstein
Alpenstein
22 липня 2020, 21:21
#
C тур визой 90 дней подряд максимум. С Эстонской Digital Nomad Visa - есть вариант на три месяца и на год с продлением. Но они просят доход от 3300 евро в месяц гросс (грязными до налогов) чтоб был на соискателе. Правда жену и детей вроде можно везти без вопросов.
+
0
StNiko
StNiko
20 липня 2020, 17:56
#
Вот люди на ровном месте берут и что то делают, подстраиваются
видимо вообще куча работ будет переформатирована.
+
0
irakez
irakez
20 липня 2020, 21:30
#
Неинтересные какие-то предложения. Вот бы в списке этих стран был Тайланд)
+
+8
Diego Donati
Diego Donati
21 липня 2020, 1:38
#
Лучше в Одессе квартиру снять: тепло, недорого, море, не нужны визы.

Украина могла бы подтянуть фрилансеров со всего мира: почти бесплатный Интернет, квартира в облцентре 200 долларов в месяц, дешевая еда и пиво.
+
+67
Shamshir87
Shamshir87
21 липня 2020, 9:57
#
А также отсутствие медицины, отсутствие безопасности, когда к тебе ворваться может любой атошник и поискать бабулетик, судовой беспредел, отличные соседи- почти вменяемые и точно также с коммунальным кодексом. Это нам привычно, в таком жить, а вот ребяткам из развитых стран- нет. Максимум на что можем претендовать- на фрилансеров из африки. =)
+
+18
dvded .
dvded .
21 липня 2020, 10:21
#
«когда к тебе ворваться может любой атошник»
Таких случаев было сколько? Какова вероятность события?
+
+37
yarg
yarg
21 липня 2020, 10:29
#
Какие атошники врывались к шамширчику - это загадка. И почему демобилизованные военнослужащие должны куда-то врыватся - тоже загадка. Я подозреваю что он живет в Горловке и атошниками называет славных мотороловцев.
Но какова вероятность что в его Горловку поедут фрилансеры из Норвегии ? даже не знаю....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися