Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 червня 2020, 8:10

Скільки і кому видав кредитів МВФ під час пандемії

Наприкінці минулого тижня український уряд нарешті отримав перший транш від МВФ — $2,1 млрд. Але Україна - не єдина держава, якій під час пандемії допоміг фонд.

Кредити від МВФ за цей час отримали 80 країн, з них 6 держав — двічі. Хто отримав допомогу від МВФ та про які суми йдеться, розповіла в спеціальному огляді Експертна платформа НБУ. «Мінфін» публікує скорочену версію. 

Швидка допомога

Отримувачами кредитної допомоги від МВФ за період пандемії стали 80 країн, з них 6 держав примудрилися отримати кошти кредитних ліній двічі. Фактично на рахунки реципієнтів були переказані близько $26,5 млрд. Майже всі програми містять у собі згадку про боротьбу з наслідками поширення COVID-19.

Левову кількість програм (65) було розпочато в рамках ініціатив RFI та RCF. Літера «R» в них означає «rapid», тобто «швидкий». Таких «швидких кредитів» загалом видано на $22,9 млрд переважно невеликим країнам Африки, Азії та океанічним островам.

Правилами передбачено обмеження їх суми від 50 до 100% квоти відповідної країни у Фонді, хоча трапляються і певні виключення. Наприклад, Малаві отримала фінансування на початку травня 48% від квоти, а Демократична Республіка Конго – 25%. Ці засоби дозволяють Фонду швидко надавати екстрену допомогу без необхідності створення повноцінної програми та без традиційних умов.

Інструмент швидкого фінансування (Rapid Finance Instrument, RFI) був впроваджений для країн, щодо яких не пророблялися останнім часом інші програми МВФ. Натомість, Програма швидкого кредитування (Rapid Credit Facility, RCF) стала можливістю передусім для найбідніших країн. Її головною особливістю стало те, що кошти виділяються на 10-річний термін під нульову процентну ставку, з періодом до початку повернення тіла позики 5,5 років.

Грантові програми

МВФ під час COVID-19 реалізує програму видачі грантів найбіднішим країнам на покриття боргових зобов’язань перед ним. Фактично вона передбачає взаємозалік коштів, що виділяються, з плановими платежами країн за боргами у наступні 2 роки.

Читайте також: Скільки можна заробити на облігаціях різних країн

15 квітня було ухвалено рішення по такому заліку на суму $213,4 млн по 25 країнах щодо платежів у найближчі 6 місяців. Серед них — Афганістан, ЦАР, Чад, ДР Конго, Гамбія, Руанда, Таджикистан, Ємен. Пізніше програма була розповсюджена на Танзанію.

Загалом МВФ вказує, що така програма буде реалізована щодо 29 найбідніших країн. До речі, майже всі з них отримали також «живе» фінансування під час пандемії на умовах «швидких» RCI та RCF.

Довготривалі програми

У рамках традиційних програм SBA, EFF, ECF, SCF коштів було видано порівняно небагато: близько $3,6 млрд. Ми нарахували 13 таких програм. У більшості випадків це були чергові транші в рамках існуючих проектів. Нові програми стосувалися лише 3 країн: Йорданія, Ліберія та Україна.

Київ, отримавши перший транш на суму $2,1 млрд згідно з рішенням від 9 червня, став головним реципієнтом по цим програмам за вказаний період березня-червня. Загалом більше України фінансування за цей період отримали лише Нігерія ($2,455 млрд) та Єгипет ($2,037).

Читайте також: Чужі граблі: як Україні не повторити долю Аргентини

Водночас у даних Фонду є куди масштабніші суми по 4 державам: Чилі ($23,9 млрд), Перу ($11 млрд), Колумбія ($10,8), а також Марокко ($3 млрд). Це потенційне фінансування, а саме – спеціальні кредитні лінії Фонду, які учасники таких програм можуть «вичерпувати» мірою потреби.

Коментарі - 5

+
+26
Dima009
Dima009
16 червня 2020, 14:52
#
Мда... Можно уже записать нас в африканские страны... Пичаль.
+
+15
Teopa
Teopa
16 червня 2020, 17:45
#
Нет - все в динамике - в далеком 1550 году Англия была в схожей ситуации.  Франция во время ломки тоже была на дне.  И у Украины сейчас ломка -  а у Африки такое состояние норма. 
Украине просто надо окончательно перейти в новую фазу и все будет норм. - https://univer.ua/tpost/asuphks43g-nado-stroit-rinochnuyu-ekonomiku-i-vihod
+
0
Dima009
Dima009
16 червня 2020, 21:53
#
Ну да, у Африки норма, а Украина в динамике. Скачем дальше.
+
0
ramarren
ramarren
22 червня 2020, 13:22
#
Лучше скакать, чем безуспешно пытаться столетиями вставать с колен
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
18 червня 2020, 12:26
#
На что Украина потратит деньги МВФ и будет ли доллар по 30:

https://www.youtube.com/watch?v=LtcZ36-m_54&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» , комментируйте видео и принимайте участие в новом конкурсе ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися