Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 липня 2020, 8:30

Спліт в дії. Відсьогодні Нацбанк починає регулювати не лише банки

Відсьогодні Нацбанк починає регулювати не лише банки, а й страхові компанії, кредитні спілки, ломбарди та інші фінансові установи. Недержавні пенсійні фонди перейшли під контроль Комісії з цінних паперів та фондового ринку. 

Що зміниться

З 1 липня для компаній все залишиться так, як було. Зміниться лише адреса для подання звітності.

Нове регулювання з’являтиметься поступово.

Як заявляли в НБУ, лише два сегменти небанківських ринків вимагають більш пильної уваги – страхові компанії та кредитні спілки, оскільки вони працюють з грошима населення і бізнесу.

Інша частина небанківського ринку працює на власному капіталі або кредитах, тобто не залучає у населення гроші. Тобто для них регулювання буде послаблено. 

Перехідний період

30 червня 2020 року НБУ ухвалив правила для небанківських установ на перехідний період спліту. «Перехідні» постанови ухвалено за декількома напрямками: ліцензування та реєстрація; нагляд; виїзні перевірки; заходи впливу; звітність.

Що передбачають «перехідні» постанови

1) закріплено подання звітності учасниками ринку до Національного банку через спеціальний веб-ресурс – portal.bank.gov.ua;

2) встановлено, що до моменту визначення Національним банком тарифів на надання ліцензій, вони видаватимуться безкоштовно;

Читайте також: Спліт на старті. НБУ стане регулятором «небанків» за графіком, попри карантин

3) визначено, що інспекційні перевірки розпочнуться лише після ухвалення НБУ спеціальних нормативно-правових актів із питань проведення перевірок діяльності учасників ринків небанківських фінансових послуг (крім клієнтів) та застосування заходів впливу.

За винятком цих уточнень, обов’язки учасників ринків небанківських фінансових послуг, зокрема з подання інформації до регулятора та отримання його погоджень, лишаються незмінними і здійснюватимуться вже стосовно НБУ, а не Нацкомфінпослуг.

Читайте також: «Спліт»: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Рішення, які ухвалювалися Нацкомфінпослуг як колегіальним органом, починаючи з 1 липня 2020 року прийматимуться Нацбанком в особі його колегіальних органів: правління та комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг.

Відповідні положення передбачені постановами Нацбанку від 25 червня 2020 року, які набувають чинності 1 липня, а саме постанови № 82 – 87.

Читайте також: НБУ поки не дозволить небанківським фінустановам залучати кошти вкладників

Чому цей закон важливий

12 вересня 2019 року ВР підтримала в цілому законопроєкт №1069-2 про так званий спліт. Це означає, що контроль над більшістю небанківських фінансових установ тепер перейде до Національного банку. 

Читайте також: Чому потрібен СПЛІТ 

  • Закон приводить регулювання та нагляд у небанківському фінансовому секторі у відповідність до міжнародних стандартів.
  • Ухвалення законодавства, важливого для забезпечення розвитку фінансових ринків, і зокрема закону про «спліт», є також одним із пунктів меморандуму співпраці з МВФ в рамках програми stand-by.

Читайте також: Олександр Бевз: скоро з'явиться більше можливостей вигідно обміняти валюту

Коментарі - 1

+
+11
73482065
73482065
2 липня 2020, 15:37
#
Эти МФО текие проценты гребут на вирусе  а их помощьники натариусы и частные исполнители арестовывают карточки как  зарплатные так и пенсионые без разбору
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися