Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 червня 2020, 7:55

Червоне світло для розширення пільг «спрощенців» і зменшення пенсійного віку

Чергову кредитну дозу для України погоджено. Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила програму допомоги stand-by для України на загальну суму $5 млрд. За кілька днів у розпорядженні уряду вже буде $2,1 млрд кредитних коштів.

Головні умови для отримання першого траншу – відкриття ринку землі та заборона повернення націоналізованих банків колишнім власникам – Україна виконала.

Читайте також: «Антиколомойський» закон: чому вкладникові доведеться освоювати банківський облік

А от далі Києву знову доведеться взятися за домашнє завдання. Другий транш очікується із вересня, третій – наступного року.

Щоб їх одержати, потрібно буде виконати ще низку умов, які прописані в новому Меморандумі про економічну та фінансову політику.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, як саме транш МВФ допоможе в подоланні кризи

Нові умови не менш жорсткі, ніж попередні. І навіть представники влади поки не готові визнати, що готові взяти під козирок.

«Є програма stand by — це кредит, на який вже немає ніяких умов… А далі є нова програма співпраці з МВФ, де є проект меморандуму, в якому багато речей викладені так, що не будуть сприйняті ні українським суспільством, ні парламентом. Тому тут доведеться вести жорсткі переговори, і не факт, що вони приведуть до якогось», — прокоментував кілька днів тому ситуацію голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Але часи, коли Україна могла отримувати гроші лише за обіцянку реформ, давно у минулому. Тепер Фонд працює з нами за жорсткою схемою: спочатку реформи – потім гроші.

Тож, якщо влада розраховує на нові транші, доведеться виконувати структурні маяки. Які вони, розбирався «Мінфін».

«Мінус» антикризові програми підтримки

Поки Україна боротиметься з COVID-19, МВФ готовий заплющувати очі на бюджетні розбалансування. Тобто, українська влада може виходити за межі жорсткого бюджетного дефіциту і нарощувати соціальні програми, якщо зможе.

МВФ дозволяє цього року збільшити дефіцит бюджету до 8%: касовий розрив може сягнути 300 млрд грн. Для порівняння, за січень-травень держбюджет вже зведено з дефіцитом у розмірі 47,8 млрд грн.

Але «свято» триватиме не довго: щойно Київ повідомить про подолання хвороби, змушений буде знову повернутися до виконання жорстких правил: до кінця програми Україна має досягти профіциту первинного бюджету (зведений бюджет «мінус» витрати на обслуговування боргів) на рівні 1 – 1,5% ВВП, а також не перевищувати планку у 60% співвідношення боргу до ВВП.

За інформацією Мінфіну, на 30 квітня державний і гарантований державою борг України становить понад 2,19 трлн грн або $81,43 млрд. Cпіввідношення загального держборгу до рівня ВВП становить близько 55%.

Але треба враховувати, що найближчим часом ми будемо нарощувати борг, а економіка падатиме: до кінця року скотиться в «мінус» до 7% (за прогнозом МВФ). Тож Україна впритул наблизиться до граничної позначки.

Відтак, про розширення соціальних програм і кризової підтримки у найближчій перспективі не може навіть йтися.

Читайте такожЧому банки «саботують» програму доступних кредитів «5-7-9»

Окремо прописується, що бюджетна програма «Фонд для боротьби з COVID-19 та його наслідками» діятиме не довше 31 грудня 2020 р. Хоча весь цивілізований світ планує зберегти програми підтримки національної економіки щонайменше на наступний рік.

Жодних нових поблажок для малого бізнесу

Одночасно український уряд має попрацювати над збільшенням бюджетних доходів. Шлях виконання цього завдання стандартний – реформування податкової і митної сфер.

«У нас є великі резерви в частині митниці і виведення прибутків в офшори. Це дві статті, по яких наша держава втрачає найбільше. Якщо їх впорядкувати, то виграє і бюджет, і бізнес», – переконаний старший економіст CASE-Ukraine Володимир Дубровський.

Втім, ці реформи стабільно перекочовують з програми в програму. Але подолати корупцію у фіскальній сфері не спромоглася жодна влада. Чи справиться із цим завданням нинішня? – Навряд чи.

Але відповідний пункт у Меморандумі з МВФ автоматично означатиме, що про кардинальні ліберальні зміни у податковій системі теж можна забути на час співпраці з МВФ. Принаймні, про впровадження податку на виведений капітал – точно. Оскільки ця система суттєво скоротить бюджетні надходження. У перший рік точно.

У Меморандумі окремо зазначається, що протягом дії нової програми не будуть запроваджуватися нові податкові пільги чи інші привілеї.

Збільшення лімітів для ФОПів, скоріш за все, було останньою поблажкою для малого бізнесу.

Тепер можна забути про розширення критеріїв застосування «спрощенки». Втім, як і про ідею створення окремої групи ФОП для представників ІТ-галузі.

«Ми утримаємося від критеріїв застосування спрощеної системи оподаткування та уведення нових категорій платників податків, які підпадають під таку систему», – йдеться в Меморандумі.

Натомість створюватимуться стимули для МСБ переходити на загальну систему оподаткування. Проте які саме – не зазначається.

Тотальне декларування доходів і контроль

До кінця вересня під контролем МВФ має бути розроблено систему декларування доходів.

«МВФ підштовхує нас до того, що все-таки потрібно легалізувати ті величезні обсяги активів, які накопичилися в тіньовому секторі. Як це буде відбуватися, яким чином оподатковуватися і в яких розмірах – поки все невизначено, але ми рухаємося до нульового декларування активів», – впевнений засновник інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак.

Палким прихильником цієї ідеї завжди був голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він пропонував провести амністію капіталів, а після цього – запровадити загальне декларування.

Крім того, знову актуалізується питання створення єдиного органу фінансових розслідувань, який займатиметься усім спектром економічних, фінансових та податкових злочинів.

«Умови створення цієї структури не зазначаються. Щоб від неї справді була користь, її потрібно створювати з чистого аркушу, а не як збірну солянку з корумпованих офіцерів, які там працюють на сьогодні», – наголошує Володимир Дубровський.

Пенсіонерів залишать без разових виплат

Усі обіцянки влади щодо зменшення пенсійного віку також можна забути. У Меморандумі сказано, що пенсійна реформа, почата у 2017 році, буде продовжена. При цьому уряд бере на себе зобов’язання утримуватися від:

  • будь-яких рішень, які ведуть до зниження пенсійного віку. Ще зовсім недавно пропрезидентська партія пропонувала дозволити жінкам, які мають 30 років і більше стажу, виходити на пенсію в 55 років;
  • разових виплат пенсіонерам. Іншими словами, про обіцяних 500 грн доплати до пенсії тим, кому за 70 років, у 2021 році можна забути. 80-літнім цього року пощастило більше, свої 500 грн вони отримали;
  • призначення нових спеціальних пенсій чи привілеїв.

Окремо обговорюється питання накопичувальних пенсійних систем. МВФ начебто і не проти цієї ідеї, але наголошує на необхідності створення належних умов для її втілення.

За підрахунками прем’єра Дениса Шмигаля за умов запровадження пенсійної накопичувальної системи людина начебто зможе відкласти на старість 1 млн грн.

«Прем’єр пропонує 2% взяти із ПДФО і 2% з ЄСВ, тобто 4%. Візьмемо для розрахунків середню заробітну плату – 10000 грн. 4% з цієї суми — це 400 грн, в рік – 4800 грн. А тепер помножимо цю суму на 35 років. Виходить 168 тис. грн. Відчуваєте різницю – де 1 млн, а де 168 тис.? А якщо ще врахувати, що 70% бізнеса платить зарплату не середню, а мінімальну, то цю суму треба поділити надвоє. Так звідки взявся мільйон?», – дивується ексміністр соцполітики Андрій Рева.

До того ж, він побоюється, що в українських реаліях недержавні пенсійні фонди, які накопичуватимуть заощадження населення, можуть перетворитися на фінансові піраміди і залишити пенсіонерів ні з чим.

Читайте такожУкраїнці «подарували» організаторам фінансових пірамід понад $1 млрд

Боржники — з речами на вихід

Україна обіцяє застосовувати ринкову схему ціноутворення на енергоносії без будь-якої верхньої межі. З 1 липня 2020 року, після втрати чинності постанови Кабміну №867 про спецзобов'язання Нафтогазу з продажу газу для потреб населення, ціни визначатимуться ринковими умовами.

«Говорити про те, чи це призведе до збільшення чи зменшення ціни на газ – важко. Якщо врахувати нинішню кризу, то, переконаний, що до кінця року ціна буде низькою. В наступному році тарифи можуть бути суттєво переглянуті», – вважає директор інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Щодо тарифів на опалення, то, починаючи з опалювального сезону 2020-2021, вони будуть переглядатися не рідше одного разу на рік напередодні старту опалювального сезону.

При цьому у них будуть закладені газові та супутні витрати, включаючи капітальні інвестиції на модернізацію тепломереж. За словами Іллі Несходовського, цей пункт відображає не інтереси пересічних українців, а чергові «хотєлки» олігархів, у власності яких знаходяться обленерго.

«Це якраз те, до чого вони прагнули — щоб їхнє монопольне становище оплачувалося по-максимуму. Таким чином вони збираються на нас заробляти. І чергового підвищення тарифів не уникнути», – спрогнозував експерт.

При цьому платіжна дисципліна контролюватиметься доволі жорстко. Меморандум передбачає можливість збільшення пені за прострочення оплати та «спрощення режиму правового примусу». Тобто, боржникам можна готуватися до виселення з квартир за комунальні борги.

Ірина Рибніцька

Коментарі - 77

+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
10 червня 2020, 8:10
#
Аффтар не 1.9 а 2.1млрд$, или 200млн.$-это не деньги?:-)
+
+126
DronUA
DronUA
10 червня 2020, 8:45
#
«Так звідки взявся мільйон?» - то есть, со слов Ревы, эти 168тыс. грн должны просто лежать в коробке и инфлировать? То есть они уже не работают? Не вкладываются в ОВГЗ, не кладутся на депозиты в банки, не вкладываются в недвижимость..? Может потому он и ЭКС-министр?
+
+49
Ozborn
Ozborn
10 червня 2020, 10:05
#
Я тоже прочитал эти строки, и дико угарнул. экс минстр соц политики не знает что такое НПФ, как он работает, и как из 168 000 грн за 35 лет может появиться 1 млн грн
+
+77
Danconia
Danconia
10 червня 2020, 10:42
#
угарнувший сложный процент считается с 4800 грн, а не со 168к.

Даже если НПФ будет вкладывать в S&P и мировая экономика будет расти все 35 лет подряд не удастся ну никак сделать из 4800 грн лям ну разве только у нас будет инфляция такая что 4800 грн через  35 лет станут лямом сами по себе
+
+59
dvded .
dvded .
10 червня 2020, 11:04
#
При 8% годовых и добавлении 35 лет каждый месяц по 400 грн, выходит ровно 1 млн грн.
+
0
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 11:08
#
Покроет гривневую инфляцию
+
+97
irakez
irakez
10 червня 2020, 13:34
#
И где НПФ возьмет 8% низкорисковую доходность в Украине, на протяжении 35 лет? При отсутствии каких-либо вменяемых финансовых инструментов кроме ОВГЗ. Или вкладываться в бизнес Микитасей и B2B Jewelery?)

Вкладываться в рынки других стран, естественно, будет запрещено законом.
+
0
mary27
mary27
10 червня 2020, 18:17
#
Странно, с 2004 года где-то находили, а теперь не найдут?)
+
+24
irakez
irakez
11 червня 2020, 1:04
#
Это был очень недолгий праздник, закончившийся печально для многих финансовых организаций. В Украине слишком высокие риски, чтобы всерьез воспринимать вероятность увидеть свои пенсионные накопления через 35 лет.
+
0
mary27
mary27
11 червня 2020, 1:09
#
Странно, ''недолгий праздник,, для страны, которой всего 30 лет.
Не в курсе НПФ, для которых это закончилось ''печально''.
+
0
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 11:07
#
НПФ до вкладов в s&p как Украине до луны
+
0
mary27
mary27
10 червня 2020, 18:36
#
Потому-то американские НПФы так осторожно относятся к индексным фондам акций?
+
0
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 18:47
#
Потому что это слишком прогрессивно для НПФа. Хотелось бы знать и видеть этих людей, который будут куда-то инвестировать, да ещё и узнать бы их стратегию и сохранится ли она на 35 лет. И я не говорю о чём-то более глобальном, планируя в Украине что-то на долгосрок. Да и тут где-то уже писали сегодня или рядом где-то, как это по закону будет возможно, инвестировать в s&p, это что будет получаться что украинские депутаты молятся на сша
+
0
mary27
mary27
11 червня 2020, 0:25
#
Речь о самых прогрессивных из прогрессивных американских НПФ)
Тех самых, что вложили кучу денег в CDO, когда рядом, под самым носом был индекс S&P500.
Странные люди?)

По какому закону?
+
+68
Тони Райт
Тони Райт
10 червня 2020, 11:54
#
Согласен. За счет сложных процентов может интересная сумма набежать.
Но есть два принципиальных вопрос.
1. Кто и как будет управлять этими средствами?
Чтоб через 35 лет не оказалось, что все прогорело.
2. Сколько будет стоить гривна и какая у нее будет покупательная способность?
А то за 35 лет могут страну довести до уровня Венесуэлы с гиперинфляцией.
+
+98
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 11:56
#
Планировать и откладывать деньги в что-то государственное и украинское я бы не стал, тем более в перспективе на 35 лет.
+
0
mary27
mary27
10 червня 2020, 18:17
#
Все согласно ''закону Украины об НПО''.
+
0
mary27
mary27
10 червня 2020, 18:37
#
Считайте: https://planetcalc.ru/573/
+
0
mary27
mary27
10 червня 2020, 18:26
#
Там интересная история: Одно время он был ''за''. Но потом, в Нацкомфинуслуг родили прожект, который можно сравнить с ЕНПФ РК. Создать в ПФУ надстройку, которая будет собирать, учитывать, инвестировать и выплачивать накопительную пенсию. С одной стороны, там можно трудоустроить все то стадо работников ПФУ, с другой, там была оговорочка про возможность на 100% все вложить в ОВГЗ (НПФы инвестировать в ОВГЗ никто не обязывает). И даже сейчам, лишившись должности, он повторяет те же ''доводы'': ''в украинских реалиях негосударственные пенсионные фонды, которые будут накапливать сбережения населения, могут превратиться в финансовые пирамиды и оставить пенсионеров ни с чем'' - за 16 лет не стали, а тут вдруг станут?
+
+115
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 9:16
#
Я понял, что следить за социальными проектам государства и всей его деятельностью направленной на регулирование социальной сферы это просто мрак, никаких позитивных сподвижек там не предвидится совсем. Политика государства направлена на: 1. Обложить по максимуму налогами и штрафами население 2. Урезать и не наращивать социальные выплаты 3. Не обращать внимание на коррупцию и воровать дальше Против налогов как таковых и их уровня вопрос субъективный для каждого, вопрос в том, что они уходят в карманы чиновников.
+
0
mary27
mary27
10 червня 2020, 18:19
#
Увы и ах, никогда и нигде не было других рецептов выхода из кризиса. Только уменьшать расходы бюджета, и увеличивать доходы. Так было при любом социально строе.
+
+21
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 18:53
#
Да, только при разных строях население имеет разные уровни жизни
+
0
yarg
yarg
10 червня 2020, 18:55
#
Ну так - на то и прогресс.
было бы странно , если бы уровень жизни со временем падал...
+
+9
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 19:04
#
Речь же о том что где-то государство применяет это (регулирование налогов / управление бюджетом / деятельность судов и правоохранительной системы) так, что в стране высокие социальные стандарты, а где-то они ниже.
+
+38
yarg
yarg
10 червня 2020, 19:12
#
Социальные стандарты у нас - самые высокие в мире. У нас денег нет. 
А так - 30 % населения - льготники, пенсионеры , получатели пособий и т.п. Такого нигде больше в мире нет. 
В любом районе  - самое красивое  , новое и центровое здание - СОБЕС. Лавка по размножению льгопоты.
+
+9
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 19:22
#
По денежному обеспечению этих стандартов никак не ок. Но не одни же льготники задействованы в том, что мы сейчас объективно имеем по всем международным рейтингам
+
0
yarg
yarg
10 червня 2020, 21:11
#
Конечно не ок. А откуда же возьмутся деньги на бесконечные хотелки  ?
+
0
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 21:20
#
Видимо, лучше места чем госсектор по простоте и уровню дохода не найти
+
0
yarg
yarg
10 червня 2020, 21:51
#
Та да. пойдите «специалистом » в райадминистрацию на 3500 гривен - после десятка лет получите старшего специалиста и 4200 гривен... Круто..
+
0
mary27
mary27
11 червня 2020, 0:26
#
+1000.
Лучше в сельсовет)
+
0
Alekspvl
Alekspvl
11 червня 2020, 7:19
#
Что странного?!? В некоторых странах ЕС уровень жизни падает последние 10 лет..
+
+11
yarg
yarg
11 червня 2020, 10:31
#
Да. иногда так бывает. год-два.
но глобально - только вверх
+
0
mary27
mary27
11 червня 2020, 13:30
#
Дефляция, месье.
+
0
krendel
krendel
10 червня 2020, 10:01
#
Ура, бабло пришло! Веселится и ликует весь народ!
+
+87
1Sokrat1
1Sokrat1
10 червня 2020, 10:08
#
У меня вопрос: «Кого вообще интересуют  интересы рядовых украинцев?»  журналисты придумали эту мульку, которую мусолят перед выборами , про интересы рядовых украинцев, и между выборами подразнивают население этой жвачкой. К чему это? Забить головы людям ерундой? Почитайте историю, кого и когда интересовали «интересы рядовых граждан»? Почему сейчас вдруг это станет по другому? Очередные фантазии из серии «дурень думкою багатіє».
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
10 червня 2020, 13:36
#
Никого и никогда. Вы абсолютно правы.
В том числе потому что эти «рядовые» (я в том числе) сами не знают чего хотят.
+
+93
zevs1
zevs1
10 червня 2020, 10:14
#
Мда от сотрудничества с МВф сплошная печалька .
+
+36
sadbuttrue
sadbuttrue
10 червня 2020, 14:01
#
Звичайно, краще взяти гроші у кацапів
+
+12
mary27
mary27
10 червня 2020, 18:19
#
Лучше деыолт и з/п в 5 долл в месяц)
+
+18
ruvex
ruvex
10 червня 2020, 14:22
#
Они пилят бюджет с МВФ, украинцы платят по счетам, затянув пояс на последний трусах.
+
+12
mary27
mary27
10 червня 2020, 18:20
#
Еще один кандидат на лучший камент месяца - МВФ пилит бюджет?)
+
0
ruvex
ruvex
10 червня 2020, 23:32
#
Ua - очередной «добровольный» кандидат применения филигранного мастерства фонда для циничной усушки и утряски стран и удержания своего имиджа аналогичного имиджу ВОЗ, в процессе мирового паразитирования.
+
0
yarg
yarg
10 червня 2020, 23:41
#
Так протестуйте. зеленский прислушается к своему єлекторату :)
+
0
ruvex
ruvex
10 червня 2020, 23:56
#
Ценители прелюдии без рук молча рукоплещут из зала, как в свое время и ценители трибунного армовира. Ничего по сути не изменилось, кроме общей деградации.
+
+36
yarg
yarg
11 червня 2020, 0:04
#
Проблема в вашей позиции. вы не против - вот так и происходит. А изощрятся в остроумии - это сейчас все умеют.
+
0
ruvex
ruvex
11 червня 2020, 0:22
#
Против — уже потому, что реагирую. Этого достаточно, чтобы понять позицию, а не выдавать собственные желания за реальность оппонента демонстрируя свою проницательность с первой ноты. п.с. Многие молча и лениво созерцают, не желая даже блеснуть остроумием, в этом и есть циничная деградация терпил.
+
0
yarg
yarg
11 червня 2020, 0:27
#
Сложно... многословно... зеленский так не поймет.
+
0
ruvex
ruvex
11 червня 2020, 0:33
#
Внутренняя политика основана на лоббировании тупого созерцателя, думаю они достойны получить то, на что заслуживают, пока не научатся думать и реагировать правильно.
+
+9
yarg
yarg
11 червня 2020, 1:07
#
Та да. они - транш. вы - последствия... Так и живем..
+
0
ruvex
ruvex
11 червня 2020, 1:13
#
Комментируете пищевую цепочку со стороны, с колокольни спиритического медиума? :)
+
0
yarg
yarg
11 червня 2020, 10:28
#
Да. могу себе позволить.
+
0
mary27
mary27
11 червня 2020, 0:27
#
И как МВФ способствует ''усушке и утруске стран'', давая самый дешевый кредит?
+
0
ruvex
ruvex
11 червня 2020, 0:40
#
Достаточно проанализировать в обмен на что и куда уйдет львиная часть кредита. Все это не давало и не даст положительного сдвига в экономике и только усугубит ситуацию в плане ухудшения платежеспособности и покупательской способности населения, что снова замкнется на экономике.
пример. Если взяв кредит для обновления произв. линии, чтобы конкурировать на рынке, приходится по кругу погашать предыдущий, ничего в итоге не изменится. А добавив сюда коррупцию, вполне ожидаем результат планомерных ухудшений. Ничего другого мы и не видим.
+
0
ruvex
ruvex
11 червня 2020, 0:51
#
Проще и немногословно.
Нельзя вылечить наркомана подсаживая его на бесплатную дозу.
+
0
mary27
mary27
11 червня 2020, 1:11
#
Т.е. предлагаете целебный дефолт? Как он кстати отразится на покупательной силе населения?)
+
0
ruvex
ruvex
11 червня 2020, 2:32
#
Предлагаю не подменять понятия. В состоянии технического дефолта страна не первый год, как и в состоянии войны. Но можно и дальше улыбаться и махать трусами.
+
0
mary27
mary27
11 червня 2020, 13:30
#
Ваше дело - махать трусами, или не махать.
Дефолт - это в Аргентину или Ливан.
+
+15
ruvex
ruvex
11 червня 2020, 14:49
#
Ну вот тогда крестик снимите или трусы наденьте.
+
+11
ruvex
ruvex
10 червня 2020, 14:31
#
Адекватам в этой Венесуеле делать нечего.
+
+15
yarg
yarg
10 червня 2020, 18:47
#
"Кроме того, вновь актуализируется вопрос создания единого органа финансовых расследований, который будет заниматься всем спектром экономических, финансовых и налоговых преступлений.
«Условия создания этой структуры не указываются. Чтобы от нее действительно была польза, ее нужно создавать с чистого листа, а не как сборную солянку из коррумпированных офицеров, которые там работают сегодня», – отмечает Владимир Дубровский."


ДБР уже создали. 2000 бездельников с зарплатами по 50000 бегают по музеям и лепят видосики в Ютьюбе. 


«То есть, должникам можно готовиться к выселению из квартир за коммунальные долги.»

И как это добавит денег ? У меня в доме с десяток квартир  , отобранных у владельцев за кредиты за последние 10 лет. Их никто не покупает. Банки там убирают , оплачивают ремонты , квартплату... Им эти квартиры уже золотые стали... Конфискат покупать - огромный риск , поэтому дороже 20 % рыночной цены за него не дают :)
+
0
valera051952
valera051952
11 червня 2020, 5:35
#
Куда катится Украина.Когда они решатся оборвать все отношения с этим МВФ? Поменять свой курс.Они же своими условиями и требованиями гробят людей .Постоянно также врут эти слуги народа . Шмыгаль выступал вчера и говорил все наоборот,
+
+15
yarg
yarg
11 червня 2020, 13:46
#
Так все -за . 
но каждый раз одна проблема - пенсионеры хотят жрать. А денег на это нет. Вот и приходится просить..
Вот откажемся от пенсий и льгот - не понадобится и МВФ.
+
0
Михаил Запорожец
Михаил Запорожец
11 червня 2020, 8:47
#
Вспоминаю те времена когда раздавали гос имущество(сертификаты ). Тогда говорили что обменяв их на акции вы будете получать дивиденды от предприятия. Вот мне интересно, получили акции все население а сколько дивидендов они сейчас получают? Ведь были трасты, фонды и где они? Я думаю что все эти негосударственные пенсионные фонды постигнет та же участь.
+
0
lsdog
lsdog
11 червня 2020, 9:28
#
Эти сертификаты поменяли на еду, колбасы и деньги. Сертификаты предприятий перетекли в одни руки
+
0
mary27
mary27
11 червня 2020, 13:28
#
Значительную часть сертификатов продали.
Нынешним олигархам)
Часть - обменяли на акции.
Те, кто их не продал, до сих пор могут при удачной деятельности предприятия получать дивиденды.

А какое отношение к ним имеют НПФы?
Работают с 2004 года, пока никакая участь их не постигла.
+
0
Михаил Запорожец
Михаил Запорожец
11 червня 2020, 8:52
#
К стати, хотелось бы статью по анализу аферы с сертификатами 90х годов.
+
+15
mary27
mary27
11 червня 2020, 13:29
#
Очень обширная тема, скорее для книги, да и не так много адекватной информации.
И, большинство журналистов ''минфина'' в то время агукали и манную кашу ели)
+
+15
yarg
yarg
11 червня 2020, 13:44
#
А почему «аферы»  ?
сертификаты раздали народу. народ их использовал кому как соображения хватило. В чем здесь афера ?

Были аферы , когда кто-то кому-то отдал сертификат , кто-то с кем-то не рассчитался за него... но это частные разборки , кому они интересны сейчас... МММ еще вспомните....
+
0
ruvex
ruvex
11 червня 2020, 15:23
#
Украина и есть МММ.
+
+15
yarg
yarg
11 червня 2020, 16:02
#
А что общего ? у вас государство брало деньги . обещая 800 % годовых  ? Сомневаюсь.
Или это опять что-то иносказательно-метафорическое ? ну тогда - это ваше личное видение...
+
0
ruvex
ruvex
18 червня 2020, 15:14
#
Так же как и ваше. Все остальное Ваше самомнение.
+
0
ruvex
ruvex
18 червня 2020, 15:37
#
Хотя Вы правы, здесь даже не обещают процентов, просто используют не давая ничего взамен.
+
0
Михаил Запорожец
Михаил Запорожец
11 червня 2020, 16:26
#
Сертификаты были все именные и если их даже ты продал то их меняли на акции и должны были записывать на фамилию владельца сертификата.
+
0
yarg
yarg
11 червня 2020, 16:43
#
Аферистам это не помеха. Но  , повторюсь , глобально я не помню какого-то надувательства с єтими сертификатами. Частные случаи.
+
0
Михаил Запорожец
Михаил Запорожец
19 червня 2020, 8:42
#
А вам кто то отчитывался о деятельности трастов, доверительных обществ которые расплодились в то время в огромном количестве.  Которые принимали от населения эти сертификаты? Я вам расскажу, допустим на сертификат они получали 20 акций какого-то предприятия а на вас записывали 1акцию а 19 оставляли себе. Результат теоретечески у вас должно быть 20 акций а по факту 1. Хозяевами этих обществ за частую были нынешние владельцы.
+
0
yarg
yarg
19 червня 2020, 10:43
#
Возможно было и такое. следить нужно за своими деньгами. Обращатся в правоохранительные органы. Если же любям было все равно - кто же им лекарь.
я услугами трастов не пользовался - получил по сертификату акции и через несколько лет продал их. Как щас помню получил примерно году в 2003 400 гривен. 80 долларов по тогдашнему курсу.
+
0
mary27
mary27
19 червня 2020, 13:26
#
Если не секрет, какого предприятия?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися