Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 травня 2020, 17:34

Криза на користь. Кому стали платити більше під час карантину

Першою реакцією багатьох галузей на карантин було не звільнення найманих працівників, а переведення їх на відпустки — оплачувані і неоплачувані. Тому власне в березні стрибка безробіття не було, але темпи зростання середньої зарплати помітно сповільнились, — пише на своїй сторінці в фейсбук головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.

Зростання фонду оплати праці (ФОП) сповільнилося з 14% рік до року у лютому до 10% у березні. Уповільнення відбувалося, в основному, за рахунок зниження середньої зарплати і дуже малою мірою — за рахунок звільнень.

Особливо сильно постраждали готельний бізнес і громадське харчування. Також різкі провали в авіаційному та наземному транспорті, легкій промисловості. Суттєво зменшились фінансовий сектор, енергетика.

Читайте також: Чому програмою збереження робочих місць скористаються лише 15% підприємств

«У держсекторі карантин ніби й не вводили, у сільському господарстві також. При цьому зростання оплати праці прискорилося у фармвиробників (додаткові зміни на ажіотажному попиті) і особливо в айтішників», — пише Блінов. Останнім пішла на користь контрактна прив'язка до валютного курсу та ажіотажний попит через прискореної міграції бізнесів по всьому світу в онлайн.

На графіку нижче відображена динаміка фонду оплати праці (ФОП) за галузями в річному вираженні в лютому до карантину (лютий), і за пів місяця карантину (березень).

«Але це березень, в квітні все було вже набагато гірше. Економіка вже втрачає робочі місця. Якщо в квітні йшлося про десятки тисяч, то в травні цілком можемо перейти на сотні. Саме тому потрібно приймати рішення, не чекаючи максимально залізобетонної статистики (практично будь-яка статистика — це запізнілий індикатор). Інакше дочекаємося бетонного грузила на ногах економіки», — вважає Олексій Блінов.

Безробіття зростає

Як писав «Мінфін», станом на 16 квітня 2020 року кількість безробітних, зареєстрованих у Державній службі зайнятості, досягло 400,9 тисяч.

Це на 86,5 тисяч або на 27% більше, ніж на цю ж дату минулого року. Для порівняння: станом на 16 квітня 2019 року кількість безробітних становила 314,4 тисячі.

З початку карантину, тобто починаючи з 12 березня, в службі зайнятості зареєструвалося 89,2 тисячі безробітних.

Читайте також: Що робити, якщо вас звільнили без згоди під час карантину

Коментарі - 3

+
0
BexOne
BexOne
2 травня 2020, 18:30
#
«Именно поэтому нужно принимать решения, не дожидаясь максимально железобетонной статистики». Ну, мэр Черкасс так и сделал)
+
0
bonv
bonv
2 травня 2020, 19:57
#
Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків підтримав свого колегу, мера Черкас Олександра Бондаренка, якого викликають на допит через передчасне пом'якшення карантину в місті. Міський голова Івано-Франківська написав у Facebook відповідний допис. Марцінків наголошує, що карантин один для всіх.
«Таке враження, що хочуть знищити місцеве самоврядування, повідкривали купу справ на мерів, забрали кошти в громад, закріпачили українців щодо виїзду закордон, продали землю, обманули з доплатами медиків! Підтримую мера Черкас Боднаренка!!! Карантин один для всіх, а не для вибраних!», – йдеться в повідомленні.
Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/politics/karantin-u-cherkasah-mer-ivano-frankivska-pidtrimav-kolegu-iz-cherkas-shchodo-oslablennya-karantinu-v-misti-novini-ukrajina-10981643.html
+
+24
kopcap
kopcap
2 травня 2020, 21:39
#
Ну, мэр Черкасс так сделал под нажимом местных предпринимателей, не найдя весомого аргумента против: «какого хрена в наглую работает бизнес от власти, а нам нельзя». Тот же Марцинкив не так давно требовал ввода чрезвычайного положения по всей стране. Экономика его не особо интересовала.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися