Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 червня 2020, 7:10

Бій на зустрічних курсах: НБУ, Нафтогаз та нерезиденти б'ються за свою ціну долара

Минулий тиждень не став переломним для гривні, а радше перетворився на «бої місцевого значення» інтересів великих покупців і продавців. За період з 15 до 19 червня долар на міжбанку подешевшав з 26,78/26,81 до 26,715/26,735 гривень, а готівкові котирування його продажу ввечері 19 червня перебували в межах 26,76 — 26,85.

Партизанські методи

Надлишку валюти на міжбанку не відчувалося. Нацбанк виходив на торги 16-го, 18-го і 19-го червня та купив $110 млн за курсом у межах 26,72-26,77 грн/$. Ці результати виглядають скромно. Нацбанк міг отримати більше з урахуванням періоду сплати податків і розпродажів валюти Нафтогазом.

Фактично Нацбанк поступився нерезидентам, які активно скуповували валюту, виходячи з українських ОВДП у міру їх погашення. Саме нерезиденти, купуючи валюту через СІТІбанк, викачували долар з міжбанку, чим і зменшували обсяги купівлі валюти Нацбанком. До того ж активізувалися імпортери, особливо імпортери нафтопродуктів, так як попит на їх товар знову зростає.

Металурги та аграрії не поспішали продавати валюту — головним продавцем був Нафтогаз, якого чекають великі бюджетні платежі. Держкомпанія намагається «без зайвого галасу» поступово продавати валюту і акумулювати гривню під розрахунки з державою. Але не привертати до себе уваги не вдається.

Як тільки Укргазбанк (основний продавець валюти Нафтогазу) виходить на торги — покупці долара намагаються збити котирування, що їм періодично вдається. Або ж на міжбанку з'являється хтось із великих покупців-нерезидентів, що до цього вичікував «в засідці» оптимально низьких котирувань. У підсумку минулого тижня ми могли спостерігати «позиційні курсові бої» між великими продавцями і покупцями, що робило курс заручником від їх виходу на торги.

Читайте також: Депозит у гривні або валютний кеш: як не помилитися з курсом (відео)

Що вплине на валютний ринок цими днями

Основними чинниками, що вплинуть на курс, найближчим часом будуть:

1) Завершення періоду бюджетних платежів, виплати відшкодувань ПДВ, короткий тиждень у зв'язку зі святкуванням Дня Конституції.

Бізнесу потрібно оперативно закрити всі зобов'язання зі сплати податків. З урахуванням того, що «Нафтогаз» повинен перерахувати до бюджету значні суми, перспективи курсу гривні вселяють оптимізм, принаймні, на 22 -23 червня.

Проти нацвалюти зіграє:

а) перерахування основної суми відшкодування ПДВ експортерам (зазвичай з 24 до 30 числа). Це позбавить експортерів від необхідності продавати валюту і скоротить її пропозицію на міжбанку;

б) імпортерам потрібно буде оперативно закривати свої валютні зобов'язання у червні. З одного боку, це збільшить статистику торгів, але з іншого – збільшить попит на валюту на міжбанку;

в) Україна відзначає День Конституції, а це означає три вихідних дні, включаючи понеділок 29 червня. Це скорочує кількість робочих днів, що залишилися до кінця місяця, що змусить компанії активізувати свої валютні операції в період з 22 до 25 червня (понеділок — четвер).

Крім цього, неробочий в Україні понеділок буде робочим у США і ЄС, що призведе до перекосів попиту і пропозиції на міжбанку 30 червня, коли українські банки зарахують валютну виручку компаніям відразу за два дні.

2) Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 23 червня. На момент написання статті чиновники хотіли продавати гривневі облігації без зазначення обсягів розміщення на 98, 154, 245, 329, 609 та 966 днів.

На Міністерство чекають консультації з первинними дилерами. Ми прогнозуємо, що після них будуть запропоновані випуски на 98 і 154 дні обсягом по 500 млн гривень кожен. При цьому ще два випуски ОВДП з решти 4 серій, з точки зору термінів розміщення, можуть бути зняті з торгів.

Нагадаємо, що перший аукціон з розміщення держпаперів, проведений після зниження облікової ставки до 6% річних, відбувся 16 червня з дуже скромними результатами. Було розміщено ОВДП лише на 1,96 млрд гривень з дохідністю від 7,5% до 10,76% річних. Інвестори продовжать активно боротися за свою дохідність за новим розміщенням і цього разу.

Українським банкам купівля ОВДП може бути цікавою тому, що під них вони можуть брати у Нацбанку рефінансування під 6% річних. А, отже, мають можливість заробляти за рахунок різниці між дохідністю ОВДП і вартістю рефінансу. І судячи з усього, цього разу банки будуть основними покупцями держоблігацій.

Ми прогнозуємо розміщення ОВДП на аукціоні 23 червня на суму до 3,5-6,6 млрд гривень з невеликим зниженням дохідності, яка за паперами на різні терміни складе 7,1%-10,3% річних.

Збільшення попиту на гривню під час проведення самого аукціону (вівторок 23 червня) і в середу 24 червня (день розрахунків за ним) — зіграють на користь гривні і на валютному, і на ресурсному міжбанку. На великий інтерес до цих облігацій з боку іноземних інвесторів розраховувати поки що не доводиться;

3) Інтервенції Нацбанку, ліквідність у банківській системі, поведінка готівкового ринку і спекулянтів.

Інтервенції НБУ. Спекулянти і великі гравці. Нацбанк продовжить викуповувати надлишок долара на торгах. В першу чергу — валюту, що продається Нафтогазом. За нашими розрахунками, без особливого впливу на міжбанківський курс регулятор зможе купити близько $100-160 млн.

Враховуючи активну купівлю валюти нерезидентами, котирування, що виставляються НБУ та іноземними інвесторами, будуть головними орієнтирами для ринку цього тижня.

Поведінка великих гравців буде істотно впливати на курсоутворення в цей період. Частина гравців захоче «сидіти в засідці» і «не світити» свої обсяги купівлі та продажу до моменту, доки на ринку не з'являться прийнятні для них котирування. Це буде призводити до частих стрибків курсу на міжбанку протягом дня.

Спекулянти будуть активно працювати «у дві сторони», а також підлаштовуватися під дії великих учасників торгів, намагатися розгойдати курс протягом дня.

Готівковий ринок залишиться заручником поведінки міжбанку. У спекулянтів зараз мало шансів зіграти на різниці готівкового та безготівкового курсів. Вони вважатимуть за краще працювати у форматі «з обороту». Власники обмінників при виставленні курсів будуть орієнтуватися на реальний попит та пропозицію за готівковою валютою у своєму регіоні та ситуацію на торгах;

Ліквідність у банківській системі збережеться на високому рівні, що дасть можливість банкам виконувати всі нормативи резервування на коррахунку в НБУ і розміщувати значні суми коштів у депсертифікати Нацбанку, а також активно працювати з ОВДП на первинному та вторинному ринках.

За оцінками «Мінфіну» відшкодування ПДВ експортерам і планові погашення ОВДП дозволять банкам зберегти залишки на своїх коррахунках у період з 22 до 26 червня в межах 46-70,1 млрд гривень.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на:

1) поведінку міжбанку;

2) реальний попит і пропозицію валюти з боку населення;

3) рівень конкуренції в їх регіоні.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 12-20 копійок, а в банках 15-35 копійок.

«Мінфін» прогнозує курс долара на 22-26 червня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,55-26,95 грн/$, а в банках 26,50 — 27,00 грн/$.

На міжбанку. З урахуванням відшкодування ПДВ експортерам, розрахунків Нафтогазу з бюджетом і зростання операцій за ОВДП коливання курсу на торгах будуть помірними — в межах 6-20 копійок за доларом протягом однієї торгової сесії.

Можливі стрибки курсу євро у зв'язку з результатами рішень саміту ЄС щодо роботи фонду відновлення економіки — до 16-22 копійок на євро протягом сесії. Особливо в періоди ралі за парою євро/долар, яке очікується найближчими днями.

Читайте також: Китай надрукує десятки трильйонів юанів через загрозу рецесії

Основними гравцями залишаться великі вітчизняні компанії, Нацбанк, банки і ті нерезиденти, які працюють з українськими ОВДП на первинному та вторинному ринках.

НБУ продовжить виходити на торги з інтервенціями з купівлі долара, використовуючи для них Matching. Якщо Нафтогазу знадобиться продавати дуже великі обсяги валюти, регулятор може провести аукціон, хоч і застосовує цю форму роботи рідко.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 22 до 26 червня курс безготівкового долара на міжбанку буде перебувати в межах 26,55-26,95 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — четвер — в межах $ 210-290 млн при укладенні до 520-650 угод.

У п'ятницю— різке зниження обсягів операцій до $160-190 млн при укладенні до 440-480 угод напередодні довгограючих вихідних.

Читайте також: Скільки і кому видав кредитів МВФ під час пандемії

Коментарі - 13

+
0
motoruller
motoruller
22 червня 2020, 11:16
#
Чуйка что 26.5 больше не увидим. Нбу выкупает ровно, курс не проседает. Наблюдаем за поведением нерезов, зачем они купили грн овгз на 144млн грн никто не знает.
+
+28
Kanarej
Kanarej
22 червня 2020, 16:47
#
Проседает. И скорее всего увидим. Но возможно уже в июле, хотя кто знает, может уже завтра приблизимся :).
+
0
Kanarej
Kanarej
23 червня 2020, 17:03
#
Так и случилось, приближаемся к 26.5 :)
+
+13
Все буде Україна
Все буде Україна
22 червня 2020, 11:38
#
Что говорит чуйка о 28 в этом году?
+
0
Kanarej
Kanarej
22 червня 2020, 16:49
#
Возможно к концу года, может даже к концу осени, хотя у нас прогнозировать на такие длинные дистанции - все равно что гадание на кофейной гуще.
+
0
Vanga
Vanga
22 червня 2020, 17:45
#
На жовтень - листопад
+
0
bonv
bonv
22 червня 2020, 20:13
#
28.1 - 29 ще побачимо..
+
0
QGS
QGS
22 червня 2020, 13:04
#
колебания колебания на этой неделе
+
0
QGS
QGS
22 червня 2020, 13:07
#
Колебания на этой неделе 26.60 26.89$
+
0
bonv
bonv
22 червня 2020, 20:14
#
Протягом цього тижня очікується зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися поблизу 26,5 грн. Готівковий долар в банках буде коштувати близько 26,3/26,6 грн, розповів Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі.
Із минулого вівторка офіційний курс долара США, який встановлює НБУ, знизився з 26,82 до 26,60 грн (-0,8%).

«Міністр фінансів заявив, що економічна ситуація в Україні не сприяє зміцненню курсу гривні до долара цього року. Якби НБУ в березні не втримав ситуацію, то курс міг би підскочити до 35 або навіть 40 гривень за долар. У держбюджеті на цей рік закладено курс на рівні 30 гривень», - говорить аналітик.,

До осені долар дорожчати не буде. На користь гривні працюють кілька мільярдів доларів, які Україна отримала від МВФ, вважає Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.
+
0
bonv
bonv
22 червня 2020, 20:23
#
Ризики більш негативного і тривалого впливу пандемії COVID-19 на економіку зберігаються, — НБУ
+
0
motoruller
motoruller
22 червня 2020, 21:52
#
Без Нефтегаза банкет закончится!
+
0
bonv
bonv
22 червня 2020, 22:07
#
Президента України Володимира Зеленського просять ліквідувати НАК «Нафтогаз України». Відповідна петиція № 22/098978-еп розміщена на сайті Глави держави, передає УНН.
“Ліквідувати НАК „Нафтогаз України«. Досить грабувати народ України», — йдеться у тексті петиції.
Петиція набрала 120 голосів із 25 тис. необхідних. Збір підписів триватиме ще протягом 91 дня.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися