Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2020, 16:09

Інвестиції в P2P-кредити: дохідність та ризики

Реклама сервісів P2P-кредитування обіцяє інвесторам фантастичний дохід — до 100% річних, і навіть вище. Але ті, хто зазіхатиме на такі відсотки, повинні розуміти — ризик втратити гроші дуже високий.

В рекламе сервисов P2P-кредитов, как правило, обещают, что здесь можно получить значительно большую прибыль чем в банках или кредитных союзах.
фото: ТСН

Про те, як влаштований ринок P2P-кредитів і чим ризикує інвестор, в колонці для «Мінфіну» розповів заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик.

Що таке P2P

Сервіс P2P-кредитування набуває популярності стрімкими темпами у світі. В Україні ця послуга як альтернатива традиційним формам кредитування почала розвиватися відносно недавно і має як переваги, так і значні ризики.

Суть цього способу запозичення коштів полягає у застосуванні спеціальних онлайн-платформ, на яких фізичним особам пропонують інвестувати власні кошти в надання кредитів, щоб отримати дохід у вигляді процентів від суми позики. Термін «peer-to-peer» (P2P) означає «від користувача до користувача». Іншими словами, інвестор може позичити певну суму грошей іншій фізичний особі або представнику бізнесу.

Таке рівноправне кредитування не є чимось кардинально новим для українського фінансового ринку. Цей спосіб запозичення є одним із варіантів надання грошей в борг без залучення традиційного фінансового посередника – банку чи, наприклад, кредитної спілки. Відмінною рисою сучасного P2P-кредитування є активне використання Інтернету, зокрема онлайн-майданчиків, на яких позичальники та інвестори можуть укладати угоди.

Варто зазначити, що організатори таких віртуальних платформ створюють тільки умови для спілкування інвесторів з позичальниками: допомагають їм знайти один одного, узгодити умови кредитування та укласти угоду. Сам організатор платформи не є учасником угоди, а займається тільки її супроводом, при цьому він не бере на себе будь-яких зобов’язань і не надає гарантій щодо виконання кредитних угод.

Зареєстровані користувачі таких сервісів можуть виступати і в якості кредитора, і в якості позичальника. Кожному з них присуджується рейтинг з урахуванням укладених угод. Також учасники подібних проектів можуть залишати відгуки про спільну роботу.

Ставки і оперативність вищі

Відмова від допомоги традиційного фінансового інституту в процесі укладення кредитних угод дозволяє сторонам заощадити. Прибутковість P2P-позик є більшою порівняно, наприклад, з банківськими, оскільки інвестори взаємодіють безпосередньо з позичальниками, а банки виступають лише в якості обслуговуючої сторони. Відповідно, і ставки за такими кредитами більш високі.

Читайте також: Нові гроші. Які бізнеси зможуть отримати кредит під 3% з гарантіями держави

Позики надаються в режимі онлайн, завдяки чому істотно підвищується оперативність таких угод. Після узгодження з кредитором всіх умов гроші можна отримати в лічені хвилини. При цьому сервіси P2P-кредитування досить лояльні до позичальників і надають скорочений перелік вимог до них. Часто такі платформи дають добро на надання грошових коштів позичальникам, яким банківські установи відмовили у співпраці.

Основні ризики P2P

P2P-кредитування відрізняється від традиційного підвищеним рівнем ризику. Серед основних недоліків цього ринку – значна кількість недобросовісних учасників, які не надають достовірну та повну інформацію про послугу та ризики, відсутність банківської таємниці та відмова P2P-платформ від гарантування кредитних угод. В більшості випадків неможливо перевірити кредитну історію позичальника та провести якісний скоринг. Основний ризик для кредитора полягає в появі прострочених платежів. Недобросовісний позичальник може перестати платити за договором. За оцінками учасників ринку, втрати інвесторами власних коштів можуть досягати 30%-95%.

Обирай депозит в надійному банку в каталозі від «Мінфіну»

Варто також зауважити, що деякі P2P-платформи вводять в оману своїх користувачів, називаючи суму грошей, переведену інвестором для надання позики, «вкладом», а самого інвестора – «вкладником». Але ці кошти не є вкладом, і на них не поширюються гарантії Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Отже, у випадку дефолту позичальника інвестор ризикує втратити і надані в борг кошти, і очікувані відсотки. Банкрутство компанії, яка є посередником, також може поставити під загрозу інвестиції кредиторів. Нажаль, деякі з компаній на ринку навіть не мають ліцензії для надання відповідних фінансових послуг, що підвищує ризики їх клієнтів.

«Вклад» виявляється несправжнім

Маніпулювання термінами «вклад» і «вкладник» може призвести до того, що багато хто з українців сприйматиме інвестування грошей шляхом Р2Р-кредитування як привабливу і безризикову пропозицію, однак це не відповідає дійсності. Крім цього, вживання терміну «вклад» у рекламному оголошенні та описі пропозиції порушує права споживачів на отримання необхідної, доступної та достовірної інформації про фінансову послугу.

Нагадаю, за Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» вкладом є кошти в готівковій або безготівковій формі у гривні або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах депозитного договору, банківського рахунку або шляхом видачі іменного депозитного сертифіката, включаючи нараховані відсотки на такі кошти. Перелік банків-учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб можна переглянути на його офіційному сайті.

Читайте також: Віддам гроші в надійні руки. Як МФО виходять з карантину

На мою думку, для стрімкого розвитку Р2Р-кредитування в Україні та підвищення довіри до таких сервісів потрібно, щоб цей ринок був абсолютно прозорим та врегульованим з точки зору законодавства.

Сьогодні українцям пропонують великий вибір різноманітних, сучасних способів інвестування власних коштів. Раджу ретельно вивчати переваги та можливі ризики кожного з них, бути обачними та приймати зважені фінансові рішення.

Коментарі - 20

+
+25
lika197
lika197
14 травня 2020, 2:41
#
Никаких перспектив в этой сфере нет — как опыт показывает даже в развитых странах например в США на Prosper или LendingClub, одни дефолты…
+
+60
100110001
100110001
14 травня 2020, 10:47
#
Не советую без серьёзной экспертизы соваться в тему p2p-кредитования. Одно время в течение года я выдавал кредиты в одной системе. Там были и персональные аттестаты и рейтинги займщиков. По итогу я за год вышел в ноль и был этому очень рад. При этом, чтобы было понимание — кредиты были под 5-7% в месяц, некоторые под 10% в месяц. И было достаточно заёмщиков, которые аккуратно платили по кредитам и возвращали весь займ с процентами, но были и совершенно неожиданные просадки на заёмщиках с высоким рейтингом и хорошей историей, от которых ты совсем не ожидаешь дефолта. Попытка выбирать заёмщиков с низкими выплатами по процентам — от 1,5 до 3% в месяц так же ни к чему не приводила. Казалось бы, чем меньше процент, тем выше вероятность оплаты заёмщиком кредита, но четкой корреляции тут установить не удалось. В абсолютно любую сделку надо закладывать вероятность дефолта. Если со сферой кредитования связать изрядную часть своей жизни, то что-то там получится, конечно, а влегкую на этой истории не заработать. Опять же, судебная работа по выбиванию долгов, продажа плохих долгов — все это ложится на ваши плечи. Нервотрепка гарантирована. После этого опыта я посматриваю время от времени на некоторые другие системы по p2p-кредитованию, но так до сих пор и не увидел, чтобы кто-то из них взял на себя хоть сколько-то сопоставимую с моей часть рисков и вел серьезную работу с просрочками.
+
+54
AleksandrBank
AleksandrBank
14 травня 2020, 12:24
#
Спасибо за Совет развернутый. За год выйти в ноль, это потерять минимум 12% годовых по депозиту чистыми на то время, плюс нервы, звонки, психика и т.д. Не стоит того.


Спасибо.
+
+15
lika197
lika197
14 травня 2020, 13:10
#
«нервы, звонки, психика»
К сожалению, это и хорошо описывает любое вложение в Украину, учитывая систему в этой стране.
+
0
100110001
100110001
14 травня 2020, 14:49
#
Это был долларовый эквивалент, поэтому с годовым процентом скромнее. За опыт недорого вышло.
+
0
SergS7
SergS7
14 травня 2020, 17:11
#
Не даремно ж банки тримають штат юристів, колекторів, і все рівно мають 50 % простроченої заборгованості. Як може одна фізична особа цим займатись? Можливо лише варіант — позики під юридично оформлену ліквідну заставу, вартість якої мінімум ікс 2 від суми позики
+
0
mary27
mary27
14 травня 2020, 22:21
#
Коллекторы как раз в штат не входят.
Это лошпэны, которым за 5-10% продают безнадежные долги.
+
0
SergS7
SergS7
15 травня 2020, 9:16
#
Нуда, я мав наувазі, що для вибивання боргів існують спеціалізовані люди і організації, у яких теж не завжди получаться. То як з ними порівняти приватного кредитора
+
0
mary27
mary27
15 травня 2020, 12:57
#
Есть факторинг, но это не ''коллекторы'' в обывательском представлении.
+
0
Andrey M
Andrey M
14 травня 2020, 14:33
#
Не знаю де ви взяли 100% дохідності. Тільки що запитав СЕО однієї з ТОП 5 фін компаній в Україні, у них середня дохідність по р2р 13.7% за минулий рік.
В цілому в іноземних фінках залучають по процесу р2р під 10-15% в евро, при цьому обов"язкове відриття рахунку в европейському банку.
+
+15
mary27
mary27
14 травня 2020, 19:46
#
Тоже хорошая статья.
Риск невозврата огромен, возможности взыскать долг - нет.
Не говоря о том, что под видом ''п2п'' будут действовать финансовые пирамиды.
​​​​​​
+
0
SergS7
SergS7
14 травня 2020, 20:25
#
То що, в бетон?)
+
0
mary27
mary27
14 травня 2020, 22:09
#
Я против бетона, посмотрите мои каменты)
+
0
SergS7
SergS7
15 травня 2020, 9:08
#
Я знаю, тому і запитав). А які є інші варіанти?
+
0
mary27
mary27
15 травня 2020, 12:55
#
Тут регулярно об этом пишут.
+
+15
Andrey M
Andrey M
15 травня 2020, 9:27
#
Українські великі фінки залучають кошти р2р під 25% в грн.

Там де вище 50% - це шахраї або піраміди, які в принципі і є шахраями.
+
0
mary27
mary27
15 травня 2020, 12:56
#
Думаю, и под 25% жулики.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
15 травня 2020, 8:43
#
О том, как устроен рынок P2P-кредитов и чем рискуют инвесторы, в колонке для «Минфина» рассказал заместитель директора-распорядителя Фонда гарантирования вкладов физических лиц Андрей Оленчик.

Кредитор — это НЕ инвестор.
Инвестируют — в АКТИВЫ, а не — в пассивы.
Плохо что наши «эффективные» менагеры этого не понимают и ещё других вводят в заблуждение.
Не ждите эффективности от экономики, которой рулят такие менеджеры.
+
+15
SergS7
SergS7
15 травня 2020, 9:13
#
Алкоголік, якому ви позичите 1000 грн. - це актив. Він активно переробляє етанол
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
15 травня 2020, 9:22
#
Ну-ну,«інвестуйте».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися