Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 червня 2020, 7:21

Курс долара цього тижня: чи є загрози для гривні

Дефіцит гривні у бізнесу в період бюджетних платежів і майбутній аукціон з розміщення ОВДП змусять активізуватися продавців валюти.

Гривня припинила витісняти долар. За 9 — 12 червня на торгах він зріс з 26,59/26,62 до 26,75/26,78 гривень, а в минулу п'ятницю ввечері обмінники продавали його вже за 26,72 — 26,80.

Хвороби нашої економіки залишаються все тими ж. За підрахунками Мінфіну України, через карантин тільки малий і середній бізнес можуть втратити до 100 млрд гривень. Це призводить до падіння платоспроможності основної частини населення і різкого зниження показників роботи бізнесу. З цими негативними тенденціями зараз і пов'язаний низький попит на валюту як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

На поведінку валютного ринку минулого тижня вплинули:

1) Поступовий вихід нерезидентів з українських ОВДП, що періодично це підвищувало котирування на міжбанку 11-12 червня;

2) Продовження ралі за парою євро/долар на міжнародних майданчиках перед та під час оголошення рішень ФРС США про збереження вілсоткових ставок. Це відбивалося на курсі гривні щодо євро;

3) Коливання цін на нафту на зовнішніх ринках фактично безпосередньо відбивалися на курсі рубля на міжнародних ринках і на парі гривня/рубль, а також на обсягах покупок валюти українськими імпортерами палива;

4) Зниження облікової ставки Нацбанком з 8% річних до 6% вплине на ресурсний міжбанк, ринок ОВДП. Цей крок регулятора скоригує поведінку всіх основних гравців українського валютного ринку — як місцевих клієнтів і банків, так і нерезидентів;

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку до 6%. Найнижчий рівень в історії (відео)

5) Господарська діяльність компаній. Дефіцит гривні відчувається у всіх клієнтів, тому експортери активніше продають валюту, а імпортери — не купують її в значних обсягах. У моменти, коли пропозиція валюти короткочасно перевищувала попит, надлишок долара викуповував НБУ. За середу-четвер регулятор знизив свої цінники з 26,60 до 26,58 гривень. Але всього Нацбанк зміг купити за тиждень лише $40 млн;

6) Курсові ситуативні завдання і поведінка найбільших гравців міжбанку. Минулого тижня були погашені значні суми ОВДП. Частина цих коштів, отримана нерезидентами, пішла на валютний ринок і почала «тиснути» на курс в четвер і п'ятницю. У той же час, виходи держструктур у п'ятницю з великими продажами долара (за чутками — Нафтогаз і його компанії) — дозволили збити частину попиту на валюту без великого злету котирувань;

7) Надходження траншу від МВФ наприкінці тижня психологічно підтримало гривню. Але тут же прогнози за середньорічним курсом долара близько 30 гривень, опубліковані фондом у меморандумі щодо нової програми співпраці з Україною — негайно запустили нові розмови про можливу девальвацію нацвалюти.

Читайте також: Червоне світло для розширення пільг «спрощенцям» і зниження пенсійного віку

Що буде з валютним ринком цими днями

На поведінку учасників торгів і курс вплинуть наступні фактори:

1. Період бюджетних платежів у клієнтів.

До кінця цього тижня бізнесу треба розрахуватися з державою за податками. Дефіцит гривні у більшості компаній активізує зростання продажу валюти експортерами та зменшить апетити імпортерів з її купівлі;

2. Валютні інтервенції Нацбанку.

НБУ продовжить викуповувати надлишок пропозиції долара на ринку в резерви. З одного боку, це частково буде утримувати його курс від істотного ситуативного просідання, а з іншого — зробить цінники Нацбанку головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів.

Але на дуже значні суми викупу валюти з ринку Нацбанку розраховувати не доводиться. Можливість поповнити резерви у нього з'явиться лише в разі адресних виходів на торги Нафтогазу або інших урядових структур (в тому числі і за рахунок вже валюти, отриманої у вигляді траншу МВФ).

3. Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП та ліквідність у банківській системі.

Останній аукціон Мінфіну 9 червня напередодні зниження облікової ставки НБУ був дуже вдалим для чиновників. Вони продали папери на 17,8 млрд гривень в еквіваленті (в т. ч. і на 353,3 млн євро). І головне, інвестори купили довгограючі папери терміном на 525 днів під 10,8 річних більш ніж на 5,7 млрд гривень.

Читайте також: Нерезиденти будуть обережно повертатися на ринок ОВДП. Обсяг інвестицій на кінець року може перевищити 120 мільярдів

Купівля таких обсягів облігацій терміном майже на півтора року говорить про те, що інвестори вже закладалися на подальше зниження дохідності ОВДП і тому поспішали накупити більш привабливі в цьому плані папери під максимальну ставку.

На момент написання статті Мінфін планував розмістити 16 червня гривневі облігації на 3-6-9 місяців, а також на 1 рік, 616 днів і на 973 дні.

Ключовим питанням цього аукціону буде рівень дохідності за пропонованими ОВДП. Мінфін спробує збити дохідність за розміщуваними паперами з урахуванням зниження облікової ставки. Інвестори будуть визначатися щодо прийнятного співвідношення ризиків вкладення в нові українські борги і одержуваного від цього доходу.

Незважаючи на те, що у значній частині покупцями цих паперів будуть держбанки, які просто перевкладуть кошти від попередніх погашення ОВДП, боротьба за їх дохідність розгорнеться з новою силою. За нашим прогнозом, Мінфіну все ж вдасться збити її на 0,25-1,5% за випусками до 1 року і до 1-1,5% за довгими інструментами.

Але дуже значних обсягів розміщень цього разу ми не очікуємо — 3-5,7 млрд гривень максимум. Справа в тому, що потенційним покупцям облігацій потрібен час, щоб змиритися з падінням дохідності за цими інструментами після зниження облікової ставки до 6% річних.

Тим не менш, обсяги ресурсів, задіяних у розміщеннях ОВДП, суттєво вплинуть на ресурсний і опосередковано на валютний ринки у вівторок і середу.

Читайте також: Скільки можна заробити на облігаціях різних країн

Тим більше, що подібні облігації приймаються Нацбанком в якості застави за тендерами рефінансування. Це забезпечує банкам можливість подальшої гри на різниці в ставках рефінансування і ставках дохідності за ОВДП.

Ліквідність банків. Цього тижня коррахунки банків будуть значно коливатися. На обсяги будуть впливати 2 фактора: перерахування клієнтами бюджетних платежів на рахунки Держказначейства та розміщення Мінфіном ОВДП на аукціоні 16 червня з їх оплатою 17-го числа. Якщо аукціон пройде успішно, це спрацює на користь нацвалюти.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень зменшення обсягів коштів, розміщених банками у депсертифікати НБУ, як мінімум, на 3,5-5 млрд гривень і коливання залишків на коррахунках в межах від 40 до 57 млрд.

4. Готівковий ринок, спекулянти та міжнародний фактор.

Готівковий ринок. Активна здача валюти громадянами для фінансування своїх гривневих витрат зберігає за готівковим ринком статус постачальника «дешевої» валюти на міжбанк. Обмінки фінкомпаній і банків скуповують її у громадян і потім через валютну позицію фінустанов продають на торгах у безготівковій формі. Це грає на зміцнення гривні.

Спекулянти і міжнародні ринки. Цими днями спекулянти будуть заробляти як за рахунок різниці між готівковим і безготівковим валютними курсами, так і в стандартному для себе міжбанківському форматі «у дві сторони». Враховуючи зростання котирувань в останні дні минулого тижня і побоювання потенційних покупців валюти — спекулянти також спробують «розігріти» курс в моменти виходу на міжбанк великих гравців. Продовжать вони заробляти і на коливаннях пари євро/долар як на міжнародних ринках (там тривають валютні ралі), так і опосередковано на скачках котирувань євро щодо гривні.

Дивіться також: Як уникнути збитків, якщо «влетіли» з курсом. Практичний кейс (відео)

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 15-19 червня

На міжбанку. Через дефіцит гривні у бізнесу в період бюджетних платежів та аукціону з розміщення ОВДП — буде спостерігатися активізація продавців валюти.

Але за рахунок зростання попиту на неї як з боку нафтотрейдерів, так і нерезидентів, що виходять з українських паперів, — значного надлишку пропозиції валюти на торгах ми не очікуємо.

НБУ традиційно буде викуповувати всі пропозиції валюти Нафтогазу та інших держструктур, але безпосередньо з ринку особливого приросту викупленої валюти ми не прогнозуємо. Позначаться наслідки світового карантину і просідання попиту на всі товари українського експорту. А ось обсяги купівлі валюти для покриття потреб країни в енергоносіях через зростання цін на нафту — поступово зростають. Це зменшуватиме можливості Нацбанку з поповнення резервів безпосередньо з міжбанку (тобто без урахування фактично адресних продажів держструктур).

Проте, виходи/невиходи НБУ на міжбанк з інтервенціями з купівлі долара і його цінники — залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів.

За нашими розрахунками, цього тижня Нацбанк зможе без особливого тиску на курс докупити в резерви ще близько $60-90 млн (не включаючи до цього сум можливих нових розпродажів валюти Нафтогазом).

За прогнозами «Мінфіну», курс долара на міжбанку в період з 15 до 19 червня буде перебувати в межах коридору 26,45-26,95 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $230-270 млн при здійсненні до 540-630 угод;

У четвер — п'ятницю — незважаючи на наближення кінця тижня, цього разу за рахунок основного періоду бюджетних проплат у клієнтів — особливого просідання статистики міжбанку ми не очікуємо: $195-225 млн при укладенні до 500-590 угод.

Готівковий ринок

Для власників обмінників поки що особливо нічого не змінюється. Вони будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення у своєму регіоні з оглядкою на поведінку міжбанку.

Обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» з досить середнім рівнем спреду в межах 15-20 копійок за доларом, 25-35 копійок — за євро і 0,005-0,012 гривень за рублем.

«Мінфін» прогнозує коридор з готівкового долара на 15-19 червня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,40-27,00 гривень, а в банках 26,40-27,05 гривень.

Коментарі - 10

+
+81
Все буде Україна
Все буде Україна
15 червня 2020, 7:41
#
Уже давно заменчено,что у нас влиет на курс 2 фактора.Это настроение пана Якова,и выход Сити.Все остальное,ну такое...
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
18 червня 2020, 11:22
#
НБУ скоро руководство заменят надеюсь не на преспешников Януковича, как в основном сейчас меняют .... НБУ заложник МВФ , , последний четко следит и направляет что делать НБУ , направление курса озвучено на 30 СРЕДНИЙ КУРС на 2020 , а что б он был средним нужен 35 , а это на осень резкий девал гривны , а сейчас работа НБУ работа на нерезов , что бы массой не ушли с ОВГЗ создают фиктивный стабил , и у нищего народа изымают последнюю валюту по низкому курсу
+
0
krv77
krv77
15 червня 2020, 9:32
#
Последний аукцион Минфина 9 июня в преддверии снижения учетной ставки НБУ был очень удачным для чиновников. Инвесторы купили долгоиграющие бумаги сроком на 525 дней под 10,8 годовых

А ставку при этом снизили до 6%
Вот если бы бумаги продали после снижения ставки, соответственно по 8.8 годовых - тогда было бы очень удачно. а так...
+
0
motoruller
motoruller
15 червня 2020, 17:45
#
Завтра овгз провал будет, еще и на долгосрок надеятся, наивные
+
0
QGS
QGS
15 червня 2020, 13:30
#
Коридор будет ближе 27.
+
+8
rkost
rkost
15 червня 2020, 13:57
#
По какому сливаться, вот в чем вопрос?!
+
+8
motoruller
motoruller
15 червня 2020, 17:46
#
Откупайся сейчас вот где ответ.
+
+8
motoruller
motoruller
15 червня 2020, 17:43
#
У нерезов уже 99.5млрд овгз в грн!
Минус 700млн в пятницу. Сомнений нет, на выходе.
Столько факторов против гривны, даже мвф против.
Жду бюджетного периода, глядя на июль то транш закроет дыру, а вот в августе нет. Ранее бюджетные дыры затыкали: нбу, приватом, нефтегазом, транш. Ресурсы закончились. Невыполнение бюджета 50% от плана ежемесячно.
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
18 червня 2020, 11:07
#
Скоро бахнет думаю с Августа лупанет мало не покажется, ща цыркаются 3-5 копеек гоняют туда сюда, а потом за 1-2 дня бахнет на 3 гривны вверх уже такое было по баксу! Экономика пробивает дно, МВФ дал направление движения о среднем курсе 30 на 2020г, средний это значить 35 будет осенью, НБУ будет выполнять ждут следующий кусок транша на раздеребан, а пока НБУ резервирует народные слитые деньги в обменниках пока карантин и сдают, ну и естественно что б нерезов не обидеть показывают фиктивный стабилиш.
Много вброса сми что гривна укрепится до 25 нет оснований, ну разьве для тех кто все еще себя тешит курсом 23 в мечтах
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
16 червня 2020, 9:19
#
Прогноз рынка недвижимости 2020. Как повлияют коронакризис и снижение курса:

https://youtu.be/Z3wwKu-42Ng

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и комментируйте под видео ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися