Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 червня 2020, 8:11

Приватбанк VS Суркіси: Верховний суд закрив справу

Велика Палата Верховного Суду 15 червня частково задовольнила касаційну скаргу Нацбанку, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій у справі родини Суркісів, а також вирішила закрити провадження. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Нагадаємо, суди попередніх інстанцій:

  • скасували рішення НБУ про визначення членів родини Суркісів пов'язаними з ПриватБанком особами;

  • визнали нечинними договори купівлі-продажу акцій додаткової емісії ПриватБанку за рахунок депозитів родини Суркісів (bail-in);

  • стягнули з ПриватБанку понад мільярд гривень.

Отже, зазначені рішення судів скасовані.

Читайте також: На Приватбанк наклали два штрафи за неповернення депозиту Суркісам

Також Верховний Суд зазначив, що позовні вимоги родини Суркісів підсудні цивільному суду, а не суду адміністративного судочинства.

«Ми вітаємо рішення Верховного Суду про скасування рішення судів попередніх інстанцій. Рішення Нацбанку про те, що родина Суркісів є пов’язаними з Приватбанком особами залишається у силі. Отже, держава мала повне право на обмін їх депозитів на акції додаткової емісії банку для зменшення навантаження на платників податків при виведенні Приватбанку з ринку за участі держави», — зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

У ході розгляду справи, Національний банк надав переконливі докази, що пов'язують сім'ю Суркісів із колишнім акціонером Приватбанку Ігорем Коломойським.

Передісторія

  • Суркіси, а також їх сім'ї, судяться з Приватбанком за депозити на 1 млрд грн. Вони оскаржують процедуру bail-in, за якою в 2016 році націоналізували Приватбанк. Суркіси були визначені Нацбанком пов'язаними з Приватом особами, тому їх вклади конвертовані в капітал держбанку

Читайте також: Приватбанк заявляє, що документи у справі Суркісів — підроблені

  • 13 червня Господарський суд Києва задовольнив клопотання державного Приватбанку про закриття проваджень за двома справами за позовами ексакціонерів банку про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій фінустанови.

Читайте також: Суркіси VS Приватбанк. Кабмін програв апеляцію на рішення суду про $250 мільйонів

Коментарі - 8

+
+7
lsdog
lsdog
16 червня 2020, 8:43
#
Взяли депозиты в 250кк$, перевели в акции и выкупили за 1 гривну, это неприкасаемая частная собственность? Или подразумевается что эти деньги были аккуратно приватизированы из гос бюджета и поэтому их так просто взяли и забрали? У меня в голове легкая несостыковка, есть что-то что мне неизвестно и о чем не пишут в сми. Например если бы так с моим депо сделали, я бы тоже судился. Проясните, пожалуйста, я просто не понимаю и чего-то не знаю. Почему все против Суркисов, хоть мне и понятно предвзятое отношение к «элитам» из 90-х, но в чем цимес ситуации? Что за мякотка тут есть?
+
+169
AlejandroV
AlejandroV
16 червня 2020, 9:21
#
Причем тут «все против Суркисов»? Поинтересуйтесь что такое «связанные с банком лица» и подумайте: влияют ли они на банк? имеют ли они с банка что-либо? как это влияет на состояние банка? Почему-то когда на груди у футболистов Динамо красовалась надпись «Приватбанк» (далеко не бесплатно) вопросов у самих суркисов связаны ли они с приватом не возникало. Да и абы куда на лярд депозиты просто так не размещают. Поэтому ИМХО не правильно путать депо обычного физ.лица и деньги «связанных» с банком лиц. Это ИМХО разные деньги и соответственно их возврат регулируется по разному. А судиться они безусловно имеют право...
+
+54
alexat3107
alexat3107
16 червня 2020, 9:31
#
Может быть такое, что Коломойский вывел ихние деньги в офшоры на их счёт, а теперь они хотят отсудить эту суму, и получается « заработают « 250к $ на ровном месте.
+
+15
smartphone
smartphone
16 червня 2020, 13:22
#
Та да, разместить на Кипре доларовый депозит под 10% может любой человек, верняк
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
17 червня 2020, 11:21
#
А что это за цифра 250кк$? Вроде1 млрд грн это около 40 млн дол
+
0
lsdog
lsdog
17 червня 2020, 13:49
#
Https://www.google.com.ua/amp/s/www.epravda.com.ua/rus/news/2020/06/10/661579/index.amp
+
+97
Smehue4ki
Smehue4ki
16 червня 2020, 11:06
#
Аж не верится, что в Верховном суде ещё есть вменяемые судьи
+
+15
ivankolomoez
ivankolomoez
17 червня 2020, 0:52
#
С одной стороны, их депозит - частная собственность, и нормально воевать и судиться за своё. С другой стороны, общество догадывается о происхождении средств (громкие скандалы о распиле денег облэнерго...) поэтому все «против» них
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися