Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 липня 2020, 15:43

Спліт. У НБУ розповіли, чи переглядатимуть оподаткування страхових компаній

Нацбанк планує обговорювати з Міністерством фінансів питання оподаткування страхових і лізингових компаній. Але рішення з цього питання не варто очікувати в поточному році. Про це заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час брифінгу з питань «спліту».

Нацбанк планує обговорювати з Міністерством фінансів питання оподаткування страхових і лізингових компаній.
Фото: glavcom.ua

Що кажуть у Нацбанку

За словами Рожкової, Нацбанку як регулятору дуже хотілося б, щоб сектор був прозорим з усіх сторін, зокрема, з точки зору оподаткування.

Тому НБУ планує в межах своєї компетенції зробити так, щоб страхування, лізинг та інші фінансові послуги отримали додатковий стимул до розвитку.

Читайте також: Спліт в дії. Відсьогодні НБУ починає регулювати не тільки банки

«Ми плануємо обговорювати всі ці питання з Міністерством фінансів. Єдине, що потрібно розуміти, сьогоднішня кризова ситуація вносить свої корективи в бюджет країни — в нас розширений дефіцит. Тому не варто очікувати, що будуть якісь зміни в цьому році. Але ці дискусії з Міністерством фінансів ми почнемо.

Головним нашим аргументом є те, що, давши додатковий стимул для розвитку сектору, ми зможемо компенсувати ці податки іншими надходженнями до бюджету від підвищення прозорості роботи небанківського фінансового ринку», — підсумувала Рожкова.

Читайте також: «Спліт»: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Нагадаємо

  • З 1 липня Нацбанк почав регулювати роботу не тільки банків, а й страхових компаній, мікрофінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та інших небанківських фінансових установ.
  • Недержавні пенсійні фонди перейшли під контроль Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Поки для компаній все залишиться так, як було. Зміниться лише адреса для подання звітності. Нове регулювання буде з'являтися поступово.

Читайте також: НБУ поки не дозволить небанківським фінустановам залучати кошти вкладників

  • Як заявляли в НБУ, тільки два сегменти небанківських ринків вимагають більш пильної уваги, страхові компанії та кредитні спілки, оскільки працюють з грошима населення й бізнесу.
  • Інша частина небанківського ринку працює на власному капіталі або кредитах, тобто не залучає гроші населення. Для них регулювання буде ослабленим.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися