Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 червня 2020, 7:40

Яким буде курс у перший тиждень літа

Весна на валютному ринку завершилася спокійно. Незважаючи на відновлення ділової активності особливого попиту на валюту поки що не спостерігається. Дефіцит гривні і низький платоспроможний попит у бізнесу і громадян — ось секрет відносної стабільності курсу.

Основні події минулого тижня

Нацбанк не виходив на міжбанк у понеділок — середу і лише в четвер-п'ятницю зміг поповнити резерви, поступово знижуючи цінники інтервенції з 26,9 грн/$ до 26,86 грн/$.

28 травня Україна планово погасила $1 млрд зовнішніх боргів. Відшкодування ПДВ експортерам (великі суми зайшли в основному лише під кінець місяця) особливо не позначилися на цей раз на поведінці учасників ринку.

Не зреагував курс і на аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП від 26 травня. Розрахунки за продані папери (усього на 1,036 млрд грн) не могли істотно змінити розклад сил ні на ресурсному, ні на валютному ринку.

Читайте також: ОВДП-аукціон: Мінфін залучив до бюджету трохи більше 1 мільярда

Нерезиденти продовжили поступовий вихід з наших облігацій — з 25 по 28 травня їх гривневий портфель «схуд» з 104,1 млрд грн до 102,7 млрд грн. Періодично саме їх купівлі валюти за рахунок ресурсів від продажу або погашення ОВДП короткочасно «розбурхували» валютний ринок, хоча глобально на нього не вплинули.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін очікує затвердження траншу МВФ у розмірі $1,9 млрд 5 червня і фізичного отримання коштів наступного робочого дня. Тож з урахуванням майбутніх вихідних коштами Фонду уряд зможе користуватися вже з 9-го числа.

Читайте також: Шмигаль про програму МВФ: «ПРО підвищення пенсійного віку мова не ведеться»


Що вплине на курс в ці дні


Основними мотиваторами для учасників валютного ринку найближчим часом будуть:

1. Початок нового звітного періоду і поточна діяльність клієнтів.

У перший робочий день червня особливої активності на міжбанку не буде. Компанії підводять підсумки минулого періоду і формують план дій на новий. Це так званий «ефект першого дня місяця».

Читайте також: Глава МВФ: Затвердження програми stand-by з Україною відбудеться найближчим часом

З вівторка по четвер обсяги міжбанку почнуть зростати. Бізнесу треба забезпечити поточні витрати. Ці витрати швидко «з'їдять» у експортерів отриману ними гривню від відшкодувань ПДВ і змусять активніше продавати валютну виручку.

Підстрахує гривню і можливий вихід найбільшого продавця валюти НАК «Нафтогаз» і його дочірніх структур. Він періодично був помічений на ринку в попередні місяці саме в першій декаді. Якщо «Нафтогаз» залишиться вірний традиції, основним покупцем цієї валюти стане НБУ.

Поступово активізуються і покупці:

1) імпортери енергоносіїв (споживання нафтопродуктів після зняття частини карантинних обмежень зростає, піднялася вартість бензину і нафти на світових ринках);

2) постачальники товарів народного споживання і «дочки» іноземних компаній (торгівля частково відновлюється після карантину, а «дочкам» іноземців треба купувати валюту під репатріацію дивідендів);

3) нерезиденти, які виходять з українських ОВДП по мірі їх погашення або після продажу на вторинному ринку.

Щоб не «зависнути» з зовнішніми розрахунками, імпортерам треба встигнути провести свої покупки валюти і зовнішні проплати до триденних вихідних.

Такий цейтнот з урахуванням «розгойдування» бізнесу в понеділок і малоактивної п'ятниці змусить клієнтів активізуватися на міжбанку у вівторок-четвер і спровокує перекоси попиту і пропозиції в момент виходу на торги великих гравців.


2. Операції Нацбанку, готівковий ринок, дії спекулянтів і ліквідність у банківській системі.


Інтервенції НБУ. Нацбанк продовжить викуповувати надлишок пропозиції валюти на міжбанку, як мінімум, в межах традиційних $20 млн. Це утримає котирування долара від істотного просідання навіть при ситуативному надлишку пропозиції.

Коли «дочки» іноземців будуть скуповувати валюту для репатріації дивідендів або фіксації у валюті прибутку від погашень і продажу ОВДП, Нацбанк не стане витрачати ЗВР. Ринок сам знаходитиме компромісний курс, що спрацює в такі моменти проти гривні.

Цінники Нацбанку під час інтервенцій залишаться головним орієнтиром курсу для всіх учасників торгів.

Тендери НБУ. 29 травня Нацбанк провів тендер з рефінансування банків під 8% річних. Але за його результатами він надасть банкам лише 165 млн грн. Це не вплине ні на ресурсний, ні на валютний ринки.

Читайте також: Куди піде рефінансування НБУ і є загроза для курсу

Готівковий ринок і дії спекулянтів. Власники обмінників продовжать орієнтуватися на два показника: поведінка міжбанку і реальний попит і пропозиція валюти з боку населення.

Особливої загрози цінники обмінників для поведінки валютного ринку зараз не представляють, але дозволяють спекулянтам періодично грати на різниці готівкового та безготівкового курсів.

На міжбанку спекулянти продовжать щодня працювати у форматі «дві сторони», але при можливості заробляти і на перекосах попиту і пропозиції під час сесій. Особливо в період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній.

Ліквідність у банківській системі. Останній тиждень травня коррахунки банків на ранок перебували в межах від 51,8 млрд грн до 54,4 млрд грн. Цього було достатньо для виконання ними нормативу обов'язкового резервування на коррахунку в НБУ на період з 11.05.2020 за 10.06.2020 ( 51,146 млрд грн).

Читайте також: Куди інвестувати $10 тисяч

Цієї стратегії банкіри дотримуватимуться і на цьому тижні. У них вже є певний запас міцності за цим нормативом. Тому банки зможуть періодично дорозміщувати вільну гривню у короткострокові депсертифікати НБУ і на ресурсному міжбанку без ризику порушити вимоги регулятора.

За нашими розрахунками, цього тижня залишки на коррахунках банків з урахуванням недавніх надходжень відшкодувань ПДВ, погашення ОВДП і майбутніх операцій бізнесу за поточною діяльностю перебуватимуть в межах від 41 млрд грн до 63 млрд грн.

Основна проблема ликвідности в системі зараз — це вкрай нерівномірний розподіл. Це призводить до її надконцентрації в перших 15-20 фінустанов і гривневого голоду у всіх середніх і дрібних банків.

3. Проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 2 червня.

На момент написання статті Мінфін планує продати гривневі облігації без зазначення обсягів розміщення на 77 днів, 175 і 266 днів, а також на 350 і 532 дня.

Майбутнє отримання траншу МВФ надихає чиновників і вони постараються на цьому аукціоні «вбити відразу двох зайців»: знизити прибутковість (на останньому аукціоні вона була від 10,19% до 10,97 % річних у гривні) і простимулювати банки перевкладати ресурси від попередніх погашень облігацій в нові випуски.

Читайте також: Що робити з зношеними купюрами

Мета чиновників — зробити максимальний Rollover (перевкладення) щодо цих паперів, щоб скоротити боргове навантаження на бюджет. «Переконувати» в необхідності проведення подібної операції мінфінівці будуть, в першу чергу, держбанки.

Це завдання є цілком реальним. Купити ОВДП з прибутковістю 10-11% річних і потім за необхідності закласти їх Нацбанку для отримання рефинансу під 8% річних — непоганий і майже безризиковий варіант для банків.

Але результат таких операцій — нарощування внутрішнього держборгу на тлі глобального недофінансування реального сектора економіки. Враховуючи, що кошти від розміщень ОВДП підуть в основному на латання дірок бюджету, а не на переформатування економіки, ефект від даних операцій вельми сумнівний.

У будь-якому випадку, активне розміщення ОВДП 2 червня позначиться на ресурсному і, опосередковано, на валютному ринках через дефіцит гривні у банків.


Прогноз міжбанківського і готівкового курсів

На міжбанку. Основними гравцями на торгах залишаться Нацбанк, великі місцеві клієнти і нерезиденти. Останні, спільно з «дочками» іноземних компаній, що репатріюють дивіденди, будуть основними порушниками курсового спокою на міжбанку. НБУ продовжить викуповувати в резерви ситуативний надлишок пропозиції долара на торгах, використовуючи Matching.

За розрахунками «Мінфіну», з 1 по 5 червня коридор за безготівковим доларом на міжбанку перебуватиме в межах 26,6 грн/$ -27,15 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — в межах $140-160 млн при укладенні до 420-500 угод;

У вівторок — четвер — в межах $200-240 млн при укладенні до 560-670 угод за рахунок активізації господарської діяльності клієнтів, купівлі «дочками» іноземних компаній валюти під репатріацію дивідендів і операцій банків за результатами аукціону з розміщення ОВДП;

У п'ятницю — в межах $160-190 млн при вчиненні до 440-540 угод.

На готівковому валютному ринку фінансисти при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на:

  • поведінку міжбанку;
  • реальний попит і пропозицію валюти з боку громадян у своєму регіоні;
  • обсяги готівкової гривні і валюти в обмінниках фінкомпаній і касах банків.

Спред по долару більшість обмінників фінкомпаній триматимуть в межах від 15 до 25 копійок, а в банках — 15-30 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 1 — 5 червня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,55 грн/$ -27,15 грн/$, а в банках 26,5 грн/$ — 27,25 грн/$.

Коментарі - 13

+
+19
serw17
serw17
1 червня 2020, 9:05
#
С самой первой недели лета доллар начнёт котится в низ и эта тенденция сохранится до конца летнего сезона и может опустится как и в прошлом году дажеиниже 24 !
+
+62
alexat3107
alexat3107
1 червня 2020, 9:22
#
Бу-га-га-га
+
0
nykand
nykand
1 червня 2020, 9:45
#
Большие фантазии))))
+
0
nykand
nykand
1 червня 2020, 9:53
#
Запомним пост про доллар по 24))))
+
+9
serw17
serw17
1 червня 2020, 10:36
#
Запомнил и не забывай!!!
+
0
xapyga
xapyga
1 червня 2020, 22:23
#
Пошлый год помнишь,а разницы даже не видишь....
+
+15
gamble2020
gamble2020
1 червня 2020, 9:34
#
Секрет Полишинеля, который в очередной раз был тайной для маститого прогнозиста-аналитика, вещавшего о девальвации на выходе из карантина.
+
0
QGS
QGS
1 червня 2020, 11:14
#
Выше 27 не будет на неделе.
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
1 червня 2020, 11:24
#
О 24 можно было б говорить. если бы не было карантина, кризиса и т.д. У нас жесткие недоборы в Бюджет, проседание 10% 1 кв. 2020 г. 2 кв. 2020 думаю будет все 15%.

Потому « *** » будет при курсе 24, ее сейчас многие чувствуют, просто не все.
+
+16
rkost
rkost
1 червня 2020, 18:19
#
Serw17 отчасти прав) В сентябре пик выплат по $ долгам. НБУ откупается на ревале. Логично, что НБУ заинтересован в том, что бы катить курс вниз медленно и печально аки кошку тянуть за хвост На росте НБУ либо пасет либо сливает свой $, а это ему не выгодно. 24 вполне возможно) А недостача в бюджет интересует только украдинских чернокожих. Тем более что местные выборы уже будут позади
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
1 червня 2020, 12:16
#
+
+
+27
motoruller
motoruller
1 червня 2020, 14:18
#
Ожидаю активность по выводу дивидендов, сброса нефтегаза пока не будет. Поэтому со среды должно пойти вверх, бюджетные платежи часто задерживают, сегодня предложение валюты больше. С завтра будет покупать Сити со сброшенных овгз.
Также в расписании МВФ нет Украины на этой неделе.
Без захода нерезов в овгз ревала не будет
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
1 червня 2020, 18:29
#
Лучшие кредитные карты. Какую кредитную карту выбрать?

https://www.youtube.com/watch?v=eqYeEOXEoXA&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал Finance.ua и комментируйте видео ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися