Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 червня 2020, 17:49

КСУ відновив справу про націоналізацію Приватбанку. ФГВФО звернувся до Зеленського

Конституційний суд України від 16 червня відновив справу про законність націоналізації Приватбанку. У відповідь на це голова ФГВФО Світлана Рекрут просить президента скликати РНБО через загрозу державного масштабу в економічній сфері. Про це пише НВ Бізнес з посиланням на лист голови ФГВФО до президента.

Конституційний суд України від 16 червня відновив справу про законність націоналізації Приватбанку.
Фото: unian.ua

Про що заявили у Фонді

У Фонді нагадують, що Конституційний суд (КСУ) з 25 квітня 2016 року за поданням Верховного суду України (ВСУ) розглядає питання відповідності норм закону про ФГВФО Конституції України.

«Мета цього подання — визнання неконституційним Закону України „Про систему гарантування вкладів фізичних осіб“, — відзначають в листі.

Читайте також: «Антиколомойський» закон оскаржили в Конституційному суді

У ФГВФО вважають, що „задоволення КСУ конституційного подання в повному обсязі миттєво виведе за межі правового поля весь інститут системи гарантування вкладів, виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків“.

У Фонді впевнені, що наслідки використання такого прецеденту в конституційному поданні будуть катастрофічними як для діяльності Фонду, Кабміну, Нацбанку, так і для стабільності фінансової системи України в цілому.

До чого може призвести рішення КСУ

Рішення КСУ може призвести, зокрема:

  • до неможливості виведення неплатоспроможних банків з ринку та задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банків;
  • скасування вимог до пов'язаних з неплатоспроможними банками особам щодо відшкодування збитків банку і його кредиторів;
  • неможливості виконання Україною взятих на себе зобов'язань в межах чинних міжнародних програм і меморандумів.

Читайте також: Приватбанк VS Суркіси: Верховний суд закрив справу

Крім того, під питанням опиниться і легітимність рішень ФГВФО з дня прийняття закону, в тому числі тих, що стосуються Приватбанку, зазначають в листі.

Відомо, що КСУ відновив розгляд справи про націоналізацію Приватбанку одразу після часткового задоволення 15 червня касаційної скарги НБУ у справі Суркісів.

Передісторія

  • Шостий апеляційний суд за клопотанням Приватбанку призупинив розгляд скарги на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня 2019 року про скасування націоналізації Привату до розгляду у Великій палаті Верховного суду справи за позовом сім'ї Суркісів.
  • 15 червня ВС закрив справу проти Суркісів Приватбанку.
  • Закон 590-IX передбачає право колишніх акціонерів банків на компенсацію заподіяної шкоди, забороняючи при цьому визнавати недійсними договори, укладені в процесі виведення банків з ринку. Закон набув чинності 23 травня.

Читайте також: «Антиколомойський» закон в дії: Суд закрив два позови ексакціонерів Приватбанку

Коментарі - 9

+
0
lsdog
lsdog
22 червня 2020, 18:08
#
Гривневые депо 200 тысяч гривен плюс в украинских банках на таких новостях лучший инструмент для держания собственных денег в них (нет)
+
+61
Qwerty1999
Qwerty1999
22 червня 2020, 19:43
#
Если ЗУ о ФГВФЛ признают неконституционным, то никаких ни 200 тысяч ни 150 тысяч некому будет вам выплачивать - ФГВФЛ ликвидируют, все его иски к собственникам банков и по возврату кредитов также будут аннулированы и конечно к Коломойскому автоматически вернётся Приватбанк...
+
0
vadymbanker
vadymbanker
22 червня 2020, 18:22
#
Рекрут еще бы межгалактические войска созвала бы.
+
+3
ballistic
ballistic
22 червня 2020, 18:30
#
Напьорсточнікі повернулися до влади.
Клоун-президент напевно думає, що це як циркові фокуси для глядачів.
+
+27
zzel
zzel
22 червня 2020, 18:53
#
1. Государство Украины национализировало Приватбанк у Коломойского
2. Коломойский приобрел государство Украина через покупку президента не лоха
И теперь у КС стоит очень острый вопрос - после возврата 10 млрд долларов из бюджета Украины Коломойскому, будет фактически нанесен убыток самому господину Коломойскому который де факто должен заплатить свои же деньги себе же из бюджета Украины

по этому КС должно решить как выйти из ситуации так что бы интересы Коломойского не пострадали, возможно новый налог на выплаты Коломойскому, или трудо дни для всей страны
+
+19
lsdog
lsdog
22 червня 2020, 18:55
#
Ахаххахаха, зачем покупать предприятие если можно купить директора хахахаха трудодни ору
+
+66
bonv
bonv
22 червня 2020, 19:25
#
І транші від МВФ хочуть, і бені приват повернути або компенсацію - теж.. Слуги олігархів.
+
+39
bonv
bonv
22 червня 2020, 19:30
#
Извилины у зе-человека, как кассы в супермаркетах — несмотря на то, что их создали очень много, не факт, что будут работать все...
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
22 червня 2020, 21:45
#
Enjoy:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися