Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 травня 2020, 16:00

Економіст порахував, скільки обійшлися б бюджету кредитні канікули для бізнесу

Повні кредитні канікули для бізнесу і населення обійшлися б бюджету в 4,5 млрд грн у місяць. Про це в коментарі «Мінфіну» розповів старший економіст Ukraine Economic Outlook і викладач макроекономіки в Бізнес-школі МІМ Михайло Кухар.

За його словами, за державною програмою боротьби з COVID-19 виділено 65 мільярдів гривень. З них освоєно 38 мільярдів гривень. Найбільше отримав - Пенсійний фонд - 20 млрд грн, 6 млрд грн - допомога безробітним, і 5 мільярдів гривень - допомога бізнесу.

«На сьогодні єдина програма підтримки бізнесу від держави - це «Доступні кредити 5-7-9». За програмою витрачено 0,3 млрд грн, хто ці щасливчики, які отримали ще 4,7 млрд грн невідомо», - зазначив Кухар.

Читайте також: Допомога бізнесу. Уряд озвучив умови рефінансування діючих кредитів

«Наша група Ukraine Economic Outlook підрахувала, що повні кредитні канікули (березень, квітень, травень) за процентними виплатами та по тілу кредиту для бізнесу і населення обійшлися б бюджету в 4,5 млрд грн у місяць. Наш бюджет навіть у кризу заробляє 80 мільярдів в середньому, витрачає 100 млрд грн. Дуже шкода, що в бюджеті грошей для цих цілей не знайшлося», - зазначив Кухар.

Читайте також: Кого обділила програма «Доступні кредити 5-7-9%»

За його словами, це могли б бути навіть і не бюджетні гроші, а Нацбанк б міг підтримати ліквідність банків на ту суму, на яку б не надходили гроші позичальників.

«Це потрібно було зробити ще вчора. Але ми сподіваємося, що нас почують і зроблять це завтра. Якщо в травні допомогти бізнесу, тоді можна уникнути ланцюжка банкрутств у реальному секторі. Потім це обернеться поліпшенням стану фінансового сектора», - підсумував економіст.

Нагадаємо

29 квітня 2020 року Уряд підтримав пропозицію Міністерства фінансів та розширив можливості програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Компенсація ставки по діючим кредитам до 0% тепер доступна за умови збереження не менше 60% фонду оплату праці та 80% чисельності персоналу порівняно із станом підприємства на 1 березня 2020 р. Ця умова має зберігатись протягом всього строку отримання саме цієї державної підтримки.

Читайте також: Доступні кредити 5-7-9%. З 1 березня банки видають позику без застави

Крім того, можна буде рефінансувати більший обсяг кредиту, також підвищено ліміт обороту на групу пов’язаних компаній до 10 млн євро. Таким чином, більша кількість підприємців зможе податись на цю програму.

Читайте також: Нові гроші. Які бізнеси зможуть отримати кредит під 3% з гарантіями держави

Коментарі - 1

+
+27
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 травня 2020, 17:12
#
Непрофан обійшовся в 15 лярдів на місяць...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися