Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2019, 11:05

«Спліт»: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Національний банк планує спростити ліцензування нових небанківських фінансових установ. При цьому переліцензування не буде. Про це написала на своїй сторінці в Facebook перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, коментуючи ухвалення закону про «спліті».

Національний банк планує спростити ліцензування нових небанківських фінансових установ.
Фото: flickr.com

За її словами, якщо установи не несуть ризику для кредиторів, регулювання таких установ має бути максимально спрощеним.

«Основний закон для них — закон про захист прав споживачів фінпослуг. Ми плануємо суттєво спростити ліцензування нових небанківських фінансових установ. При цьому переліцензування діючих гравців цього ринку не планується», — написала Рожкова.

За її словами, у НБУ були зауваження щодо відсутності у регулятора необхідної компетенції.

«Тому ми дуже розраховуємо, що фахівці з комісії (Нацкомфінпослуг) приєднаються до нашої команди», — підкреслила Рожкова.

Вона додала, що закон про «спліті» стане каталізатором і дасть додатковий серйозний стимул для подальшого розвитку фінансового ринку.

Що відомо

12 вересня ВР підтримала в цілому законопроект про так званий спліт. Це означає, що контроль над більшістю небанківських фінансових установ тепер перейде до Національного банку.

Що це дасть

Мета законопроекту №1069-2 — дерегуляція та зменшення кількості точок дотику бізнесу і держави:

  • менше регулюючих і контролюючих органів;
  • менше погоджувальних процедур;
  • низькі корупційні ризики;
  • кращі умови ведення бізнесу.

Читайте також: Чому потрібен СПЛІТ

Чому цей законопроект важливий

  • Законопроект приводить регулювання і нагляд у небанківському фінансовому секторі у відповідність з міжнародними стандартами.

  • Прийняття законодавства, важливого для забезпечення розвитку фінансових ринків і, зокрема закону про спліті, є також одним із пунктів Меморандуму співпраці з МВФ в рамках програми stand-by.

  • В рамках закону, до 30 червня 2020 року включно регулюванням ринку буде займатися Нацкомфінпослуг, але вже з 1 липня 2020 року цю функцію буде виконувати Національний банк.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися