Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 червня 2020, 12:28

Кредит за програмою «5-7-9» вперше видали стартапу

Першим в Україні стартапом, який отримав «Доступний кредит 5-7-9%» на свій бізнес, став підприємець із Хмельницького. Чоловік створив унікальне екопідприємство з виробництва розпалювача вогню з волокон деревної вовни. Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

Першим в Україні стартапом, який отримав «Доступний кредит 5-7-9%» на свій бізнес, став підприємець із Хмельницького.
Фото: ukrinform.ua

На що витратять кошти

Укргазбанк видав підприємцю кредит в 1,3 млн грн під 7% річних. Він витратить кошти на закупівлю унікального обладнання для виробництва. Спочатку над проєктом працюватимуть два фахівці, а відтак підприємство забезпечить 8 робочих місць. За умовами програми «Доступні кредити 5-7-9%», це дозволить підприємству знизити вартість кредиту до 5% річних.

Фонд розвитку підприємництва надав гарантію, яка покриє 80% суми кредиту.

Читайте також: Кого обділила програма «Доступні кредити 5-7-9%»

За словами голови правління Укргазбанку, перший кредит для стартапу — це сигнал для всіх, у кого є цікава ідея, але вважає, що реалізувати її неможливо через відсутність досвіду, підтримки або грошей.

Умови програми

Державна кредитна програма «Доступні кредити 5-7-9%» запроваджена за ініціативи президента України, щоб спростити доступ мікро- та малому бізнесу до банківського кредитування, а також повернути і втримати заробітчан.

Мікро- та малий бізнес може отримати до 3 млн грн позики під 5, 7 або 9% ставку для різних цілей розвитку своєї справи.

Читайте також: Чому банки «саботують» програму доступних кредитів «5-7-9»

29 квітня 2020 року Уряд підтримав пропозицію Міністерства фінансів та розширив можливості програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Компенсація ставки по діючим кредитам до 0% тепер доступна за умови збереження не менше 60% фонду оплату праці та 80% чисельності персоналу порівняно із станом підприємства на 1 березня 2020 р. Ця умова має зберігатись протягом всього строку отримання саме цієї державної підтримки.

Читайте також: Шмигаль розповів, скільки коштів виділять на програму «Нові гроші»

Крім того, можна буде рефінансувати більший обсяг кредиту, також підвищено ліміт обороту на групу пов’язаних компаній до 10 млн євро. Таким чином, більша кількість підприємців зможе податись на цю програму.

Нагадаємо

  • Як повідомили в Міністерстві фінансів, за перші 100 днів дії програми банки разом видали 462 пільгові кредити на загальну суму 283,5 млн грн.
  • Найбільше позик за програмою оформили державні банки: Украгзбанк – 170, Приватбанк – 145, а Ощадбанк – 140, які першими приєднались до програми.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися